Hírek II. Erzsébet: Nem könnyű vidámnak maradni, amikor a világ körülöttünk az ellenkezőjére biztat

Az emberek mindig is a következetességen alapuló hitelességgel azonosították II. Erzsébetet. A királynő – bármilyen baj is érte –, mindig hű maradt értékeihez és elveihez, és arra törekedett, hogy a nemzett legfőbb vigasztalója legyen – mutat rá elemzésében a BBC.

Az 1953-as megkoronázásakor mindössze 27 éves II. Erzsébet egy új kezdetet jelentett egy elszegényedett királyság és széteső birodalma számára. A királynő új irányt mutatott, egy új megközelítést a Nagy Britanniát és egykori gyarmatait egyesítő Nemzetközösség számára. „A Nemzetközösség nem hasonlít a múlt birodalmaihoz. Ez egy teljesen új felfogás, amely barátságra, hűségre, a szabadság iránti vágyra és a békére épül” – fogalmazott 1953-as karácsonyi beszédében II. Erzsébet, aki felismerte: a monarchiának alkalmazkodnia kell a háború utáni érzékenységhez, a nemzetközi egyenlőség és függetlenség értékeihez, valamint a gyarmatosítás hanyatlásához.

Bár II. Erzsébet jelentős kockázatot vállalt mindezzel (egyesek számára ugyanis a szervezet Nagy-Britannia befolyásának hanyatlását szimbolizálta), lelkesedése töretlen maradt.
A válságokkal tűzdelt 1974-es évben a királynő ismét a „fővigasztalói” szerepben találta magát. A 70-es évek megosztott Nagy Britanniájában a királynőnek semlegesnek és pártatlannak kellett maradnia, ezért olyan örök értékekhez nyúlt vissza, amelyek alátámasztották a filozófiáját, és mindig gondosan ügyelt arra, hogy kiszámítható maradjon.

„A jószándék jobb, mint a neheztelés. A tolerancia jobb, mint a bosszú. Az együttérzés pedig jobb, mint a harag” – fogalmazott.
II. Erzsébet igyekezett minden adandó alkalommal arra biztatni az embereket: találják meg a jót a világban. „Nem könnyű vidámnak és konstruktívnak maradni, amikor a világ körülöttünk az ellenkezőjére biztat. De az erőfeszítések feladása azt jelentené, a jobb holnapba vetett hitünket is feladtuk” – fogalmazott egy 1978-as beszédében a királynő.

A 90-es évek a válságok és a botrányok időszaka volt a királyi család számára, mely során a család hírneve jelentős károkat szenvedett. Erzsébet azonban ekkor is azt tette, amit mindig: kellő távolságot tartva az összetűzésektől, megpróbálta – ahogy fogalmazott – „kiszűrni a múlandót a tartós közül”.

„A távolság az ítélkezés egy plusz dimenzióját képes megnyitni, olyan higgadtságot és együttérzést – sőt: bölcsességet kölcsönözve, ami olykor hiányzik azoknak a reakcióiból, akiknek azonnal véleményt kell nyilvánítaniuk” – vélekedett a királynő.
Diana hercegnő 1997-es halála óriási nyomást gyakorolt a családra. A királynőtől azt várták, ossza meg gyászát a nagyvilággal, és bár a család kezdetben elzárkózott a külvilágtól, hat nappal Diana halála után visszatértek Balmoralból Londonba, Erzsébet pedig élő beszédet mondott, melyben uralkodása során talán először és utoljára hagyta, hogy a két külön szerep: a nagymama és az uralkodó összemosódjon.

„Most királynőként és nagymamaként, szívemből szólok hozzátok” – fogalmazott akkor Erzsébet, aki azonban még ebben a különleges, Diana temetésének előestéjén elhangzott beszédében is megtartotta azt az érzelmi távolságot, amely egész uralkodását meghatározta, hűen ahhoz a meggyőződéséhez, ahogy szerinte egy uralkodónak viselkednie kell.

2022-02-04T180505Z_1666766026_RC2R3S9KPY3O_RTRMADP_3_BRITAIN-ROYALS-PLATINUM-JUBILEE.JPG
 

Csatolások

  • 1653969492286.png
    1653969492286.png
    1.1 MB · Olvasás: 5,634
A 90-es évek a válságok és a botrányok időszaka volt a királyi család számára, mely során a család hírneve jelentős károkat szenvedett. Erzsébet azonban ekkor is azt tette, amit mindig: kellő távolságot tartva az összetűzésektől, megpróbálta – ahogy fogalmazott – „kiszűrni a múlandót a tartós közül”.
Ez a tökéletes álláspont.
(mi lenne ha itthon is így működne egy az államtól különálló hatalmi ág? ha ilyet hallanék pl: a köztársasági elnök szájából....)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Zoltan1977Apa wrote on Pozitiva's profile.
Kedves Pozitíva, a feleségem gyógypedagógiai asszisztens képzésen tanul. Sokat segíthetne egy jó könyv, ha még megoldható, el tudnád küldeni a már sokak által emlegetett Gordosné: Bevezető általános gyógypedagógiai ismeretek c. könyvet? Köszönöm előre is!
Sziasztok! SOS LENNE valaki tud segíteni ezeknek a feladatoknak a megoldó kulcsában? Az is elég ha csatoltok képet a netről,de én ott mondjuk nem találtam fenn... Kérlek szépen segítsetek....
Sziasztok!Keresem get to the top 1 angol könyvhöz tartozó Teszteket!Esetleg valakinek megvan?
IMOPB wrote on ildi200429's profile.
A Hold sötét oldalán, Bűnös éj, Halálos csók van meg. Kell?
Sziasztok!
Keresem a régi apáczais betűhívóképeket (2002-2003 környéke). Esetleg valakinek megvan scannelve, vagy be tudná nekem scannelni?
Nagyon köszönöm előre is :)

(Tudom, hogy a mostani fent van, de nekem jobban tetszik a régi)

Statisztikák

Témák
37,561
Üzenet
4,649,359
Tagok
606,094
Legújabb tagunk
profikon
Oldal tetejére