Gyönyörűségesen szép magyar faluk - itt!

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kedves Olvasóink!
Ma találtam meg ezt az ajánlatot, sőt a fotókat is.
Tudom, hogy messze van a messze.
Gyönyörködni - mégis - behoztam ide, sőt a fotókat is, a legközelebbre ;), a kedves olvasóink látóterébe.

:cool:


20 gyönyörű magyar falu
Száznál is többet tudnánk ajánlani, de most kiválogattunk 20 olyan falvat, ahová érdemes betérni, ha arra visz az utunk, mert tartogatnak néhány élményt a számunkra. Van ahol egy panoráma, van ahol a helyi termék, máshol a népművészet vagy a történelmi örökség csodálatos.
Döbrönte

Apró falucska, melyet leginkább, mint kellemes kirándulóhelyet ismerhetnek a túrázók, vidéki idill csordogáló patakkal a Bakony ölelésében. Bár ma már csak maradványai láthatók, még romjaiban is impozáns a település fölé emelkedő gerincen épült, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Szarvaskői-vár, ami hajdan vigyázta a környéket. Legkönnyebben Doba felől, erdei úton jutunk el oda, jutalmunk pedig a szemet-lelket nyugtató kilátás a Bittva-patak völgyére.

55f9e63e-5cce-4fb0-882d-4a7c84d4c12f


Döbröntei vár (Fotó: dobronte.hu)

Füzér

Áthalad rajta az Országos Kéktúra útvonal, s az ország legészakibb pontját érintjük itt, de a zempléni kistelepülés sok másról is nevezetes. Múltja visszanyúlik egészen a középkorig, története pedig összeforrott a vulkáni kúp tetejére épült Árpád-kori váréval, ahol Szapolyai János koronázását követően egy évig őrizték a magyar királyi koronát is. Minden évszak kedvező egy kellemes kiránduláshoz a környéken, ám ha tehetjük, látogassunk el nyáron is, amikor várjátékokkal idézik fel a kijelölt turistaútvonalon, könnyű sétával elérhető vár históriáját. A látnivalók sorából ne hagyjuk ki a Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ kiállításait sem, ahol korszerű, interaktív bemutatókon keresztül ismerhetjük meg a települést és gazdag történetét.

af4e6ffe-881c-4ee6-b375-2401b21acdbb


Füzéri vár (Fotó: fuzer.hu)

Mátraszentimre

Az ország legmagasabban fekvő települése igazi turistaparadicsom, kiváló természeti adottságokkal rendelkezik. Vonzereje azonban nem merül ki a páratlan magashegyi levegőben, számos könnyebben és nehezebben teljesíthető turistaútvonal, nordic walking és segway túrák, vadregényes szurdok és sí park csábítja ide az aktív turizmus szerelmeseit évszakról évszakra. Mátraszentimre Fallóskút településrésze szintén sokat látogatott, mint ismert zarándokhely, Mária kápolnájáról és tűzzománc stációiról nevezetes.

539ee114-f6a4-450a-8baa-b021fafd4fb1


Kilátás Galyatetőről (Fotó: matraszentimre.hu)

Csénye

Ha az Országos Kéktúra jelzésien vezet utunk, Sárvár közelében két patak találkozásánál elbújva leljük meg ezt a kedves falut. Itt találjuk a megye legrégebbi paplakját, a Deák Ferenc utca végében álló, XIX. századi kápolnához pedig stációk vezetnek el minket. Találunk itt még egy érdekességet, a múlt század eleji neoempír stílusban épült ménesistálló ma műemléki jellegű épület, agrártörténeti emlék. A falu érdekes színfoltja a fafaragó mester és képzőművész által megalkotott Benedek Elek mesepark a népmeséket megidéző padokkal, lovat formázó hintával.

da3d9646-3f36-42a9-af1a-8fc1643ba4bd


Domb nélküli kálvária Csényén (Fotó: Horváth János / Panoramio)

Csaroda

Csaroda nagy múlttal büszkélkedhet, 1299-ben tettek először említést a faluról egy oklevélben, de nem csak emiatt érdekes ez a település. A község határában olyan látvány fogad minket, mint a Kárpátok hegyei között kialakult tőzegmoha lápok képe. A Báb tava és a Nyíres-tó rendkívül különleges természeti érték, történetük még a jégkorszakban kezdődött.

