Hírek Jeszenszky Géza: Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot

A volt külügyminiszter szerint semmiféle racionális magyarázat nincs arra, hogy a magyar diplomácia jó ideje sértő hangon üzenget az amerikai kormányzatnak.

„Rendkívül értelmetlen és káros” – így minősítette érdeklődésünkre Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori washingtoni és oslói nagykövet azt, ahogy mára a Szijjártó Péter vezette magyar diplomácia harcias megnyilatkozásai miatt elmérgesedett a magyar-amerikai viszony. A volt külügyminiszter szerint semmiféle racionális magyarázat nincs arra, hogy a magyar diplomácia jó ideje sértő hangon üzenget az amerikai kormányzatnak.

– Az USA és Magyarország közötti, kiterjedt gazdasági, tudományos és katonai kapcsolatok miatt éppen a sokat hangoztatott „pragmatikus külpolitika” jegyében is sokkal mérsékeltebb magyar megnyilatkozások lennének kívánatosak. Jeszenszky hangsúlyozta: a magyar-amerikai viszony elfajulásának egyértelműen a magyar kormány az oka, amely érthetetlenül agresszív hangot ütött meg Amerikával szemben.
„Úgy látom, hogy Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot”
– mondta Jeszenszky Géza. „Ma már a magyar társadalom egy része nem szégyelli, hogy Putyinnak drukkol és ennek a rétegnek imponál az, ahogy a magyar külügy visszaszól az USA-nak.
Azonban ez káros és öngyilkos politika, nem használ senkinek, legfeljebb Oroszország és Kína nézheti kárörvendve, hogy a NATO szövetségi rendszerén belül ilyen viták vannak
– tette hozzá.
Jeszenszky Gézát azután kerestük meg, hogy a 444.hu – több, egymástól független diplomáciai forrásra hivatkozva – arról írt: az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre. A 2014-es kitiltásokhoz hasonló ügyről is szó lehet, amikor korrupció vádjával tiltottak ki hat magyar állampolgárt az USA-ból. David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze. Egyes feltételezések szerint akár a szankciókat is bejelentheti, bár hivatalosan semmilyen témát nem jelölt meg az eseményt szervező nagykövetség.

Úgy tudni, az amerikai adminisztrációban már korábban felmerülhetett, hogy a korrupt, jogsértő személyekkel szemben alkalmazott Magnitszkij-törvény alapján a magyar magánszemélyekkel szemben is eljárjanak.
A rendkívül feszült magyar-amerikai helyzetre jellemző, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök beszédében pártja ellenfelének nevezte a Biden-adminisztrációt, a Rogán Antal felügyelte titkosszolgálati szerv, a Nemzeti Információs Központ jelentései alapján pedig a Fidesz-irányította sajtó hónapok óta arról ír, hogy amerikaiak pénzelték a magyar ellenzék kampányát.

Orbán Viktor ellenfélnek nevezte az Egyesült Államokat, a CIA jelentést írt róla​A kormány egyelőre nem válaszolt az ügyben feltett kérdésekre.

Nem veszi magára a Fidesz-párti magyar sajtóban személye ellene zajló lejáratókampányt, de azokat hazája elleni, felülről irányított támadásnak tekinti – közölte nemrégiben lapunkkal David Pressman nagykövet, aki korábban többször is szóvá tette, hogy a magyar kormánysajtóból ömlik az orosz állami propaganda. Pressman szóvá tette azt is, hogy az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. Bár a Fidesz a magyar-amerikai viszony megromlásáért a demokratákat kárhoztatja, Pressman szerint Magyarországgal kapcsolatban kétpárti egyetértés van, sőt, a Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja a magyar vezetéssel kapcsolatban.

