Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak
Az Európai Unió csalás elleni hivatala tavaly októberben írta meg a Csongrád megyei településnek, hogy milyen furcsaságokat talált a város közvilágításának korszerűsítésénél. A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István és Hamar Endre is.

Január közepén robbant a hír, hogy az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos szabálytalanságokat talált az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban.

Egy hónappal később, február közepén kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel levélben tájékoztatta az érintett településeket arról, hogy mit talált a vizsgálat során. Erről a megkeresésről azonban egészen eddig hallgattak az önkormányzatok.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet az összes önkormányzattól, ami érintett az Elios miatti vizsgálatban.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. Egy kis szkennelési hibával, de elküldte.

Az első irat tavaly október 24-én érkezett Mórahalomra Brüsszelből. Az OLAF ebben tájékoztatta Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestert arról, hogy vizsgálatot folytatnak az Elios által elnyert, európai uniós pénzből fizetett megbízásokkal kapcsolatban. Mivel Mórahalom közvilágítását is az Elios korszerűsítette, az OLAF azt a szerződéskötést is alaposan megvizsgálta, és leírták a település vezetőjének, hogy mit találtak.

Az OLAF szerint felülről irányították az Elios által elnyert pályázatokat:

 • 2014. szeptember 22-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2014-5.5.0/K számú pályázatot önkormányzatok közvilágítási projektjeire
 • a pályázati határidő előtt egy nappal, 2014. október 1-jén módosították az egyik feltételt, ezzel lehetővé tették, hogy a kedvezményezett települések LED-lámpák esetén 100 ezer óra élettartammal számolhassanak
 • a gyártó által kiállított, és az Elios ajánlataihoz becsatolt műszaki leírások szerint a lámpák várható élettartama típustól függően csak 60-80 ezer óra, de a gyártó “némely kedvezményezett részére” olyan nyilatkozatot adott ki, hogy a lámpák élettartama 100 ezer óra
 • ezzel költséghatékonyabbnak tűntek a projektek, és jogosultak lettek az EU-támogatásra
“Ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett.”

Az OLAF alaposan kivesézte Mórahalom pályázatát is:

 • a település 2014. október 6-án pályázott a közvilágítás-korszerűsítésre, decemberben megszületett a támogatásról szóló döntés, és 2015. február 4-én aláírták az erről szóló szerződést
 • Mórahalom 88 millió forint támogatást kapott, ennek 85 százaléka, 74,9 millió forint EU-s támogatás
 • az önkormányzat hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéssel keresett kivitelezőt, az ajánlattételi felhívást az Elios Zrt.-nek, a Simo Kft.-nek, és az U-Light Kft.-nek küldték meg
 • az Elios Zrt. és a Simo Kft. adott be ajánlatot, de utóbbit érvénytelennek nyilvánították
 • az OLAF helyszíni ellenőrzést tartott a Simo Kft.-nél, és a cég ügyvezetője azt mondta, hogy a vállalkozás soha nem adott be ajánlatot közbeszerzésekre, mert nincs pénze ilyen megrendeléseket teljesíteni
 • 2014.02.14-én Mórahalom aláírta a szerződést az Elios Zrt.-vel, a szállító a Tungsram-Schréder Zrt. volt, az alvállalkozóról nem kapott adatokat az OLAF
 • a szerződésben szereplő kiviteli terveket az Elios alvállalkozójaként Horváth Dezső készítette a Simo Kft.-től, és ő írta alá a pályázati terveket is
 • a projektelőkészítési tanácsadó a Sistrade Kft. volt
A Mórahalomnak küldött októberi OLAF-levél utolsó két pontja az Elios Zrt. és a Sistrade Kft. közötti kapcsolattal foglalkozik. Az uniós ellenőrök leírták, hogy a vizsgált időszakban Hamar Endre egyszerre volt tulajdonos mindkét cégben, és hozzátették, hogy az Eliosban Tiborcz István, a miniszterelnök veje is sokáig ügyvezető, majd tulajdonos volt.

A várost vezető Nógrádi Zoltánnak a levél kézhezvételétől számítva 20 napja volt arra, hogy észrevételeket küldjön az OLAF-nak a Mórahalmot érintő megállapításokhoz, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy mit válaszolt a levélre a polgármester, illetve válaszolt-e bármit.

A második levelet idén január 22-én kapta Mórahalom az OLAF-tól, ebben az unió csalás elleni hivatala arról tájékoztatta a polgármestert, hogy lezárták a vizsgálatot.

Nagyon bízunk abban, hogy a többi érintett település is követni fogja Mórahalom példáját, és megküldi az OLAF-tól kapott tájékoztatást a feltárt visszásságokról, hogy a közvélemény is megismerhesse azokat.