9172aa70-1496-4a89-a399-02c71aedfec3


Csarodai Református Templom (Fotó: csaroda.hu)

Mindszentkálla

Mindszentkálla hazánk egyik ékszerdobozában, a Káli-medencében fekszik. Aki járt már ezen a helyen az biztos beleszeretett, nem lehet elfelejteni a borospincék, a szőlő- és mandulaültetvények, rétek és szántóföldek látványát és a település fehérre meszelt házacskáit. A környék nevezetessége a Szentbékkálla és Mindszentkálla között elterülő kőtenger, ahol egy ingókőre is felmászhatunk. A túrák alatt pihenésként meglátogathatunk egy-egy családias hangulatú borospincét és elidőzhetünk árnyékos udvarán.

9229050a-dc08-4b3f-b121-89ac4a79bc7c


A néhai Kerekikál község középkori templomának romja (Fotó: mindszentkalla.hu)

Balatongyörök

Balatongyörökön a Szépkilátóra érve biztosan mindenkinek megáll a lélegzete. A kilátóról nemcsak a Balaton panorámájától alélhatunk el, hanem a Tapolcai-medence tanúhegyeinek látványa is rápakol egy kicsit az élményre, nem véletlen, hogy ezt tartják a legszebb kilátónak a tó körül. A település strandja mentén olyan élménysétány található, mely több Kneipp pontot foglal magában. Az aktív pihenésre éhes turisták is kedvükre találnak programot, mert a vízi sportok mellett, kerékpártúrákat golfozási lehetőséget is nyújt a település.

9d1f56d1-ef79-43c8-bbbe-dcf0a8d0f7e8


Balatongyöröki szépkilátó (Fotó: balatongyorok.hu)

Zebegény

Zebegény varázslatosan szép Dunakanyarban fekszik, a Börzsöny déli hegyvonulatánál. A faluba betoppanva biztosan mindenkit rabul ejt a hegyoldalba futó utacskák, a sok-sok zöld terület, a szlovák és sváb házak, a falut átszelő patakok, a Duna-part és a lakosság vendégszeretete. Hangulatát még fokozza az üdülőtelep jellegű villanegyedei. Ha már a faluban tartózkodunk, akkor mindenképp nézzük meg a Boldogasszony plébániatemplomot és az Országzászló emlékművet. 2015-ben Virágos Magyarország díjat kapott templomkertjeinek és vallási épületei környezetének rendezettségéért.

55bde228-507f-42c6-a18c-ea379cebaeab


Zebegény (Fotó: zebegeny.hu)

Ganna

Ganna édes kis falu, egyik különlegessége, hogy „zsákfalu", tehát átmenő forgalma nincs, éppen ezért nagyon csendes. A település nevezetessége az Esterházy család mauzóleuma, mely még 1808 és 1818 között neo kalsszikus stílusban a francia Charles Moreau tervei alapján készült. Mára már csak néhány száz lakosú település, azok a turisták keresik fel, akik szeretik a nyugalmat, a gyönyörű tájat és a népi építészetet.

2124f3c5-bf2f-4a32-a82b-133f3ef45459


Ganna (Fotó: ganna.hu)

Nagykörű

Nagykörű hazánk cseresznyéskertje, itt található Magyarország legnagyobb cseresznyése, mely több, mint 200 hektáron helyezkedik el. De nem csak ízletes gyümölcse, hanem girbegörbe utcái, virágos terei, parasztházai, szobrai is vonzóak lehetnek a felfedezésre, nyugalomra, művészetre éhes turistáknak. Akik az aktív pihenés mellett teszik le voksukat, azoknak is érdemes ellátogatniuk a településre, mert kerékpáros és lovas túrák mellett vízi sportokra is lehetőség van a környéken. Helyiek keze munkáját dicsérik a település termékei, mint a kecskesajt, lekvár, pálinka, vagy kerámiák, nemez tárgyak, ruhák és kosarak.

