Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak
Az Európai Unió csalás elleni hivatala tavaly októberben írta meg a Csongrád megyei településnek, hogy milyen furcsaságokat talált a város közvilágításának korszerűsítésénél. A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István és Hamar Endre is.

Január közepén robbant a hír, hogy az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos szabálytalanságokat talált az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban.

Egy hónappal később, február közepén kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel levélben tájékoztatta az érintett településeket arról, hogy mit talált a vizsgálat során. Erről a megkeresésről azonban egészen eddig hallgattak az önkormányzatok.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet az összes önkormányzattól, ami érintett az Elios miatti vizsgálatban.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. Egy kis szkennelési hibával, de elküldte.

Az első irat tavaly október 24-én érkezett Mórahalomra Brüsszelből. Az OLAF ebben tájékoztatta Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestert arról, hogy vizsgálatot folytatnak az Elios által elnyert, európai uniós pénzből fizetett megbízásokkal kapcsolatban. Mivel Mórahalom közvilágítását is az Elios korszerűsítette, az OLAF azt a szerződéskötést is alaposan megvizsgálta, és leírták a település vezetőjének, hogy mit találtak.

Az OLAF szerint felülről irányították az Elios által elnyert pályázatokat:

 • 2014. szeptember 22-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2014-5.5.0/K számú pályázatot önkormányzatok közvilágítási projektjeire
 • a pályázati határidő előtt egy nappal, 2014. október 1-jén módosították az egyik feltételt, ezzel lehetővé tették, hogy a kedvezményezett települések LED-lámpák esetén 100 ezer óra élettartammal számolhassanak
 • a gyártó által kiállított, és az Elios ajánlataihoz becsatolt műszaki leírások szerint a lámpák várható élettartama típustól függően csak 60-80 ezer óra, de a gyártó “némely kedvezményezett részére” olyan nyilatkozatot adott ki, hogy a lámpák élettartama 100 ezer óra
 • ezzel költséghatékonyabbnak tűntek a projektek, és jogosultak lettek az EU-támogatásra
“Ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett.”

Az OLAF alaposan kivesézte Mórahalom pályázatát is:

 • a település 2014. október 6-án pályázott a közvilágítás-korszerűsítésre, decemberben megszületett a támogatásról szóló döntés, és 2015. február 4-én aláírták az erről szóló szerződést
 • Mórahalom 88 millió forint támogatást kapott, ennek 85 százaléka, 74,9 millió forint EU-s támogatás
 • az önkormányzat hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéssel keresett kivitelezőt, az ajánlattételi felhívást az Elios Zrt.-nek, a Simo Kft.-nek, és az U-Light Kft.-nek küldték meg
 • az Elios Zrt. és a Simo Kft. adott be ajánlatot, de utóbbit érvénytelennek nyilvánították
 • az OLAF helyszíni ellenőrzést tartott a Simo Kft.-nél, és a cég ügyvezetője azt mondta, hogy a vállalkozás soha nem adott be ajánlatot közbeszerzésekre, mert nincs pénze ilyen megrendeléseket teljesíteni
 • 2014.02.14-én Mórahalom aláírta a szerződést az Elios Zrt.-vel, a szállító a Tungsram-Schréder Zrt. volt, az alvállalkozóról nem kapott adatokat az OLAF
 • a szerződésben szereplő kiviteli terveket az Elios alvállalkozójaként Horváth Dezső készítette a Simo Kft.-től, és ő írta alá a pályázati terveket is
 • a projektelőkészítési tanácsadó a Sistrade Kft. volt
A Mórahalomnak küldött októberi OLAF-levél utolsó két pontja az Elios Zrt. és a Sistrade Kft. közötti kapcsolattal foglalkozik. Az uniós ellenőrök leírták, hogy a vizsgált időszakban Hamar Endre egyszerre volt tulajdonos mindkét cégben, és hozzátették, hogy az Eliosban Tiborcz István, a miniszterelnök veje is sokáig ügyvezető, majd tulajdonos volt.

