Könyvek

Sz Edit

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szeretek én is olvasni, most olvastam ki C.J. Sansom történelmi könyveit a A kard által, Sötét tűz, Az uralkodó, Apokalipszis és A bosszú nyilait. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek aki szereti a történelmet és a krimit.
 

ametiszt99

Állandó Tag
Állandó Tag
Rokonlelkek vagyunk! Én fél éve vettem egy Kindle-t, mivel ma már oly drágák a könyvek, hogy képtelen vagyok megfizetni. Van ugyan egy nagyon szép könyvtáram, de persze sohasem lehet teljes. 63 éves vagyok, s a a legfőbb bánatom ezen a téren, hogy a két felnőtt fiam, akik pedig minden más tekintetben rendes, normális emberek, sajnos, nem olvasnak vagy csak nagyon keveset. Úgyhogy én azt hiszem, az alapkérdést fordítva kellene föltenni: miért nem olvasnak a mai fiatalok???
A válasz természetesen a televízió (amin én legfeljebb sportközvetítéseket nézek), a Való Világ és a hozzá hasonló sok szemét (Éden Hotel meg mit tudom én...), mely kikapcsolja az agyat... S az internetről még nem is beszéltem (Facebook stb.)
Szerintem a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást.
Ma már rengeteg természetfilm,dokumentumfilm csatorna van,ha ezeket nem nézed azzal is veszítesz valamit.Én pl nagyon szeretek sorozatokat(persze nem valóvilágot,barátok közt-öt vagy latin sorozatokat)nézni.Ettől függetlenül még nagyon sokat olvasok,hangoskönyveket hallgatok és az anyukám is szeret olvasni(és tévézni).Lehet,hogy ez nem általános,de az unokaöcséim az egyik 31 éves,a másik 24 ők is bújják a könyveket és tévéznek is.
 

GulyiBogee

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is rengeteget olvasok és mivel gerinc problémával küzdök imádom a természet filmeket is, és mivel nem igazán tudok kirándulni menni ha családtagjaim valamelyik nagyvárosban járnak a google térképpel én is barangolhatok velük. Az egyik gyermekemet is megfertőztem a könyvek szeretetével és állandóan a könyveket bújja (lány) a másik viszont inkább tv párti (fiú).
 

mihaly.mszabo

Állandó Tag
Állandó Tag
Napok óta szemezek egy könyvvel, amit újra akarok olvasni, csak nehezen tépem el magam a munkától:
Ernest Hemingway: Moveable Feast, magyarul talán Mozgó Ünnep a címe. Önéletrajz-jellegű, rövid könyv, az író fiatalkorát írja le benne, párizsi éveit. Minden fejezet egy-egy esszé-szerű, tömör, nagyon koncentrált visszaemlékezés a barátokra, élményekre, ars poeticákra. Könnyen olvasható, emészthető de "laktató" könyv, ajánlom mindenkinek, aki szép és maradandó olvasmányélményre vágyik.

A legújabb olvasmányom egy hasonló, de új könyv: David Helwig: The Names of Things (ezt magyarul még nem lehet olvasni, azt hiszem). Benne van minden, amit a torontói, ill. kanadai kulturális, irodalmi életről (már ami az angol nyelvűt illeti) tudni lehet. Hihetetlen stílusa van, rá kell szánni néhány napot.


Mindennel egyetértek. Magyarul egyébként Vándorünnep címmel jelent meg.
 

bluevelvet

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy a ti nagyszüleitek, szüleitek, idősebb (50 feletti) ismerőseitek olvasnak még manapság? És ha igen, akkor miket?
Mert az én apukám már legalább 10 éve nem hajlandó semmit sem olvasni, és bármit ajánlok, nincs hozzá kedve, pedig fiatalon falta a fantasztikus regényeket...
Szia! Még nem érzem magam öregnek, de kétségtelenül elmúltam 51 is. Anyuka vagyok, nem apuka, de elmondom, velem hogy van: Rengeteget olvastam, mindent, mindenhol, mindig. Megszületett a fiam, már kevesebbet,( vele foglalkoztam ). Visszamentem dolgozni, már csak a hétvégén maradt egy kevés időm olvasni.( Család, háztartás, kert, munkahely...)Aztán rájöttem, hogy alig jövünk ki az alkalmazotti fizuból: másodállás! Ez egyrészt elvitte a maradék szabadidőt, másrészt mindig elaludtam már az olvasás elején. Most nagy izgalomban vagyok, mert a gyerekem felnőtt ( 24 ), a helyzet változott, másodállás megszüntetve. Vettem egy olvasót, több évnyi könyv van a Pc-n, imádom!!!! Talán édesapádnak is hasonlóan alakult az élete. Persze, lehet, hogy nem. Csak azért írtam le az én történetemet, hogy lásd: van remény.:cool:
 