6633ee74-bf6d-479e-90d6-19531dcabf80


Cseresznyevirágzás Nagykörűben (Fotó: nagykoru.hu)

Erdőbénye

Erdőbénye elképesztően hangulatos kis falu a Tokaj-Hegyaljai borvidéken, gyönyörű látképével, bio farmjával, tengerszemével és épületeivel, nagy múltjával, színes kultúrájával mindenkit elvarázsol. A régióban számos nép is otthonra talált a történelem során, így a kárpátukrán, ruszin, szlovák és más nemzetűek is, melyek egytől egyig megőrizték hagyományaikat. Érdemes felkeresni a településen lévő Szirmay-kastélyt, melyet a Rákócziak építettek, a kastély egyik különlegessége az alatta elhelyezkedő pincerendszer, mely a környék legnagyobb összefüggő pincerendszerének tekinthető, de ne feledkezzünk meg a falu szélén lévő gyógyvízforrásról sem, mely már a középkorban nagy népszerűségnek örvendett, mai gyógyfürdőjét 1803.-ban kezdték el építeni.

a9dcf091-54c1-40fd-8365-f381d8f63481


Erdőbénye (Fotó: Vavrek Veronika / erdobenye.hu)

Noszvaj

Felfedezésre érdemes Noszvaj is, mely a Bükk déli kapujában, Eger szomszédságában helyezkedik el. Egyedi hangulatát a vendégszerető lakosságnak köszönheti és persze különleges földrajzi fekvésének. A helyiek sokszor nyitják ki portáikat, hogy az ide látogatók megismerkedhessenek a falu hagyományaival, receptjeivel, kertjeivel, ünnepeivel, vidék boraival, termálvizeivel és a településen élők munkáival. A környéken tele van programmal, keresztül kasul szelhetjük a hegyeket, völgyeket, réteket és felkereshetjük a barlanglakásokat, pinceházakat, borospincéket, tavakat, gazdaházakat, illetve a De La Motte-kastélyt is.

ef8518d9-9b44-4e4c-ae18-a77253c1c444


Barlang- és pincelakások (Fotó: noszvaj.hu)

Szentpéterszeg

Szentpéterszeg egy kedves kis falu, mely sárréti községek közé tartozik, Berettyóújfalutól nem messze helyezkedik el és őrzi hagyományait. A településen olyan tájházat látogathatunk meg, mely a múlt századból maradt ránk és helyiségeiben még az eredeti berendezés található egy jellegzetes parasztkonyhával. A vertfalú zsellérház agyagföldből készült, csonkakontyos nádfedeles, kemencés, háromosztatú ház. A helyiek kedvelt kikapcsolódási helye a horgásztó, ahol a sikeres horgászat során kifogott halakat el is fogyaszthatjuk a tó mellett épített jurtában, ahol persze nem kell nomád körülmények között elkészíteni az ebédet vagy vacsorát, mert víz és villany közművekkel van felszerelve.

186ee2fb-4432-44e9-bd19-6d39af4b698d


Tájház Szentpéterszegen (Fotó: szentpeterszeg.hu)

Tivadar

Tivadar arculata hagyományőrző, ennek ellenére korszerű épületekkel is rendelkezik, virágdíszben úszó képe és a település színvonalas rendezvényei tömegével vonzzák a látogatókat. A Tisza ezen szakaszából kiváló szabad strandot alakítottak ki, de a fürdés mellett csónakázás és horgászatra is lehetőség van. Hazai és külföldi vadászokat, lovasokat is rabul ejt a táj, előszeretettel látogatják ezt a régiót. Mindenképp vegyünk részt az évente megrendezett Nemzetközi Tisza-túrán, ahol a kérészrajzásban, más szóval élve a tiszavirágzásban gyönyörködhetünk.

873d91dc-b145-44f1-8b9c-d4e84e225c41


Lovastúra Tivadaron (Fotó: tivadar.hu)

Palkonya

Palkonya egy igazi mediterrán hangulatú hely a Villány-Siklósi borúton, mely kulturális élményekkel, finom borokkal és ételekkel kényezteti látogatóit. A helyiek fontosnak tartják a falukép megóvását és fejlesztését. Az éttermekben kizárólag helyi alapanyagokból készítik specialitásaikat. Rengeteg fiatal kezdett itt vállalkozást és ez meghatározó eleme a település atmoszférájának. Ha nyáron tartózkodunk itt, akkor semmiképp se hagyjuk ki az Ördögkatlan fesztivált.

fb2ea2d2-d212-4861-8628-142149c108d4


Palkonyai pincék (Fotó: palkonya.hu)