A várost vezető Nógrádi Zoltánnak a levél kézhezvételétől számítva 20 napja volt arra, hogy észrevételeket küldjön az OLAF-nak a Mórahalmot érintő megállapításokhoz, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy mit válaszolt a levélre a polgármester, illetve válaszolt-e bármit.

A második levelet idén január 22-én kapta Mórahalom az OLAF-tól, ebben az unió csalás elleni hivatala arról tájékoztatta a polgármestert, hogy lezárták a vizsgálatot.

Nagyon bízunk abban, hogy a többi érintett település is követni fogja Mórahalom példáját, és megküldi az OLAF-tól kapott tájékoztatást a feltárt visszásságokról, hogy a közvélemény is megismerhesse azokat.

Erre a legkisebb esély Zalaegerszeg esetében van: ott nemrég botrány lett abból, hogy néhány képviselő ki akarta kérni a kormánytól az OLAF-jelentést, és a városnak küldött októberi OLAF-levelet még az ellenzéki képviselőknek sem mutatta meg a jegyző.

Erdélyi Katalin

https://atlatszo.hu/2018/02/27/ezeket-a-leveleket-irta-az-olaf-az-elios-lampak-miatt-morahalomnak/
 
Utoljára módosítva:
Nem értem miért nem veszik elő a régi plakátokat, csak picit kellene módosítani.. (aktualizálni?)

például ezt.. .
figyeld a kémeket.jpg


De még lehet ez is jobb lenne mint a mostaniak...

választás.jpeg
 
image

-
Borzaszto hireket olvasok. "149 ember fagyott meg ezen a télen Magyarországon"
-
Ha belegondolok menyi életet lehetett volna megmenteni
a Soros elleni gyülöletre kiadott plakátok árábol, a szögesdrotok és a magában állo keritést örzö katonákra kiadott összegekböl.
-
Nem akarom az utcán és otthonukban megfagyott embereket instrumentalizálni a választási kampanyban de hallatlan, hogy Magyarországon és Lengyelországban elhallgatják ezt a problemát.
-
Németországban 860.000 hajléktalan van de ha felütök egy internetoldalt, bekapcsolok radiot vagy televiziot, elkerülhetetlenül a szemembe tünik "hogy segithetünk hajléktalanoknak", hogy ne fagyjanak meg. Telefonszámok, segélyszervezetek nevei, tanácsok elsö segély nyujtáshoz.
-
Sajnos itt is elöfordul, hogy halálra fagynak hajléktalanok de nem tömegesen és többnyire akkor ha elhuzodnak egy erdöbe, magányba.
-
Kikell hangsulyoznom, ezek NGO-k, szervezetek akiket Orbán a hazájában be akar tiltani.
A logika az, ha segitenek egy menekültnek, hajléktalannak, hogy ne fagyjom meg akkor "ideszoknak mind a galambok" :(
-
Orbán 800.000 eurora becsülte a keritésre kiadott összeget fél évvel ezelött. A menekülök lazán megkerülték az országot.
Orbán valoszinü nem számolt azzal, hogy az EU felszedeti a Horvátországi aknákat. Minden bizonyal belekalkulát egy "tüzijátékot"
-
Nem kell ide OLAF jelentés ez a kormány esedékes a leváltásra.


Csak megjegyezném, hogy a mellékelt fotó Párizsban készült, a Guardian képszerkesztőinek február 7-i válogatásából származik. Mert hogy a fejlett Franciaországban 140000 ember él az utcán, tavaly 500 ember vesztette életét a hideg vagy az éhség miatt, idén már húszan.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne kellene többet tenni azért, hogy ez sehol ne forduljon elő.
 
Csak megjegyezném, hogy a mellékelt fotó Párizsban készült, a Guardian képszerkesztőinek február 7-i válogatásából származik. Mert hogy a fejlett Franciaországban 140000 ember él az utcán, tavaly 500 ember vesztette életét a hideg vagy az éhség miatt, idén már húszan.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne kellene többet tenni azért, hogy ez sehol ne forduljon elő.

