Ötszáz pár cipőt vesznek gyerekeknek a Bayer miatt aukcióra bocsátott lovagkeresztekért .....

A rászoruló gyerekek félezer pár cipőt kapnak a Bayer Zsolt állami kitüntetése miatt visszaadott, ma elárverezett lovagkeresztek árából.

Eddig úgy tudtuk, Haraszti Miklós találta ki, hogy a tiltakozásul visszaadott kitüntetését felajánlja jótékonysági célokra. Pedig nem. Haraszti nagy nyilvánosság előtt bevallotta: az ötlet a feleségétől jött. A kezdeményezéshez mindenesetre mások is csatlakoztak. Eredetileg úgy volt, hogy az állami érdemrendek árverését az újlipótvárosi Pozsonyi Pikniken tartják meg, de a szervezők nem kértek a politikai felhangoktól kétségkívül nem mentes eseményből. A rendezvény így átkerült a Wesley János Lelkészképző Főiskolára.

20160912_0009_FI.jpg

Fotó: Földi Imre / Népszabadság
A szépen megtelt teremben „kalapácsos emberként” Galkó Balázs színész vezette a licitálást. Prózai oka volt annak, hogy saját kitüntetését nem bocsátotta árverésre. Két évvel ezelőtt még a gyereke a villanyvasútján játszott vele, de azóta nem látta. Fogalma sincs, hova lett. (Mármint a kitüntetés.)
Napokig kereste keresztjeit és érdemrendjeit Iványi Gábor lelkész is, de ő legalább megtalálta. Neki amúgy három állami kitüntetése van, és mind a hármat más köztársasági elnöktől kapta: Göncz Árpádtól, Mádl Ferenctől és Sólyom Lászlótól.

A lelkész bejelentette, hogy a befolyt összegből hátrányos helyzetű gyermekeknek vásárolnak cipőt. Iványi szerint ötezer forintért már egészen elfogadható minőségű lábbelit lehet venni. „Kutyabőreinkből cipőt varratni gyerekeinknek nagyszerű dolog” – mondta.

20160912_0040_FI.jpg

Fotó: Földi Imre / Népszabadság
A licitálás ötvenezer forintról indult, tekintet nélkül arra, hogy ki és milyen típusú kitüntetést dobott be a közösbe. A legtöbb felajánló személyesen is eljött: Hodosán Róza, a rendszerváltás egyik SZDSZ-es politikusa, Szász János filmrendező vagy például Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsman, aki – azzal, hogy elsőként lemondott állami érdemrendjéről – elindította a tiltakozási hullámot.

Polgár András, az általa létrehozott alapítványról is ismert karitatív üzletember úgy találta, a mostani remek alkalom rá, hogy felhívja a figyelmet: jó célokra sosem lehet eleget adományozni. Mielőtt az általa felajánlott kitüntetés elkelt volna 100 ezerért, ő már 155 ezer forintot fizetett Kaltenbach Jenő érdemrendjéért.

20160912_0013_FI.jpg

Fotó: Földi Imre / Népszabadság
A legtöbbet (400 ezer forintot) az a tisztikereszt ért meg a licitálóknak, amit még Göncz Árpád adott Iványi Gábornak. Két férfi csupán azért fizetett a lelkész egy másik (Mádl Ferenctől kapott) kitüntetéséért, hogy tiszteletük jeléül azonnal visszaszármaztassák azt Iványi Gábornak. Az árverés egyik furcsasága volt, hogy Bitó László író 200 ezer forintért megszerezte Macskássy Izolda képzőművész lovagkeresztjét, amit rögtön újra árverése bocsátott. (Második körben 85 ezer forintért kelt el.)

20160912_0041_FI.jpg

Fotó: Földi Imre / Népszabadság
Az összesen tizenhat kikiáltási tárgyért a licitálók 2 millió 510 ezer forintot fizettek. Ennyi pénzből egész pontosan 502 pár cipőt lehet venni. Iványi Gábor így értékelte az árverés eredményét: „Nagyon boldog vagyok, a Pozsonyi Pikniken szerintem ennek a fele sem jött volna össze”

Czene Gábor

Lovagkereszt.2jpg.jpeg
 
Szép és dícsérendő gesztus. Fricska is. Kérdés, akik a kitüntetést adták annak, aki ezt nem érdemelte ki, sőt szégyenfolt az újságírú nemzedéken. A kitüntetőknek van-e annyi a szürke állományukban, hogy felérik azt ésszel, hogy ez a Bayer úr nem tartozik a jó és kitüntetendő emberek közé.

Ez a te véleményed, másnak meg lehet más.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

jövő13 wrote on Dzsonatan's profile.
Szia! Megkaptad a kémia feladatlapok megoldásait?Feltöltenéd?Köszönöm!
FzMovies 2020is a piracy website where you can download South Indian& Hindi dubbed mobile moviesor you can even watch them online from the FzMovies site. Everyone loves watching a movie, watching good movies motivate us and help us to become better.
Ténia wrote on ametiszt99's profile.
Kedves ametiszt 99!

Szeretném kérni Khaled Hosseini-Papírsárkányok hangoskönyvet, amit találtam linket, nem él.

Köszönettel:
Ténia
B
Becky13 wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta, kérném a fiókom törlését. Köszönöm! :)
Roland51 wrote on vgyula's profile.
Kedves Gyula!
Álomkép - szerkesztése.
Átnéztem az akkordokat, egyszerűsítettem, mert gyalázatosan szóltak így.
Most így talán jobban szól, majd nézd, és hallgasd meg.
Ha nagyon kell, feljátszom zongorán, írjál az e-mail címemre:
Felcsatolom a javított kottát, pdf és mscz fájlban is.
Köszönöm a fáradozásod! K.S

Statisztikák

Témák
36,437
Üzenet
4,396,927
Tagok
591,001
Legújabb tagunk
Horváth Zsikó Éva
Oldal tetejére