Batka Zoltán​


1681400850335.png
 

Csatolások

  • 1681400735858.png
    1681400735858.png
    80 KB · Olvasás: 6,699
Off. "Akkor én rosszul tanultam, mert nekem azt oktatták, hogy mi 1200 éve vagyunk itt de valami Szvatopluk már előttünk itt volt es egy fehér lóért lizingeltük tőle a medencét..." Hahaha, ez nagyon jó. Közben a törökök 150 évig nem is voltak itt,
De itt voltak, csak nem volt kötelező a török nyelvet tanulni...
vagy ha igen, Szvatopluk utódait nem bántották, igaz? Ehhez foghatóan humoros csak az "ősmagyar" származás lehet. Nos. Volt a II. Világháború után egy "lakosság-csere", az 1200 éves múlt nem igazán nyerő. De ha netán igaz lenne, azért 1200 év alatt talán jobban meg lehet tanulni egy nyelvet, mint 70 év alatt, nem?
Nem feltétlenül.
Ha tudsz angolul, próbálj meg Shakespearet eredetiben olvasni!
Pedig csak pár száz éves eltérés...
On. Amúgy nem az off a probléma, csak a kavarás, ahogy az off és on keveredik, pedig van az elválasztásra közismert eszköz, az off ... on "zárójel". Ha a moderátor lép, mert ő dönt, akkor könnyű dolga van.
Ezért írtam, hogy ha kell, moderálok (de nem szeretnék).
Off. "Inkább az ottani "magyarok" nem akarnak/tudnak ukrán egyetemre menni és ukránul megtanulni a tanítást." Mert az az érdekük a magyar anyanyelvű ukrán polgároknak, hogy hátrányos helyzetbe hozzák a gyerekeiket, így gondolod? Ejnye, gondold ezt át, kérlek ... On.
Látom nem értetted meg.
A 140 ezer magyar etnikumnak van 4 felsőoktatasi intézménye (Beregszász 1, Munkács 2, Ungvár 1). Van 65 kéttannyelvű középiskola (gimi+iceum, ,...) . 21000 gyerek tanul magyar nyelven.
Ez kb az összes magyar etnikum gyereket lefedi.
(Vajon ki finanszirozza? Mindket verzio magyar/ukran melyebb következtetest von maga után.)
És még mi hőbörgünk az 1 db kinai es 1 db zsido budapesti közepsuli miatt...
Szerinted azt az egy - két kivetelt nem szamitva tanul magyar etnikum ukrán főiskolán?
 
Utoljára módosítva:
Aki a tettes, az a sajátját úgy tartja jónak.
Tettes?
Ez jó

Én mint olvasó rossznak látom.
Meg szerencse, hogy masok is olvasák, mert lesújtó lenne, ha ez lenne a többségi vélemény.
És nem első esetből mondom, hogy lehetetlen úgy összefüggésében értelmezni.
Az "off" és "on"-l megtűzdelést is csak egy divatnak tartom.
A zárójelest tegye spoiler mögé vagy zárójelbe.
Nem jól tudom a spoiler-t pont erre találták ki?
Nem jól tudom a spoiler-t pont erre találták ki?
elterelő avagy zárójel illetve mellék-mondat
mellék gondolat
Azért a többség meg csak nem is ír, csak olvas.
E miatt nem várhato el, hogy minden tag magabiztosan hasznalja a vezérlőket.
 
Utoljára módosítva:
Azért az is gáz, hogy nem ismerik el a kettős állampolgárságot.
Ó....rengeteg ország lehet ahol nem ismerik el a kettős állampolgárságot. De, most egy olyan országgal kell keménynek lenni ahol épp élet-halál harcot vívnak a világ egyik legerősebb hatalmával. De, úgy látszik nincs elég bajuk rúgni kell még rajtuk hisz úgysem tudnak annyi fele figyelni....
Kínával miért nem kekeckedik a magyar állam? Ott sincs kettős állampolgárság ....
 
Szlovákia, Ausztria...?
Pedig EU tagok.
Mellesleg min változtatna?
Jelenleg 2 hete tart a balhé a kijevi Pecserszkaja Lavrában. Kiderül, hogy a moszkvai vezetesű kolostor papjai 80%-nak van orosz utlevele is...
Hát azért vannak kisebbségek, akiknek könnyebb lenne EUs útlevéllel, de nem lemondva az ukrán nemzetiséágükről... A szlovák meg az osztrák EU-tag. Ott lehet hogy irreleváns.
 
Hát azért vannak kisebbségek, akiknek könnyebb lenne EUs útlevéllel, de nem lemondva az ukrán nemzetiséágükről... A szlovák meg az osztrák EU-tag. Ott lehet hogy irreleváns.
Na most ukrán állampolgarok vagy magyar állampolgarok?
Ha ott laknak/élnek, miert is kellene a magyar állampolgarsag?
Ja, hogy munkat akarnak vállalni az EU-ban, de nem harmadik orszagbéli szabályok alapján?
Ez mitől is Magyarország érdeke?
Nyaralni meg egyeri vizummal is lehet es ha futja a spanyol/olasz... tengerpartra, 30 EUR nehogy ne akadjon vizumra...
 