Erre a legkisebb esély Zalaegerszeg esetében van: ott nemrég botrány lett abból, hogy néhány képviselő ki akarta kérni a kormánytól az OLAF-jelentést, és a városnak küldött októberi OLAF-levelet még az ellenzéki képviselőknek sem mutatta meg a jegyző.

Erdélyi Katalin

https://atlatszo.hu/2018/02/27/ezeket-a-leveleket-irta-az-olaf-az-elios-lampak-miatt-morahalomnak/
 
Utoljára módosítva:
tornando, pont azt próbáltam megvilágítani, hogy de igen is látjuk a negatívumokat, de sokunknak ez még mindig elfogadhatóbb, mint ami 2010 előtt volt. Vagy mondjuk úgy, hogy amaz még mindig sokkal visszataszítóbb volt, mint ami most van. Mondjuk - tisztán saját szempontjaim szerint - olyan 11:9-es pontozással nyer a jelenlegi kurzus.
Ezt nem érti meg "az ellenzéki összefogás", amikor megpróbál Gyurcsánnyal és leszerepelt elvbarátaival kollaborálni. Sajnos ha ma a Jobbik és az LMP következetesen ragaszkodna az elhatárolódástól, akkor a mostani választás biztosan a Fidesz nagyarányú győzelmét hozná, mert más dolog egy sokak által támogatott, szimpatikus jelöltre szavazni egy helyen, aki ráadásul volt fideszes - Hódmezővásárhely -, és megint más dolog jól ismert negatív alakoknak elnyerniük a többség voksát.

Azon kellene dolgoznia az LMP-nek, hogy megfejtse, miért nem tud 5-6% fölé kúszni a népszerűsége. Ha ezt megfejtik, 2022-ben simán hozhatják a győzelmet. Vagy legalább a legerősebb koalíciós partner státuszt.

Ilyen pocsek vezetes nem volt meg az orszagba. Beteg ember diktalja a felteteleket es a sok okos meg megy utana anelkul hogy elgondolkozna.
Levitezlett Orban az orszag nagyreszenel de mar a hivei is szepen farolnak ki mogule.
Hamarosan megered a fideszes polgarmesterek nagyresze eszbe fog kapni es menti a menthetetlent mert magaval fogja rantani az egesz bagazst.
NEm akarod latni mekora bukta ez a lampa uzlet nem csak mert korupcios bunszovetkezet , nem csak mert a fideszes vezetesu varosok ugy csinaltak meg hogy nem is volt onreszuk ergo a visszafizetesnel mindenki fog fizetni a polgarmester helyet, nem beszelve az uzembe tartasa a lampaknak stabil penzt hoz a Tiborc es ipam napam csaladjanak es ott is nyuzsog a korupcio.
Tovabb ha gondolnad amit nem teszel ezek a varosok mind a valasztasnal nem fogjak megszavazni ujbol a fideszes polgarmestert, mivel mindennel jobban dolgozik a z a reklam hogy sotetbe borultak a varosok. Egy centet nem kell kolteni plakatokra mert ezeken a helyeken valoszinu 50% feletti lesz a reszeveti arany is.
 
Itt az ország migránsoktól való elriasztása a lényeg az hogy merre mennek az nem számít a lényeg hogy IDE ne!


Nézd, én most nem a menekültek érdekében szolok, ők azonnal kapcsoltak és más útvonalon mentek. Semmi probléma vele.
-
Az igazi probléma, amit ez az államilag elrendelt idegen gyűlölet a magyarok lelkében okoz.
-
A Trianonnal, holocausttal és kitelepítéssel járó élmények, a 40 éves kommunizmus egy traumát okozott a magyar emberek lelkében, amivel nem lehet barbár módon bánni.
-
A Vasfüggöny leomlása után valamennyiinknek egy pszichiáterhez kellett volna mennie. Ezt jol lehet látni a kontrolcsoportok kelet- és nyugat-német polgárok viselkedésén.
-
Orbán háborúba vezet bennünket az egész világ ellen, utálnunk kell mindenkit, az egész világot de legfőbb képpen egymást, az ellenzéket, aki másképp gondolkodik az ellenség, hazaáruló. (Németországban is lelett már mondva olimpia de aki nem akart azt nem nevezték hazaárulónak.)
-
A demokratia nem azt jelenti, hogy az erösebb kutyáé a szuka. Orbánnál sajnos csak a többségi vélemény a döntö.
-
A polgároknak nemcsak választási, hanem ellenörzési joga is van egy demokraciában.
Egy államfö amelyik megfolytja az oppositiot elemében, aki az NGO-kat bezárja az egy diktátor nem demokrata.
 
Vagy szerinted van reális esélye mondjuk egy LMP-Jobbik koalának? (Megengedem, hogy az LMP még nem volt kormányon, bár van minimális kötődése a volt SzDSz-hez...)
Ebből is előítéletes meg beidomított média jön vissza te írod
Nem volt kormányon
Ez nem érv.