Géderlak

Géderlak minden utcája tavasztól őszig virágpompába borul, a látvány megdöbbentő, ezért 2002-ben bezsebelte az aranyérmet hazánknak az „Európai Virágos Városok és Falvak" versenyén. Tájházában, mely egy romos épületből lett kialakítva, a géderlaki családokra jellemző berendezéseket nézhetjük meg. Ha már a településen vagyunk, ne hagyjuk ki a Milleniumi Emlékparkot, a Szent László-templomot és a Kobolya horgásztavat sem. A település stranddal is rendelkezik és rendszeres komp járatot indít Paksra.

a87aa728-7e8d-4677-b8f5-46d2bf029116


Géderlak (Fotó: gederlak.hu)

Érsekcsanád

Érsekcsanád egy igazi „sárköz" jellegű település Bács-Kiskun megyében. A falu kétszáz éves épületekkel büszkélkedhet, rendezett utcáival, virágágyásaival, Szabadidő Parkjával. Fő látványossága a Veránka-sziget, ahol homokos, zátonyos folyópart vár a fürdőzőkre, horgászokra, az ártéri erdők pedig a vadászoknak, kirándulóknak nyújtanak remek programot. Számos rendezvényt szerveznek a faluban, ahol érdemes megkóstolni a csanádi rétest, halászlét és a finom borokat.

72b5757e-3d20-42b7-abaa-4dd57da13ce6


Borünnep Érsekcsaládon (Fotó: ersekcsanad.hu)

Óbánya

Óbánya elképesztően szép helyen fekszik, az egy utcás kis sváb falvacska házainak kertjeit már vízesésekkel és patakokkal tarkított erdő öleli. Finomabbnál finomabb borok, pincészetek, pisztrángos tavak, aromaterápiás, illatos ház várja a látogatókat. A környéken erdei túrákat tehetünk, elkalandozhatunk a környező aprófalvakba, így például Püspökszentlászlóra, mely egy zarándokhely, ahol megnézhetjük a püspöki arborétumot és kastélyt.

a66f4a86-9f47-4bda-9315-11243846d4cd


Óbánya (Fotó: obanya.hu)

itthon.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kedves Törő László Úr!
Örülök annak, hogy a fotók, melyek Magyarország "gyöngyszemeiről" készültek, elnyerték a tetszését!
No ilyenkor tudom, hogy nem :dr_4: "bányásztam" hiába. - G.B.
:)
 
B

baggins

Vendég
Tudod Bojana azért nem látogatja csak kevés ember az oldalt, mert itt nincs politika, ahol ennek ürügén porig lehet alázni egymást. Én eddig nem tudtam ennek a topiknak a létezéséről, de most hogy már tudok, én is töltök fel képeket ide szép falukról.
showphoto.php

showphoto.php
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
*
Nagyon kedves a fotó, sokáig leveleztünk - a nlcafen - az egyik topictársammal, mármint a topicban, meg privátban is, itt a skypeon. Nagyon szép birtoka volt, több munkással, de ő is sokat dolgozott. Jutott is egyről a kettőre, sőt a többre. De aztán nagyon belefáradt, túl az 50. évén. A gyerekei kirepültek, messzire, többnyire városokba, a férje más "tyúkot" talált, fiatalabbat, a munkásai közül is elpárologtak páran, így a sok munka még több lett. Nagyon el volt keseredve, mert ő csak ott tudta elképzelni az életét, de azt a sok munkát már fizikaiag egyre kevésbé bírta. Aztán kilépett a topicból, sajnálom, mert rendkívül okos asszony volt. Remélem, az élete jobbra, jóra fordult. De tény, hogy egy-egy ilyen farmon, sok mindenhez kell érteni és fizikai erő is szükségeltetik.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Tudod Bojana azért nem látogatja csak kevés ember az oldalt, mert itt nincs politika, ahol ennek ürügén porig lehet alázni egymást. Én eddig nem tudtam ennek a topiknak a létezéséről, de most hogy már tudok, én is töltök fel képeket ide szép falukról.
showphoto.php