Az érdek a cél táptalaja. Orbán egy despot, célja az uralkodás..
A magyar kisebbségeket a Román és Ukrán többséggel azért ugratja össze, hogy felettük is uralkodni tudjon.

Magyarország gyorsabb EU-hoz csatlakozása lehetőséget adott neki választókat varázsolni idegen országból.
Tessék kérem odafigyelni, Orbán arról beszél, hogy a külföld ne avatkozzon be a magyar belpolitikába.
Ha ukrán és román magyarok, EU-s munkavállalási engedély ellenében Fideszt választanak az micsoda?
Gulyás Gergely nyíltan megmondta, hogy ennek köszönhetik az un. 2/3-ot.
Legkésőbb 2022 óta tudjuk, hogy a külhoni magyarok voksai manipulálhatók.
Ugyanakkor a nyugaton keményen dolgozó magyarok elé, akik nagyban hozzájárulnak az ország jólétéhez,
az Orban regime, meg nem engedett akadályokat gördít.

Az ellenség szántás igazolására elég ha Orbán soviniszta viselkedésére utalok ami a nemzetközi foci mérkőzéseket kiséri.
Megmondaná uram mi célt szolgálnak a "Nagy-Magyarországot" ábrázoló sálak az ilyen mécseken?
Egy Román, Ukrán, Szlovák... számára nincs lealacsonyítóbb és sértőbb mint amit Orbán a határain kívül is hangoztat.
"Ne keveredjetek velük" - ez ügye Hitler Nürnbergi Fajokról szóló törvényének a plagizáltja.

Időközben tanulmányoztam egy kicsit a 2019-ben életben lepő nyelvtörvényt.

"Ukrajnában törvény lépett életbe, amelynek célja az államnyelv védelme, és a nemzet konszolidációja során az orosz visszaszorítása. A nemzeti újságoknak és folyóiratoknak mostantól ukrán nyelven kell megjelenniük. Az orosz kiadások nem tiltottak, de egy párhuzamos ukrán változatot ugyanabban a kiadásban kell nyomtatni. Ez természetesen veszteséges a kiadók számára. Az utolsó országos orosz napilap, a "Westi" nemrégiben ukránra váltott, sok lap csak online jelenik meg."

Most átugrom a magyar médiatörvénnyel való összehasonlítást.
A Canadahun oldalain ezt már évekkel ezelött kitárgyaltuk, pró és kontra, ott megtalálod a véleényem.

Rövidre fogva egy viszont kérdés:
A több mint 14 honapja tartó Orosz barbár háború, az ukránok lemészárlása, az ország, infrastruktúrájának a tönkretétele, több mint 20 millió lakosnak a külföldre üzése, gyerekeknek az elrablás... mennyiben javított a nyelvtörvényen?

Csak annyit, hogy az egész világ mondja: "Россияне, идите домой!""Amerika felvette, befogadta a világ összes üldözöttjét, akiket vallási, vagy származási okok miatt üldöztek a hazájukba." e- nem off barátom, hanem a válasz arra, hogy Amerika viselkedése erkölcsileg más mint amit a rágalmazásaiddal igazolni akarsz.

Egy téma ami szerintem eddig kimaradt a beszélgetésből:
- Az Oroszok 1991-ben, miután az Ukránok kiszolgáltatták nekik az ott állomásozó szovjet atombombákat
- elengedték az országot, ami egyébként is 1945-ota önálló államként volt tagja az ENSZ-nek.
- Ehhez a nagyvonalúsághoz valoszinü az is hozzájárult, hogy a Csernobili atomerőmű kellemetlen volt nekik

Elmondjam neked te orosz propagandista, ki finanszírozta és építetté fel a szarkofágot?
A 108 méter magas és 36 000 tonna tömegű fémszerkezetet építésének a milliárdos költségeihez, amit 100 évre tervezték, 45 ország járult hozzá, nemcsak az Oroszok és Ukrajna. A 110 méter magas, 260 méter széles, 165 méter hosszú és 36 000 tonna tömegű új szarkofág a világ legnagyobb mobil szerkezete – alig kisebb, mint a Kheopsz piramis.