Nézd a katolikus templomokban a kereszten sem az igazi jézus log, mégsem kritizáljuk.
-

Nem érzem magamat egyoldalunak, betettem hogy több mind 800.000 hajléktalan van Németországban, Franciaországban még rosszabb. A különbbség, hogy itt nincs elhallgatva.
-
Itt nem akarják betiltani az NGO-kat azért mert a menekülteket is megakarják ovni a fegyhaláltol és az nem passzol az Orbán keresztény traditojához.
 
2010 előtt volt. Vagy mondjuk úgy, hogy amaz még mindig sokkal visszataszítóbb volt, mint ami most van.
Visszataszító az 50%-os béremelés , 13. havi nyugdíj bevezetése?
A béremelés egy lépcsőben hiba volt, túl nagy teher lett amit erősített a későbbi világválság is.
Az utolsó miniszterelnöki vitán Orbán Viktor beígérte még a 14. -et is, Volt már ideje rá több mint 14 év, elfelejtette?
A Bözsi utalvány a tized része sincs.
 
Visszataszító az 50%-os béremelés , 13. havi nyugdíj bevezetése?
A béremelés egy lépcsőben hiba volt, túl nagy teher lett amit erősített a későbbi világválság is.
Az utolsó miniszterelnöki vitán Orbán Viktor beígérte még a 14. -et is, Volt már ideje rá több mint 14 év, elfelejtette?
A Bözsi utalvány a tized része sincs.
13. és 14. havi munkabér is lesz?
 
CasaLoma , egyem a lekedet , már elfelejtetted , hogy az a legszegényebb ember aki már igérni sem tud ?? aztán Adenauert idézvén , kit érdekel a tegnapi fecsegésem :rohog::rohog:
 
Mátészalkán is az Elios dolgozott a közvilágításon

A Magyar Nemzet szerint Mátészalka lehetett az utolsó város, ahol az OLAF-jelentés által feltárt szisztéma szerint újították fel a közvilágítást. A lap azt írja, hogy más településekhez hasonlóan itt is az Elios végezte el a kivitelezést, a Sistrade pedig a tervezést. A beruházást az Európai Unió csalás elleni hivatala pedig azért nem vizsgálta, mert nem volt benne uniós pénz: Mátészalka banki hitelből finanszírozta a kiadást, ezzel hosszú távra eladósította magát.

A Tiborcz István üzlettársa, Hamar Endre tulajdonában álló Sistrade 2016. decemberben elkészített tendertervében azt javasolta a városnak, hogy 2373 darab lámpatestet cseréljenek ki. Erre rábólintott a fideszes Hanusi Péter vezette önkormányzat, és 350 millió forint keretösszegű hosszú lejáratú hitelt vettek fel rá. Az önkormányzati hitel felvételéhez a kormány hozzájárulása is kellett.

Öt ajánlat érkezett, ebből négyen 265 millió forintos árat számoltak, az Elios Innovatív Zrt. 262 milliós ajánlatot tett, és a miniszterelnök vejének volt cége kapta a megbízást. Hanusi Péter polgármester elégedett a beruházással, a Magyar Nemzetnek elmondta: nem kellett kihasználniuk a 350 millió forintos hitelkeretet, de ragaszkodtak „a legjobb minőségű Tungsram” lámpatestekhez. Amint arról több cikkben is írtunk, az Elios a közbeszerzések során túlnyomó többségében a Tungsram-Schréder Zrt.-t alkalmazta beszállítóként.

Eközben a Népszava hiába érdeklődött a kormánynál, hogy Orbán Viktornak mekkora szerepe volt a közvilágítási szerződésekben. A lap hiába kereste a Miniszterelnökséget, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, amely alá tartozik az uniós pénzek kifizetésével foglalkozó irányító hatóság, lapzártáig nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök egyeztetett-e a fejlesztési miniszterrel a közvilágítási tenderekről.
 