showphoto.php
*
Megköszönöm! A CH olyan, mint egy varázs zsák! Jól az aljára kell nyúlni és még több kincset látsz. Én is sok topiccal így voltam, sőt még vagyok is. Képtelenség mind végigjárni, ehhez több napos itt üldögélés kellene a gép előtt. De azt fizikailag nem bírnám. Ide-oda benézek, olvasok, véleményezek, tanulok és bizony van, hogy sokat nevetek is. A Vicc topicban is jókat lehet ám olvasni. Vannak nem politikai viccek is. A videókról nem is szólva. Mondom, ez egy akkora birodalom, hogy el is lehet ám benne tévedni, s eltéveni mindig jó dolog. Amikor újabb és még újabb érdekességeket fedezek fel, behozom. Mint ahogyan ez a topic is így készült.
Várom az ehhez passzoló feltöltéseidet! De ne felejtsd van az Utazzunk topik is, az már nagyon erős. S, ott csodákat láthatsz. Várunk, várlak szeretettel, figyelemmel!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Vérteskozma, a „mese falu”
Miért „mese”?
Mert meseszép!
A Vértes gyönyörű, erdős, dimbes-dombos tájába ékelve, egyetlen utcácskából áll a festői zsákfalu: Vérteskozma. Gyönyörűen gondozott kertek, ápolt porták, szép házak fogadják az ide látogatót. Az egyetlen utca alkotta településen nem is véletlen ez a nagy rend, hiszen a falukép megőrzése érdekében Községvédő Egyesület működik, az építési szabályok is szigorúak. A itt lakók is gondos odafigyeléssel őrzik a tájjelleget. Az erdővel körülvett völgyben fekvő falu lejtős utcácskáját jellegzetes, XIX. századi német parasztházak szegélyezik. Műemlék jellegűek, őrizve a régmúlt emlékét. A házak egy részét ma már azonban nem állandó lakosok lakják. A bájos kis település mégsem kihalt, hisz üdülőfaluként igen népszerű. A túrázni vagy csak békére, nyugalomra vágyók is rendre meg-megfordulnak a faluban és annak környékén.

upload_2017-4-20_8-0-24.png

upload_2017-4-20_7-59-42.png

upload_2017-4-20_8-0-52.png

upload_2017-4-20_8-1-19.png

upload_2017-4-20_8-1-59.png

upload_2017-4-20_8-2-23.png
Forrás:Juno.hu
 

deciso

Kitiltott (BANned)
Mátraszentimre

Az ország legmagasabban fekvő települése igazi turistaparadicsom, kiváló természeti adottságokkal rendelkezik. Vonzereje azonban nem merül ki a páratlan magashegyi levegőben, számos könnyebben és nehezebben teljesíthető turistaútvonal, nordic walking és segway túrák, vadregényes szurdok és sí park csábítja ide az aktív turizmus szerelmeseit évszakról évszakra. Mátraszentimre Fallóskút településrésze szintén sokat látogatott, mint ismert zarándokhely, Mária kápolnájáról és tűzzománc stációiról nevezetes.
E a Galyatető nagyszálló volt SZOT üdülő apámról emlékezetes
egyszer jutott el oda
galyateto-galyateto-nagyszallo-volt-szot-udulo-60-as_1.jpg
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
De jóóóó! Kincsre leltem! Hálás köszönet ezért a topikért! ♥
*
Örülök, hogy örömet okozhattam! Én is szeretem a szépet, kicsit "megmártózni" a régi időkben... Én még jártam ilyen szobákban, ilyen ház-belsőkben, sőt voltam vendégségben ilyen házakban. Most ismét felfedezték, a kocka házaknak, mint a panel épületeknek sem, nincs "lelke". De ezeknek a régi épületeknek van, csoda, hoy a vert falú, v. vályog épületekbe bele is fér... Mármint a Lélek.
images

*
images

*
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
De jóóóó! Kincsre leltem! Hálás köszönet ezért a topikért! ♥
*
Örülök, hogy örömet okozhattam! Én is szeretem a szépet, kicsit "megmártózni" a régi időkben... Én még jártam ilyen szobákban, ilyen ház-belsőkben, sőt voltam vendégségben ilyen házakban. Most ismét felfedezték, a kocka házaknak, mint a panel épületeknek sem, nincs "lelke". De ezeknek a régi épületeknek van, csoda, hoy a vert falú, v. vályog épületekbe bele is fér... Mármint a Lélek.
images

*
images

*
 
Oldal tetejére