Deckel.Tschernobyl.jpeg


A szarkofágot ha jól tudom 2014-ben, az Orosz invázió idején kezdték el építeni és 2016-ban készült el.

Az EU és a többi ország rengeteg pénzt fektetett bele akkor nem kiabáltál "fegyver-lobiról, vagy metal-lobbiról"

Az Amerikai politikával nem ismered ki magad, mert nem Biden hanem az elődje aki a fegyver-lobit támogatja.
Orbán le sem ült Washingtonban 2019-ben Trump máris eladott neki milliard dollárér egy rakétarendszert :)


Orosz propagandista? Tudod, hogy lehet ezt megállapítani? A béke kérdésében kétfajta Radnóti idézhető:Vagy:Én, aki "A Szovjetúnióhoz fűződő hűségről" 1981-es cikkemért 2 évet kaptam ... és Te mit csináltál azalatt?
 
Látod, ez a baj. Szerintem a probléma-megoldás a vita célja, szerinted nem. Akkor mi?
kieg.:
Látod, merre tart a világ? Bár a szerző nem mindent úgy lát, mint én, a véleményét értékesnek tartom. Problémáink sokasodnak, MUSZÁJ cselekednünk, nem lehet csevegéssel elpazarolni azt a kis időt, ami még - talán - van.
 
Orosz propagandista? Tudod, hogy lehet ezt megállapítani? A béke kérdésében kétfajta Radnóti idézhető:Vagy:Én, aki "A Szovjetúnióhoz fűződő hűségről" 1981-es cikkemért 2 évet kaptam ... és Te mit csináltál azalatt?


A Radnótit szavaló Putyin videó természetesen Deep-fake,
de te ezt és sok más hazugságot tényként akarod eladni nekünk.

Nem akarok veled versenyezni, hogy melyikünk a nagyobb forradalmár.
Egyébként is sok embert a börtönbe szervezett be az állambiztonság.

De ha már érvek helyett tekintély alapon kívánsz vitázni elárulok neked valamit.
A Vasfüggöny idején mindenkit aki az országot illegálisan hagyta el, vagy nem jött vissza időben, azt a távollétében börtönre ítéltek.
Sokan maguk sem tudnak erről, mer a magyar kormány nem küldött ilyen leveleket külföldre.

De ha már konkrétan a 80-as évek elejéről kérdezel, akkor elárulom neked, hogy
- teljesen naivan, aktívan részt vettem a békemozgalomban
- meg mertem és tudtam tenni a szabad világban, hogy a "Doppelbeschuss" ellen protestáljak
- Tudod az arról szolt, hogy ne kövesse a NATO az oroszok példáját, ne fokozzuk a fegyverkezési spirált, ne installáljanak az SS20-hoz hasonló rakétákat Németországban.
- A tüntetéseket Kohl, amerikaellenesnek és Moszkvából irányítottnak nevezte, ami túlzás volt, hiszen amerikai diákok is voltak a mozgalomban.
- Hogy a blokkok szétesésében mennyi szerepe volt a nyugati Békemozgalomnak nem tudom, de valami volt

- A békemozgalom tetőpontja 1983-ban volt, most 40 év után megítélve ugy látom
- A békemozgalom nyilvánvalóan még nem érte al acélját, hogy "a konfliktusokat erőszakmentesen oldjunk meg - leépítsük a hadseregeket és a fegyverkezést"
- Amihez viszont jó volt, hogy megerősítette a demokráciát
- Autokráciák, diktatúrák, túlfűtött nacionalizmus, a szabad gondolkodás betiltása a mai napig egy háborús veszély.

- Látjuk, hogy egy bolhának a köhögése, mint Orbán Viktor, is negativ kihatással van a világpolitikára.
- Biztos vagyok benne, hogy Orbán és Szijjártó bűnrészes Putyin Ukránok elleni háborújának a kirobbanásában,

- Orbán egy műveletlen ember, nem való egy államfői pozícióba.
- Aki permanens azt hangoztatja, hogy ö egyedül a békepártiak, mindenki más háborút akar, az valójában az ellenkezőjét teszi, beleköt mindenkibe.
 
A Radnótit szavaló Putyin videó természetesen Deep-fake,
de te ezt és sok más hazugságot tényként akarod eladni nekünk.