szamba13

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
én még nem sorolnám magam az öregebb korosztályhoz ( ;)), de a gyerekek születésével nálam is elmaradtak a könyvek, aztán pár éve észrevettem, hogy a korábban amúgy jó szókincsem kezd beszűkülni. Sokszor csak nyökögtem, és kerestem a szavakat, és ezen elgondolkodva az olvasás hiányára gondoltam, mint ok. Akkor elhatároztam, hogy újból nekiállok olvasni, naponta nem jut sajnos rá több mint fél óra, de így is érezhető a hatása, nem csak szókincsben, hanem a Word is kevesebb hibát talál, ha írnom kell.
Úgyhogy én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvasson, ha többet nem is, de napi fél órát mindenképpen!!!
 

napsugár7127

Állandó Tag
Állandó Tag
Én 71-ben születtem. Hol többet olvastam, hol kevesebbett.Mostanában leginkább könyvtárba járok, ill. az elektronikus formák olvasásával barátkozok.Mindegy milyen könyv,csak tetszen.
Kedvenceim között van Szabó Magda. Az Abigélt nem tudom hányszor elolvastam és megnéztem, a másik nagy kedvenc könyveim lettek a Joanna Harris Csokoládé, Csokoládécipő, és a Csokoládés barack..Valószínű ez utóbbi hármat is párszor újra olvasom majd...
 

Kristin Rita

Állandó Tag
Állandó Tag
Aki szereti a bizarr novellákat, Samanta Schweblin A madárevő c. kötetét biztosan díjazni fogja. 1 nap alatt el lehet olvasni a 200 oldalt...
covers_99195.jpg
Ezt pont most láttam Libri-ben, de nem mertem megvenni. Van még valakinek véleménye róla?
 

dvili

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy a ti nagyszüleitek, szüleitek, idősebb (50 feletti) ismerőseitek olvasnak még manapság? És ha igen, akkor miket?
Mert az én apukám már legalább 10 éve nem hajlandó semmit sem olvasni, és bármit ajánlok, nincs hozzá kedve, pedig fiatalon falta a fantasztikus regényeket...
Szerintem, nincs recept (én 55). Lehet, el kell mélyedni a valóságos show műsorok világában, rá kell izgulni, s perceken belül ráébred az ember, mennyivel többet ér öt perc Márai, fél óra Thomas Mann és sorolhatnám. Úgy vélem, ha hagyod Apukád, ismét rátalál az ő saját útjára... persze, lehet nincs közöm sem az igazsághoz. Üdv. Apukádnak!
 

dvili

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Imadok olvasni, szinte "mindenevo" vagyok :) Sosem olvastam meg Maraitol, de a fentieket olvasva igencsak kedvet kaptam hozza. Mit javasoltok, mivel kezdjem?
Nagyon-nagyon nehéz javasolni... Ha három év elteltével még mindig nem, s ha van kevés affinitásod az ókori történelemhez, javaslom a "Rómában történt valami"-t, hangoskönyvben is hozzáférhető. De alap: Napló...
 

Geng Krisztián

Állandó Tag
Állandó Tag
Mondjuk ehhez hozzátartozik az is hogy egy barátom a munkahelyén letöltött könyveket pdf formátumban,majd kinyomtatta.Borító letöltése hozzá pedig igen egyszerű volt.Nem egy szépségdíjas könyv lett belőle de szépen összefűzve az is időtálló.

Sajnos én is ismertem ilyen delikvenst, viszont ez nálam már erősen kimeríti a blaszfémia fogalmát. Apage, Satanas! :)
 
Én is szeretem Coelho műveit.
Legjobban eddig az ördög és Prym kisasszony tetszett.

Az ördög és Prym kisasszonyban Coelho egy zárt közösség próbatételét ábrázolja. Egy hegyvidéki kis falucskában játszódik, ahol főleg öreg emberek, földművesek és pásztorok leszármazottai élnek. Egy szép napon titokzatos idegen érkezik a faluba, akiben többen az ördögöt vélik fölfedezni. Az idegen gazdagságot ígérve ráveszi Prym kisasszonyt, a fiatal szállodaalkalmazottat arra, beszélje rá a falu népét, hogy öljenek meg valakit maguk közül, és olyan jutalmat kapnak, amivel újra felvirágoztathatják a falut.
Chantal Prym, aki nagyon szeretné megváltoztatni az életét, vajon minden gátlás nélkül az idegen bűntársa lesz? A faluközösség enged-e a kísértésnek, és valóban kiválaszt soraiból egy bűnbakot? Az idegen pedig joggal bízik-e abban, hogy a Rossz győzedelmeskedik a Jó felett?
Most gyűjtöttem be az írótól jó néhány követ (elektronikus formában). Ezek szerint kellemes időtöltést jelent majd az olvasásuk. Köszönöm, hogy bővebb ismertetést készítettetek.
 