Hidd el, azok nincsenek olyan sokan.
Csak hogy világos legyen: hányingerem van a fidesz néhány megnyilvánulásától. Nem csak a Sorosozásra gondolok, hanem az úrizálásra, a Habony-Rogán-Vajna-Mészáros "jelenségkörre". De ezek így együtt még nem tudták überelni azt a tengernyi szopást, amit a '94-'98 és a 2002-2010 közötti időszakok okoztak személy szerint nekem. Tehát a mérleg számomra még mindig emide billen. (És szerintem a fidesz-szavazók jelentős része így van ezzel.)
Azt nem értem, hogy miért kell csak és kizárólag a fidesz-szimpatizánsokat "birkázni", meg ócsárolgatni? A többi párt szimpatizánsai között pontosan ugyanolyan arányban vannak ... khm ... egyszerű lelkű emberek. Vagy itt tényleg mindenki elhiszi, hogy a ballib oldal szavazói mind IQ-bajnok professzorok, széles látókörrel?! Ugyan már!
---
Ha az LMP-nek lenne esélye egyedül, vagy túlnyomó többségű koalícióval kormányra kerülni, megfontolandó lenne. Mást nem látok. (A régi, levitézlett baloldaliakkal haggyanak már békén! Volt már lehetőségük bizonyítani az alkalmatlanságukat, minek erőltessük a dolgokat! :) )

Nem a fityusz szimpatizánsainak birkázásáról van szó, hanem a nem látó, nem gondolkodó emberekéről.
Az egy másik kérdés, hogy a minden képzeletet meghaladó lopásnak, a személyes érdekeknek megfelelő törvénykezésnek, a nép egyszerű gyermekének leszarásának, éhen dögleni hagyásának, nem tanításának, nem gyógyításának, mit tesz isten a fityusz a felelőse.
 
Elios-papírokat foglalt le a rendőrség Vácon

Az OLAF-Elios-ügy újabb csavarja, hogy a rendőrséget is érdekli, miért cseréltek le Vácon uniós pénzből vett lámpákat.
Korábban a témában:
Hosszas Facebook-posztot tett ki a Vácért Lokálpatrióta Egyesület arról, hogy a rendőrség dokumentumokat foglalt le a váci városházán. A dokumentumok az Elios Zrt. segítségével elvégzett közvilágítási korszerűsítéssel kapcsolatosak.

Arról írnak, még februárban derült ki, hogy Vác is szerepelt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében, ami a gyanús közvilágítási projekteket sorolta. A Fördős Attila vezette önkormányzat az egyesület szerint 211 lámpát cseréltetett le vagy módosíttatott az Eliosszal, amikhez már nem nyúlhattak volna hozzá.

Ugyanis azokat uniós támogatásból építették ki, még fenntartási időszakban voltak, ezért tavaly 20 millió forintra büntették az önkormányzatot.

Már jó előre tudnia kellett a városvezetésnek a várható gondokról az egyesület szerint. Ezt egy általuk megszerzett levelezés is bizonyítja, amiben egy szakember jelezte az önkormányzatnak, hogy mely lámpákhoz nem nyúlhatnak hozzá. Mindenesetre egy helyi képviselő megkérdezte a városvezetést, miért csak bizonyos cégeket hívtak meg a pályázatokra (amelyek az OLAF jelentésében egyébként sorra szerepelnek), de még nem kapott választ.

Végül csütörtökön betekinthetett Ferjancsics László a 2013-as és 2014-es beszerzési és közbeszerzési anyagokba. Nem sokkal később a rendőrség lefoglalta a váci ügy dossziéit, erről a városüzemeltetési holding írt e-mailt.

Vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük a rendőrséget is, amint válaszolnak, közöljük.
24.hu
 
"
Demszky nem szórakozott, kertelés nélkül elmondta az őszintét, szerinte az OLAF teljesen lényegtelen, egy nulla, jelentései nagy része amúgy is baromság, és azoknak semmiféle jogi vonatkozásuk nincs és nem is lehet!

Véleményének nem is olyan régen adott hangot, a performanszot tavaly adta elő, amikor az uniós hivatal épp a 4-es metró MSZP–SZDSZ-es gigamutyijával foglalkozott. Az OLAF akkor megállapította, a 4-es metróvonal építésekor elkövetett korrupció volumene uniós összevetésben is dobogós helyen áll, Magyarország történetének pedig a legnagyobb közpénzmutyijáról van szó. A hivatal szerint a projekt során mintegy 167 milliárd forint kár érhette a magyar államot, Magyarországnak pedig 59 milliárd forintnyi uniós támogatást kell visszafizetnie Brüsszelnek.
"
 
"
Demszky nem szórakozott, kertelés nélkül elmondta az őszintét, szerinte az OLAF teljesen lényegtelen, egy nulla, jelentései nagy része amúgy is baromság, és azoknak semmiféle jogi vonatkozásuk nincs és nem is lehet!

Véleményének nem is olyan régen adott hangot, a performanszot tavaly adta elő, amikor az uniós hivatal épp a 4-es metró MSZP–SZDSZ-es gigamutyijával foglalkozott. Az OLAF akkor megállapította, a 4-es metróvonal építésekor elkövetett korrupció volumene uniós összevetésben is dobogós helyen áll, Magyarország történetének pedig a legnagyobb közpénzmutyijáról van szó. A hivatal szerint a projekt során mintegy 167 milliárd forint kár érhette a magyar államot, Magyarországnak pedig 59 milliárd forintnyi uniós támogatást kell visszafizetnie Brüsszelnek.
"
Nem mentes a fidesz idok ettol a beruhazastol sem. Nem is nagyon reklamaltak inkabb fizetnek.
Egyedul Medggyesi neve merult fel a jelentesbe.
A tobbi az fidesz idok.
Jelenleg a lampa ugyekrol van szo. Amit sehogy se tudsz tisztara mosni. A bugazas megtortent.
 
Nem mentes a fidesz idok ettol a beruhazastol sem. Nem is nagyon reklamaltak inkabb fizetnek.
Egyedul Medggyesi neve merult fel a jelentesbe.
A tobbi az fidesz idok.
Jelenleg a lampa ugyekrol van szo. Amit sehogy se tudsz tisztara mosni. A bugazas megtortent.

Nem akarok senkit tisztara mosni.
Aki buncselekmenyt kovetett el, az viselje a kovetkezmenyet.
Akar jobb, akar bal oldali ember hivjak Orban vejenek, vagy Czegledinek...

Amin kicsit csodalkozom: a baloldalon kizarolag tisztesseges becsuletes emberek vannak, akik az orszagert elnek, a jobboldal pedig kizarolag becstelen tolvaj tisztessegtelen embereket sorakoztat fel az orszag vezetesere
 
Nem akarok senkit tisztara mosni.
Aki buncselekmenyt kovetett el, az viselje a kovetkezmenyet.
Akar jobb, akar bal oldali ember hivjak Orban vejenek, vagy Czegledinek...

Amin kicsit csodalkozom: a baloldalon kizarolag tisztesseges becsuletes emberek vannak, akik az orszagert elnek, a jobboldal pedig kizarolag becstelen tolvaj tisztessegtelen embereket sorakoztat fel az orszag vezetesere
Ugy nez ki ahogy mondod. Ilyen nagy es rengeteg korupcios ugyek soha nem voltak meg Mo-on.
 
Nem akarok senkit tisztara mosni.
Aki buncselekmenyt kovetett el, az viselje a kovetkezmenyet.
Akar jobb, akar bal oldali ember hivjak Orban vejenek, vagy Czegledinek...