Nem akarok veled versenyezni, hogy melyikünk a nagyobb forradalmár.
Egyébként is sok embert a börtönbe szervezett be az állambiztonság.

De ha már érvek helyett tekintély alapon kívánsz vitázni elárulok neked valamit.
A Vasfüggöny idején mindenkit aki az országot illegálisan hagyta el, vagy nem jött vissza időben, azt a távollétében börtönre ítéltek.
Sokan maguk sem tudnak erről, mer a magyar kormány nem küldött ilyen leveleket külföldre.

De ha már konkrétan a 80-as évek elejéről kérdezel, akkor elárulom neked, hogy
- teljesen naivan, aktívan részt vettem a békemozgalomban
- meg mertem és tudtam tenni a szabad világban, hogy a "Doppelbeschuss" ellen protestáljak
- Tudod az arról szolt, hogy ne kövesse a NATO az oroszok példáját, ne fokozzuk a fegyverkezési spirált, ne installáljanak az SS20-hoz hasonló rakétákat Németországban.
- A tüntetéseket Kohl, amerikaellenesnek és Moszkvából irányítottnak nevezte, ami túlzás volt, hiszen amerikai diákok is voltak a mozgalomban.
- Hogy a blokkok szétesésében mennyi szerepe volt a nyugati Békemozgalomnak nem tudom, de valami volt

- A békemozgalom tetőpontja 1983-ban volt, most 40 év után megítélve ugy látom
- A békemozgalom nyilvánvalóan még nem érte al acélját, hogy "a konfliktusokat erőszakmentesen oldjunk meg - leépítsük a hadseregeket és a fegyverkezést"
- Amihez viszont jó volt, hogy megerősítette a demokráciát
- Autokráciák, diktatúrák, túlfűtött nacionalizmus, a szabad gondolkodás betiltása a mai napig egy háborús veszély.

- Látjuk, hogy egy bolhának a köhögése, mint Orbán Viktor, is negativ kihatással van a világpolitikára.
- Biztos vagyok benne, hogy Orbán és Szijjártó bűnrészes Putyin Ukránok elleni háborújának a kirobbanásában,

- Orbán egy műveletlen ember, nem való egy államfői pozícióba.
- Aki permanens azt hangoztatja, hogy ö egyedül a békepártiak, mindenki más háborút akar, az valójában az ellenkezőjét teszi, beleköt mindenkibe.
Jaj, Erno, bocsi-bocsi, csak úgy gondoltam, a propaganda a békevágyra nem értelmezhető, mert pl. Radnóti szavai nemcsak a kemoterápiával megkopaszított színész-óriásnak, hanem még az agresszornak a tolmácsolásában is hitelesek. Persze, hogy nem Putyint látjuk.
Hazugságokat akarok eladni? Remélem, egyszer majd eljutsz odáig, hogy ha egy másik embert megbántasz, legalább ne szándékosan tedd ...
 
Jaj, Erno, bocsi-bocsi, csak úgy gondoltam, a propaganda a békevágyra nem értelmezhető, mert pl. Radnóti szavai nemcsak a kemoterápiával megkopaszított színész-óriásnak, hanem még az agresszornak a tolmácsolásában is hitelesek. Persze, hogy nem Putyint látjuk.
Hazugságokat akarok eladni? Remélem, egyszer majd eljutsz odáig, hogy ha egy másik embert megbántasz, legalább ne szándékosan tedd ...

Kedves Dezsö,
Szijjártó a napokban ismét Moszkvában volt, állítólag tárgyalni.
Nem hiszem, hogy Putyinnak szóbahozta volna, a béke pártosságot.


31329669-diese-bilder-von-putins-festnahme-und-papst-franziskus-sind-nicht-echt-sondern-wurden-von-einer-ki-erstellt-gruselig-oder-1dea.jpg


Ezek a képek is KI-vel készültek, kívánom mindkettőnek, hogy a víziók valóra váljanak.
Putyin börtönbe, a Pápa pedig legeren élhessen.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

ani515 wrote on Éleskés's profile.
Szép napot kívánok!
Szerettem volna megnézni ezt
és ez történt:
Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.
A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Ha ki lehet ezeket a "problémákat" javítani, akkor kérem szépen.
Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!

Statisztikák

Témák
37,877
Üzenet
4,733,617
Tagok
611,046
Legújabb tagunk
PhilipKen
Oldal tetejére