Hírek Durván megreccsent az orosz gazdaság a szankciók miatt: Dávid Ferenc tételesen leleplezte Orbánék hazugságait

De a plakátkampány mégis dübörög.

A magyarországi giga poszter felületeken az elmúlt időszakban feltűntek azok kormányzati hirdetések, amelyek a legújabb nemzeti konzultációra hívják fel a figyelmet.
A hirdetés szerint a magyar válságért az oroszok ellen hozott uniós szankciók tehetnek. A bombával is kiegészített „A brüsszeli szankciók tönkre tesznek minket!” felirat ijesztő és egyben elgondolkodtató is.
Rendszeresen kapom (és olvasom) az Euronews hírlevelét, amelynek a néhány napja megérkezett száma segíthet az eligazodásban.
Az alábbiakban a híranyag jelentősebb – összefoglaló jellegű – közléseit is rögzítem.
Jó, ha az elején tisztázzuk:
 • a szankciókról a tagállamok döntenek közösen, azokat egyhangú szavazással fogadják el,
 • a gazdasági és pénzügyi intézkedéseket egy olyan rendelet tartalmazza, melyet minden tagállam jóváhagyott, és hogy
 • minden tagállam felelős az Európai Bizottság által közösen megállapított uniós szankciók végrehajtásáért, így természetesen hazánk is,
 • Magyarország miniszterelnöke minden alkalommal jóváhagyta az újabb és újabb büntető intézkedéseket, tehát utólagos hőbörgése és plakátinváziója teljességgel elfogadhatatlan
 • Az Euronews legfrissebb hírlevelében számos tájékoztató és magyarázó szövegrész után megjelenik az Európai Bizottság által jóváhagyott szankció-következmények listája, konkrét számszaki formában.
 • 40 ország vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, ezek a világ GDP-jének több mint 50 százalékát képviselik,
 • 1500 milliárd rubelt (kb. 10 ezer milliárd forint) veszített az orosz bankrendszer 2022 első felében,
 • 40 dollár az orosz olaj ára hordónként, ami alacsonyabb a globális átlagnál. Oroszország nem tudja a teljes energiakészletét Európán kívülre eladni, ezért kénytelen az olajat olcsóbban kínálni,
 • 1000 vállalat vonult ki Oroszországból. Ezek az orosz GDP mintegy 40 százalékát képviselték,
 • 75 százalék: az orosz polgári repülőgépek ekkora részét gyártották az EU-ban, az USA-ban és Kanadában. Oroszország ezeket nem tudja karbantartani, mivel nem tud alkatrészt és felszerelést vásárolni hozzájuk,
 • 3/4-ével esett vissza az orosz autógyártás 2021-hez képest. A kereskedelmi szankciók jelentős hatása szinte minden orosz feldolgozóipari ágazatban érvényesül.
És most jöjjön egy hosszabb részlet a magyar kormányfő október 14-i rádió szózatából:
„A világtörténelemben szankciókat azok szoktak kivetni, akiknek erőfölényük van. Most energiaügyben kétséges, hogy nekünk erőfölényünk van-e, hiszen mi vásárlók vagyunk, az oroszok meg szállítók. Tehát olyat, hogy az óriás vet ki szankciót a törpére, szoktunk látni, de hogy az energiatörpe – ezek lennénk mi, nyugatiak – vessen ki szankciót az energiaóriásra, azért ez szokatlan. (…)
[M]inden szankciós csomag esetében a magyar energiapiacra negatív hatást gyakorló szankciók hatása alól mentesítést tudtunk kapni. Így aztán a szankciós csomagok már nem is voltak érdekesek a számunkra.”

Érdemes tisztázni a „törpe” és az „óriás” viszonyát: energetikai értelemben az EU és Oroszország viszonya
kölcsönös függőségen alapul.
De azt semmiképpen ne felejtsük el, hogy a 143 millió lakosú Oroszország gazdasági ereje mindössze a 47 milliós Spanyolországgal egyenértékű, GDP-jük azonos nagyságrendű.
Oroszország energiaexportjának hatalmas része irányult az Unió országaiba, az energiáért adott pénz pedig fontos bevétele volt az orosz államnak.
Oroszországnak egyáltalán nincs könnyű dolga, ha máshova szállítana energiát, ugyanis az Ázsiába vezető csővezetékek kapacitása korlátozott, Európa felé viszont
nincs teljesen kihasználva a rendszer.
Amennyiben Oroszország kevesebb pénzhez jut a gázért, kisebb esélye van finanszírozni a háborúját. Még egyszerűbben: Hófehérke sem lehetett volna népszerű mesehős a hét törpe nélkül!
Örömmel nyugtázom, hogy a kormányfőnk végre kimondta, hogy „mi nyugatiak”. Ez tőle nagy teljesítmény, mivel az elmúlt tizenkét év kalandozásai során Kazahsztántól Brazíliáig, Kínától Törökországig keresett (és talált is) barátokat, de Nyugat-Európában ez mindeddig nem sikerült. Akkor most mégis visszatérünk az európai útra?
És a végén már csak egy kérdésre várok választ: ha mentesítést kaptunk az energia szankciók bevezetése alól, ha a „szankciós csomagok már nem is voltak érdekesek számunkra”, akkor miért volt szükség Budapest sokkoló plakátokkal történő „szőnyegbombázására”?