Amin kicsit csodalkozom: a baloldalon kizarolag tisztesseges becsuletes emberek vannak, akik az orszagert elnek, a jobboldal pedig kizarolag becstelen tolvaj tisztessegtelen embereket sorakoztat fel az orszag vezetesere
:dr_24::rohog::rohog:
 
Pécsen is áll a bál az Elios botrány miatt – Csizi és Páva is nyakig benne vannak!
Páva Zsolt Pécs fideszes polgármestere és Csizi Péter pécsi fideszes képviselő./Kép. pecsistop.hu


Páva Zsolt fideszes pécsi polgármester köreiben a baranyai megyeszékhelyen is vizsgálódhatnak a hatóságok az Orbán Viktor vejéhez köthető közvilágítási ügyben. A feljelentést az egyik baloldali kis párt politikusa tette meg a Pécsi Nyomozó Ügyészségen egyebek mellett hűtlen kezelés gyanújával. A szocialisták a térség fideszes erős emberétől várnak válaszokat. Az Elios-modell Pécsett is nagyjából úgy működött, mint más városokban – írja a hirtv.hu.


A pécsi önkormányzat nem uniós pénzből, hanem hitelből korszerűsítette a közvilágítást. Az első kör 850 millió forintba került, a második etapra 190 millió forintot fordítottak volna, ugyancsak hitelből. Ez már nem jött össze. Az Együtt a hatóságokhoz fordult.

„Hűtlen kezelés, hanyag kezelés, hivatali visszaélés és egy csomó más bűncselekmény gyanúja valósulhatott meg Pécsen. Ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést, és bízom benne, hogy Polt Péter ügyészsége, ha már egyébként is nyomoz az Elios-ügyében, nyomozni fog Pécsett is, hiszen az ügy nem más, mint nettó korrupciós ügy”

– jelentette ki Berkecz Balázs, az ellenzéki párt alelnöke.

“Az inkriminált beruházás előkészítésben részt vett a Fidesz egyik pécsi parlamenti képviselője és jelenlegi jelöltje, Csizi Péter is, akit a szocialisták a következő képviselő-testületi ülésen bírnának szóra”

A hitelből 190 millió forintot a pécsi önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésének második körére fordított volna, a kormány azonban közbelépett, így végül a súlyosan eladósodott város vezetése nem hívta le az összeget a banktól.olkt.hu/hírtv.hu
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szia! Keresem a következő társasjáték képeit. Headu: egyszer volt, hol nem volt, történetmesélős társasjáték. köszönöm
Szép napot! :)
Keresem Balázs Judit: Mindenki egyformán különböző című könyvét pdf.-ben. Hálásan köszönöm, ha valaki feltölti.
Boldizsár Bettina Arika wrote on lediszilviusz's profile.
Szia! Az ELO német haladó anyagát keresem. Tudnál ebben segíteni? Köszönöm előre is! Betti
jacksZolee wrote on DoDó Rush's profile.
Hello,

Melitta azt írta, hogy nálad lehet jelentkezni a rádiós szerkesztő-műsorvezető pozira. Szeretném tudni, hogy mik a feltételek? Én Churchillben élek, 5 éve érkeztem Kanadába a családommal.

Zoli
VasMacsi wrote on Ajuda67's profile.
Szia! Először is szeretném megköszönni azt a sok munkát, amit a fordításokra fordítottál! Soha nem olvashattam volna ezeket a könyveket.... Most éppen újraolvasom a Kárpátok vámpírjai sorozatot. Az utolsó kötet amihez hozzájutottam az a Sötét illúzió, de nem tudom, hogy azóta lefordítottál-e újabb könyveket a sorozatból. Ha igen elmondanád hogyan juthatnék hozzájuk vagy esetleg megosztanál velem? Nagyon örülnék neki!

Statisztikák

Témák
36,403
Üzenet
4,388,908
Tagok
590,261
Legújabb tagunk
Juhászné Bökfi Dóra
Oldal tetejére