Ellen érvnek mondanám
Aki nem volt nem is ért hozzá(vagy ha volt se ért)
Aki már 3 ciklusban van a jelenlegi az se ért hozzá.
Pedig már kétszer volt s egyre rosszabb nem tanul hanem elvadul
Nem attól függ hogy már volt e!!!!
Hanem hogy tanult e a hibáiból.
Vagy elbízta magát és saját prédának nézi az országot
 
Nézd, én most nem a menekültek érdekében szolok, ők azonnal kapcsoltak és más útvonalon mentek. Semmi probléma vele.
-
Az igazi probléma, amit ez az államilag elrendelt idegen gyűlölet a magyarok lelkében okoz.
-
A Trianonnal, holocausttal és kitelepítéssel járó élmények, a 40 éves kommunizmus egy traumát okozott a magyar emberek lelkében, amivel nem lehet barbár módon bánni.
-
A Vasfüggöny leomlása után valamennyiinknek egy pszichiáterhez kellett volna mennie. Ezt jol lehet látni a kontrolcsoportok kelet- és nyugat-német polgárok viselkedésén.
-
Orbán háborúba vezet bennünket az egész világ ellen, utálnunk kell mindenkit, az egész világot de legfőbb képpen egymást, az ellenzéket, aki másképp gondolkodik az ellenség, hazaáruló. (Németországban is lelett már mondva olimpia de aki nem akart azt nem nevezték hazaárulónak.)
-
A demokratia nem azt jelenti, hogy az erösebb kutyáé a szuka. Orbánnál sajnos csak a többségi vélemény a döntö.
-
A polgároknak nemcsak választási, hanem ellenörzési joga is van egy demokraciában.
Egy államfö amelyik megfolytja az oppositiot elemében, aki az NGO-kat bezárja az egy diktátor nem demokrata.
A nyugat német és NDK esete szerintem is jó példa
Én úhy látom van itt kettő innen is onnan is mindkettőt el kell küldeni pszichiáterhez
Egyiket azért mert a mindent megengedő túlzásaiba esik
És ugyanakkor ráerőszakolást folytat az Ő kultúráját azokra akik nem szeretnék.
A másik meg rettenetesen idegenelutasító.
Nézzük tovább:
Az igazi probléma, amit ez az államilag elrendelt idegen gyűlölet a magyarok lelkében okoz.
az NDK területére Orbán nem rendelte el mégis van.
Következő:
Orbán háborúba vezet bennünket az egész világ ellen, utálnunk kell mindenkit, az egész világot de legfőbb képpen egymást, az ellenzéket, aki másképp gondolkodik az ellenség, hazaáruló.
Ebből látszik hogy csaló.
Még az érzelmekkel is.
De ha valaki már kiejti a száján: megvédjük.szabadságharc támadás ellenünk
Elindul a röhögés reng a fél ország Lassan már a Fidesz pártiak fülében is hamisan cseng
És a gúnyos röhögés az elkoptatott mondatok miatt kontra produktív.
Az idő ellene dolgozik Minden mondata már elkopott
Ha nem újít magától pusztul el

-
 
A nyugat német és NDK esete szerintem is jó példa
Én úhy látom van itt kettő innen is onnan is mindkettőt el kell küldeni pszichiáterhez
Egyiket azért mert a mindent megengedő túlzásaiba esik
És ugyanakkor ráerőszakolást folytat az Ő kultúráját azokra akik nem szeretnék.
A másik meg rettenetesen idegenelutasító.
Nézzük tovább:
az NDK területére Orbán nem rendelte el mégis van.
Következő:
Ebből látszik hogy csaló.
Még az érzelmekkel is.
De ha valaki már kiejti a száján: megvédjük.szabadságharc támadás ellenünk
Elindul a röhögés reng a fél ország Lassan már a Fidesz pártiak fülében is hamisan cseng
És a gúnyos röhögés az elkoptatott mondatok miatt kontra produktív.
Az idő ellene dolgozik Minden mondata már elkopott
Ha nem újít magától pusztul el

-

Már ne haragudj Tornando, ha erre egy példát mutatnál:
"És ugyanakkor ráerőszakolást folytat az Ő kultúráját azokra akik nem szeretnék."
-
Mellesleg én nem sértegetés céljábol mondtam, hogy diktaturábol lelki sérüléssel kerülnek ki az emberek. Ez sajnos igy van.
Ezt elemezheznénk talán egy másik topikba.
-
upload_2018-3-1_16-37-43.png