HI!
Nos már sajnos 50-s korosztályhoz tartozónak kell nyílvánitani magamat.
Elég sokáig olvastam, de aztán valahogy nem jutott rá idő. A gyerekek eljutottak abba a korba, hogy majdnem kirepültek. El kezdtek ők is olvasni. Most már jut idő újra olvasni....
A témáim ugyanazok, mint annak idején: ami tetszik! Sci-Fi, történelmi, krimi, fantasy, mindegy (szerelmes lányregény nem!!!!!). Tetszen a könyv!
Egyet értek! És ez nemcsak korosztályos összefogás. Ma már hatalmas választék van minden témakörű irodalomból. És kell is a változatosság! Többféle tapasztalat, nagyobb tudás, nagyobb szókincs, stb. Nem szabad beskatulyázódni!
 
szüleim (60 fellett), nem olvasnak könyveket, viszont digitálisak lettek, szinte minden este felváltva ülnek a gépükhöz s neteznek, s ez nem csak a facebookban merül ki. profi modon keresnek cikkeket, termékleirásokat, hireket stb régebben sokat olvastak de már évek óta nem voltak könyvesboltban. nem is keresik a könyveket, filmeket néznek helyette. öszintén szólva a mai árak mellett én se járok rendszeresen könyvesboltba, ugyanis amit egy évben elköltöttem könyvekre abbol vettem egy e-book-ot. most már évekre elég a digitális gyüjteményem.
s hogy a téma ciménél maradjunk jelenleg olvasom (egyszerre/párhuzamosan):
- Phoenix Wolf: Törékeny Horizont
- John Scalzi - Szellemhadtest
- JAK KOKE - sarkanysziv_01_idegen_lelkek
- Neal Stephenson - Snow Crash
- IAIN M. BANKS - A játékmester
- Dan Abnett - Gaunt 3. Nekropolisz
- Vernor Vinge - Tuz lobban a melyben
- Dan Abnett - Horus Rising
E-bookal sem lehet Őket visszacsábítani? Én sem vagyok már éppen ifjonc, de idősödő embereknél az olvasás az elme doppingja. Jótékony hatású és nem csak időtöltésre alkalmas.
 

dvili

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben teljesen egyetértek, nem a klasszikus papír alapú könyv ellen szóltam, hanem a pdf formátumban letöltött könyv mezei kinyomtatása hozta ki a megjegyzést.
Bocsánatot kérek! Félreértettem... az ilyen dolog: pdf formátumban... kinyomtatni nálam is kiveri a biztosítékot. Fiatalságom idején - ez akkor volt, mikor a dinosauroszok még nem döntötték el, kihalnak-e - volt egy felkapott téma: bűn-e könyvet lopni könyvesboltból....
 

ametiszt99

Állandó Tag
Állandó Tag
Az internet az egyik nagy ellenség! Sajnos, aki szinte csak azt bújja és könyvet nem vesz a kezébe, nincs rá jobb szó "lebutul". A könyv olvasása tornásztatja az agyat, a történetet megeleveníteni "agyilag" kell. Az internet hatalmas képi anyaga viszont az agyunk helyett dolgozik, lustává téve azt. Ha ezt végigolvastad, már megtetted az első lépéseket!
Huh...Most meg az internet az ellenség.Szerintem ebben sem szabad általánosítani.Én ismerek sok olyan embert(főleg nőket)akik a napi 9-10 óra munka után hazamennek,háztartást vezetnek,gyereket nevelnek és éjszaka a fáradságtól lehet,hogy tényleg nincs kedvük olvasni.Arról nem is beszélve.hogy manapság mibe kerül egy könyv.Az internet,pedig nem csak képekkel áraszt el,hanem hírekkel,információkkal,érdekességekkel. Ráadásul ez is szabadon választható, nem muszáj butító tartalmakat nézegetni.Például beszélgethetsz ilyen fórumokon mint ez.Azért is szeretem ezt a fórumot,mert sok kellemes élményhez jutottam az innen letöltött ebook és hangoskönyvek által.Ha nem lenne a net hogy jutnék hozzá ezekhez?
 
Oldal tetejére