1667543147221.png
 
A hirdetés szerint a magyar válságért az oroszok ellen hozott uniós szankciók tehetnek
A péntek reggeli beszéde sem tartalmazott mást....
Egy kommentelő jól látja a dolgokat.
A fideszesek gondolkodását úgy képzeld el, mint Asimov robotjait vagy a Robotzsarut:
Vannak az agyukban bizonyos alaptörvények, amikhez képest értelmezik a körülöttük lévő világot.
Az első törvény: Orbán Viktor szent és sérthetetlen, akkor is neki van igaza, ha a saját szememmel látom, hogy a valóság más, mint amit ő állít.

Szóval ne számíts arra, hogy a fideszesek majd észhez térnek! Előbb halnak éhen.
 
Igazad lehet, de az SZDSZ nélkül nem volt meg a többségük. Kénytelenek voltak kompromisszumot kötni.
Fene tudja. A végén mégiscsak kisebbségi lett a szoci kormány.
Ahogy most Orbán zsarolja az EU-t, úgy zsarolta az SZDSZ az MSZP-t. Ha Horn a kétharmadért nem paktál le velük, az SZDSZ addigra már összement volna.
Ezt én sem igazán értettem. A többség igy is megvolt. A 2/3 helyett meg több is lett, de mégsem hasznaltak ki
Nekem az bejött, hogy az első szabad választásokat az MDF nyerte meg, és az első önkormányzatit az akkori ellenzék. A hatalommegoszlás jót tesz a demokráciának.
Mindaddig, amig el nem lehetetlenit(het)i az első a másikat
Ma is jót tenne. Csak hát Csurka belerondított a dologba, meg aztán óriási volt az infláció akkor is, és a kárpótlást is elbaltázták. Már akkor nyilvánossá kellett volna tenni az ügynökaktákat, /akkor pl. tuti, hogy nem lett volna később D-akármilyen ügy, mert MP. nem lett volna miniszterelnök/
És talán O1G sem...
és a kárpótlást egész máshogy megcsinálni. Erre jött még az ostoba médiaháború, amivel az MDF teljesen elásta magát /előttem és mások előtt is./ " székházügy, stb..
Az a(z ezüst)hajó már elment...
De ami az eü. szétverését illeti, én helyeseltem a vizitdíjat. Ma már alig tudják, hogy ez csak évi max. 18ezer Ft-ot jelentett - 6ezer háziorvosi, 6ezer szakorvosi, 6ezer fogorvosi ellátás után, ha többször vették igénybe, visszatérítették.
Érdekes, hogy most egy óras parkolasért is töbet fizetsz a kórhaz előtt, mégsem tolonganak a tüntetók, mint 2006-ban.
Ugyanakkor a gyógyszereken sokkal magasabb volt a támogatás. Ma ha nem akarsz sokat várni, elmész egy szakorvoshoz magánba, és kifizetsz 40ezer Ft-ot, és nézd meg, mennyi támogatást adnak a gyógyszerekre, gyógyeszközökre. Akkor először nem volt hátralékban az egészségbiztosító.
Es ezt vajon miert nem harsogták Ágicáék? (Nem Vadai, hanem Horváth.)
Mellesleg a többiztosítós rendszer biztos racionálisabb működésre késztette volna az egészségügyet.
Csak pl. a magánnyugdíjakat a FIDESZ lenyúlta, adósságcsökkentésre, MOL részvények vételére fordította.
Mar amennyit.
Sokan mai napig kérdik (joggal), hol a lóvé?
De azt mar kwvesen tudjak, hogy törvenyi előírás volt, hogy a tőkéjük x%-áért (nem akarok hazudni, de 40 felett volt) állampapirokban voltak kötelesek tartani. Vagyis, amikor a 3000 milliárdot átvették, abbol bizony kb a fele az államnak nyújtott kölcsön+kamatai volt, amit egyetlen elegans tollvonással le is irtak. Azaz, ha nem kellett volna átadni, az államnak előbb-utóbb tejelni kellett volna a pénztárak fele. Persze ezt miért is magyarázgatnák a népnek?
Szóval vitázhatnánk a végtelenségig, te is hozhatsz érveket, én is hozhatok, a kész helyzet az, hogy sz...ban vagyunk, és Orbán még mindig nem arra költ, amire kellene.
Sajnos erre nem tudok mást mondani, hogy ez igy is marad, amíg az EU stop miatt be nem csődöl (mármint az oligarchák telhetetlensége mig csődbe nem viszi).
 
KSH adatszivárgásról hallottatok?
Na ezért mondhatják, az információ hatalom...
 
Ma ha nem akarsz sokat várni, elmész egy szakorvoshoz magánba, és kifizetsz 40ezer Ft-ot
Elmentem szakorvoshoz magánba, ráadásul ajánlották is, kifizettem 28500 Ft-ot azért ,h a képembe mondja, nincs gyulladás, mikor érzem, h van. Ezt szerintem te még ingyen is megtetted volna...bárki..
Az Első Füredi Magánklinikát kerüljétek nagy ívben...
 
Utoljára módosítva:
Sógornőm is kapott kárpótlási jegyet, férje rokonai miatt.
Az első az volt, h eladták...
Megtekinthető, mire jutottak azok a földek, amelyeket így, összegyũjtögetett kárpótlási jegyekkel megvettek... Parlagra! Pontosabban, parlagfű borítja!
Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb, befektetésnek vette, ingatlan területnek, nem pedig művelésre!!
De akár erdőket is említhettem volna...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,177
Üzenet
4,812,936
Tagok
616,386
Legújabb tagunk
losun2
Oldal tetejére