-
Az elmult évben 2.219 támadás történt menekültek és a szállásuk ellen.
A rendörség aktuálisan köröz két maszkirozott támadot akik egy terhes afrikai nöt egyszerüen összerugdostak az utcán.
Ugy Dachaube mind Berlinben..
-
Lehet a németeket kritizálni, söt kell is. Ez volt az elsö amit velem itt megtanitottak az érkezésem után.
Fantasztikus ugyanakkor, hogy menyi önkéntes dolgozik szociális téren. Ezek nélkül nem is müködne az ország.
-
Nem mondtam, hogy keletnémetek rosszabbak lennének mind a nyugatnémetek.
Keleten több potolni valo van, a demokratikus gondolkodást nem kapja senki a bölcsöbe téve.
-
az NDK területére Orbán nem rendelte el mégis van.
-
A legutobbi választási eredmények jo mutatják, hogy kb 12% jobboldali extremista van németországban,
Hogy Orbán rosz hatással van/volt azt mutatja a 2/3-os választási eredménye, ilyen nincs nállunk.
-
Merkelnek kezet csokolhat Orbán, Németország mentette meg az országot az ott megragadt menekültektöl.
Egy orcátlanság amikot ezt a nöt, ezért a döntéséért, szidjátok.
-
Várjatok csak egy picit, az AfD már lassan rájön Orbán nem az ö Hösük.
-
Kezdetben kedvelték Orbánt mert elutasito volt a menekültekkel szemben csak nem fogták fel hol vannak a menekültek akiket Orbán "elháritott".
-
 
Erre elrendelték a békemenetet...mikorra is ? Március 15ére...volt már kokárda hiszen aki nem tart velünk az hazaáruló....
Szóval ha ünnepelni akarok akkor már szinte elköteleztem magam a kormány mellett...
A Békemenet is bizonyos szempontból nevetség.
Demonstrációként a kormány mellett nem spontán sose volt az.
Ám még azt is bátorkodom mondani kockázatos meghirdetni.
Mert teszem azt kong az ürességtől.
viszont mondatod:"ha ünnepelni akarok akkor már szinte elköteleztem magam a kormány mellett"
Ne fogadj szót és kész
Ez ha a kokárda esetével hasonlítjuk a kirekesztő:aki nincs velünk az ellenünk van jelen esetben áruló bitnag
Ezzel a hozzáállással se mennek semmire ne félj
Volt már ilyen 1956 előtt
Amit 1956 után Kádár is elhagyott Így szólt az új:
"Aki nincs velünk az ellenünk van."
Abba kell hagyniuk a haza nem lehet ellenzékben
Régi mondásuknak mai gyakorlatát:

Az állampolgáraink , nem lehetnek ellenség
A nép nem lehet ellenség
Ezt nem folytathatják fenyegetni minden fronton a saját embereinket a hazát.
 
Már ne haragudj Tornando, ha erre egy példát mutatnál:
"És ugyanakkor ráerőszakolást folytat az Ő kultúráját azokra akik nem szeretnék."
Még csak észre se veszed hisz folyamatos állandóan?
Minden egyes kiállás amikor 20 üzenetben egyfolytában megy.
Amikor erős túlzással trollnak nevezték.
Témakör a liberalizmus erőteljes győzködés
Ezt megengedőnek neveztem.
Megengedő sőt kívánatos.Álláspontotok szerint
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szia! Keresem a következő társasjáték képeit. Headu: egyszer volt, hol nem volt, történetmesélős társasjáték. köszönöm
Szép napot! :)
Keresem Balázs Judit: Mindenki egyformán különböző című könyvét pdf.-ben. Hálásan köszönöm, ha valaki feltölti.
Boldizsár Bettina Arika wrote on lediszilviusz's profile.
Szia! Az ELO német haladó anyagát keresem. Tudnál ebben segíteni? Köszönöm előre is! Betti
jacksZolee wrote on DoDó Rush's profile.
Hello,

Melitta azt írta, hogy nálad lehet jelentkezni a rádiós szerkesztő-műsorvezető pozira. Szeretném tudni, hogy mik a feltételek? Én Churchillben élek, 5 éve érkeztem Kanadába a családommal.

Zoli
VasMacsi wrote on Ajuda67's profile.
Szia! Először is szeretném megköszönni azt a sok munkát, amit a fordításokra fordítottál! Soha nem olvashattam volna ezeket a könyveket.... Most éppen újraolvasom a Kárpátok vámpírjai sorozatot. Az utolsó kötet amihez hozzájutottam az a Sötét illúzió, de nem tudom, hogy azóta lefordítottál-e újabb könyveket a sorozatból. Ha igen elmondanád hogyan juthatnék hozzájuk vagy esetleg megosztanál velem? Nagyon örülnék neki!

Statisztikák

Témák
36,403
Üzenet
4,388,908
Tagok
590,261
Legújabb tagunk
Juhászné Bökfi Dóra
Oldal tetejére