Íróink , művészeink akik sajna nem élték túl a II. világháborút.

setni

Állandó Tag
1901. május 1-én született Szerb Antal író, irodalom történész.
Igazi polihisztor volt.
Egyik kedvenc regényem A Pendragon legenda.
Ajánlom még a Világirodalom története című kötetet.
Amikor 1944-ben másodjára is behívták munkaszolgálatra ez év telén a hírek ellentmondásosak de, sajnos valószínű hogy a fizikai bántalmazások annyira meggyengítették hogy 1945 január 27-én elhunyt.
b_szerb-antal.jpg
 

setni

Állandó Tag
1909 05 05 -én született Radnóti Miklós.
És hiába volt tanári oklevele, ez az ember nem taníthatott középiskolában, már a munkaszolgálatos idők előtt sem, ugyanis még szegedi egyetemistaként perbe fogták vallásgyalázásért és szeméremsértésért második kötete, az 1931-es "Újmódi pásztorok éneke"miatt.
95821232_3551323011561017_4531241908038533120_n.jpg
 

setni

Állandó Tag
Visszatérve Szerb Antalra nem hagyják békében nyugodni.
Most az a baj hogy az általa írt magyar irodalom története vékonyabb mint a világirodalom története.
Ugye hogy viccesen hangzik..??
Szerb Antal irodalomtörténete is arra bizonyíték ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint, hogy a nemzeti irodalmat elnyomja a világirodalom. Mivel ezt az SZDSZ oktatáspolitikájából vezeti le, majd a nemzeti ünnepek kiüresedéséről beszél, ezért nem nehéz beleérteni AZ ÖSSZEESKÜVÉST. Szerinte "Szerb Antal világirodalmi kötete többszörösen vastag, mint a magyar irodalomról szóló monográfiája. Számomra ez is szembeötlő volt már gimnazista koromban. És ez volt az ajánlott irodalom az irodalomórákhoz”. Egyébként Szerb Antal kikerült idén a Nemzeti Alaptantervből.
1942-ben az Országgyűlésben a könyv betiltása mellett érvelt a szélsőjobboldali Nemzeti Front képviselője, Palló Imre, aki elmondta, hogy „a magyar szellem, a magyar irodalom nagyságai” elleni támadásként értelmezte a könyvet, amely „az örök magyar szellemi értékeken rombolást követ el”. Szintén a Havasréti-interjúban hangzik el: "Szerb zsidó származása mellett Palló és a nyilas sajtó fő érve az volt, hogy irodalomtörténete gúnyosan, tiszteletlenül ír a nemzeti irodalom nagyságairól, és emiatt alkalmatlan arra, hogy a magyar tanulóifjúság a kezébe vegye a könyvet."
1934 nyarán az első kiadás (háromezer példány) nagyon hamar elfogyott. A könyv akkora közönségsikert aratott, hogy Havasréti József könyve szerint 1934-ben részben emiatt egy nappal meg kellett hosszabbítani a könyvhetet.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Az említett Palló Imre milyen kapcsolatban van Palló Imre operaénekessel? Google nem segített.
 

setni

Állandó Tag
Az említett Palló Imre milyen kapcsolatban van Palló Imre operaénekessel? Google nem segített.
Keresgélek ezt már találtam.
1 PALLÓ IMRÉRŐL a Keresztény Magyar Közéleti Almanach (Budapest, 1940) a következőket írja: „Р. I. országgyűlési képviselő, újságíró, ny. tanár. Szül.: Nagyszentmiklós, 1904. júl. 23., r. k. Atyja Popity János, anyja Selmeczi Teréz. Ősrégi, de már régen elmagyarosodott bunyevác család sarja. Középiskoláinak elvégzése után tanítói oklevelet, majd polgári iskolai tanári okl.-et szerzett. Szegény földművelő szülők tizenegyedik gyermeke, 12 éves korától maga tartotta el magát. 16 éves korában román megszállás elől Kiskúnfélegyházára, majd Budapestre menekült, ahol főiskolai tanulmányait végezte. A szfővárosnál mint iparostanonciskolai ideiglenes tanító, majd 1923 — 39-ig mint tanár teljesített szolgálatot. 1939. évi képviselőválasztások alkalmával, mint a Nemzeti Front tagját képviselővé választották. A magyar belpolitika szélsőjobboldali ellenzékének egyik legmarkánsabb tagja . .
 

setni

Állandó Tag
Mesés vagyona volt. Pesten villát tartott fent és lakást, de külön lakosztályt bérelt a Continental szállodában is. Ő volt a pesti kabarék ünnepelt komikusa, ehhez képest 1944 decemberében agyonverték egy tetszetős pulóverért.
Radó Sándorról van szó - és itt indult a karrierje például Beregi Oszkárnak - aki aztán 1908-ban, 17 évesen már hivatásos színész lett, majd komikus alkata miatt hamar a kabarék világában találta magát. A karrierje során szinte az összes jelentős pesti kabaréban, mulatóban fellépett, többek között az Apollóban, a Muskátliban, a Papagájban, a New York Kabaréban, a Moulin Rouge-ban és az Operettszínháznak is tagja volt. A közönség özönlött Radó előadásaira, ő pedig szó mi szó, megkérte az árát a nevettetésnek, de sosem szórta a pénzt.
tetemes vagyont halmozott fel. Villája volt, lakása, az otthonában pedig temérdek pénzt tartott.
1944 decemberében az egyik fogvatartója kinézte magának a komikus pulóverét. Elkérte, de Radó nem adta. Válaszul addig ütötték, amíg meg nem halt. A kegyetlenségben odáig mentek, hogy azt sem engedték, hogy a többi internált eltemethesse a megölt színészt, csak ott feküdt a holtteste napokon át a szabadban.
109921125_891184751403680_6219565537373868777_n.jpg
 
Oldal tetejére