Látványosságok, érdekességek... a nagyvilágból!

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Georgina Bojana ajánlata: Vince napok megünneplése, borfesztiválok - Magyarországon
'Utazzunk együtt!' fórumban
Kedves Olvasóink! :cool:
 1. Ha volna tehetségem a varázsláshoz, akkor minden érdeklődőt ide, az alábbi helyekre varázsolnék, még a messze Kanadából és a világ egyéb tájairól is.
  Sajnos, ilyen képzésben nem részesültem attachFull1420461 a jóindulat viszont megvan bennem, mert tudósítok.
  Aki pedig Magyarországról "lapozza" a CanadaHun ajánlatait, készüljön lelkiekben, mert sok szép, felejthetetlen, nemes élményben lehet része, ha végig látogatja az alábbi borfesztiválokat attachFull1420462.
  Az összegyűjtött ajánlatokat - szemezgetésre - a KamaraOnline oldaláról hoztam át.
  Javaslatom, ha a pincelátogatásnak a "messzi" az oka, akkor sem keseredjünk el, egy-egy jófajta, ízes, finom borral "koronázzuk" meg ebédünket, vacsoránkat, estéinket és együttléteinket a szeretteinkkel, barátainkkal! Nosza akkor! Koccintunk?! Koccintsunk!

  EGÉSZSÉGÜNKRE!
  G.B.  13270_copy_1_bacchus01.jpg

  „Vintze napján megtelik a pintze”: jön a borfesztiválok hete

  borfesztiválok, Vince-nap
  2016. január 23. Pincéről pincére – Variációk Vincére (Villány)
  Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából és a metszett „Vince vesszők” állapotából jósolják meg a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve.
  „Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni.” A napsugár igazi áldás, segítségével megcsordul a jég és telik a pince.
  Hideg disznótoros étkezés, borkóstolás és játékos élmények várják a pincetúrákon résztvevőket.

  2016. január 23. Somlói Borfesztivál (Somlósszőlő)
  A Somlói dűlőkben a gazdák a szőlő tövéhez csurgatnak a borból azzal a babonás céllal: ha most iszik a tőke, igen jó lesz a termés. A szőlőkre akasztanak egy gömböcöt, na meg kolbászt: ilyen nagy gömbölyű szeműek legyenek a szőlők és ilyen hosszúak legyenek a fürtök! Ha már látta a szőlő és tudatosult a tőkében az ez évi terv, akkor a gazdák leszedik és elfogyasztják. A pincejáráson a férfiak „bandákba” verődnek, általában ugyanaz a kompánia jön össze.
  Somlói Borfesztiválra kilátogatók részt vehetnek a dűlő- és pincejáráson, a tréfás megnyitón és nevezőként vagy csak a jó borokat kedvelő érdeklődőként a megrendezésre kerülő borversenyen is. Majd igazi hagyományos disznótorossal csillapíthatják étvágyukat, ezt követően pedig népdal-tanulással és nótázással mulathatják az időt.

  2016. január 23. Téli Etyeki Piknik (Etyek)
  9.00 órakor disznóvágással, 10.00 órától borkóstolókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves vásárral, forraltbor-főző versennyel és számos érdekességgel készülnek Etyeken a vendégek fogadására. A rendezvény megőrzi az etyeki fesztiválok értékeit, de családiasabb hangulatban, megújult tematikával jelentkezik.

  2016. január 23. Vince-napi szőlő- és borszentelés (Tokaj)
  Ötödik éve annak, hogy az évet Vince-napi szőlőszenteléssel nyitják Tokajban. A világörökségi borvidék eddig szőlőszenteléssel és az újbor megáldásával ünnepelte Vince-napját, most a tervek szerint már évindító gasztronómiai programot is szerveznek. Január 23-án, szombaton disznótorosra várják a vendégeket Tokajba, a hagyományoknak pedig a történelmi egyházak szőlő- és borszentelésével tesznek eleget. Ilyenkor a helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből lett nedűnek tehát ez a premiere.

  2016. január 22-23. Vince Nap és Vince Napi Bormustra (Mohács)
  Mohácson Vince napján megtelik a szőlőhegy mulatozókkal, illetve a 21. század elején felújították azt a szokást, hogy misét tartanak a szőlőhegyi Jakab-kápolnában, majd ünnepélyes metszés következik és végül mulatozás a pincékben. Január 23-án, szombaton tartják Mohácson az immáron VII. Vince-napi Bormustrát. A szervezők minden 2015-ös bort és minden borbarátot szívesen látnak e megmérettetésen.
 

Csatolások

 • upload_2016-1-21_20-19-30.png
  upload_2016-1-21_20-19-30.png
  95 bytes · Olvasás: 1
 • upload_2016-1-21_20-19-30.png
  upload_2016-1-21_20-19-30.png
  95 bytes · Olvasás: 1

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Georgina Bojana ajánlata: Ha nincs saját disznód, menj máshoz torra

Ez :dr_4: NEM hirdetés, csak egy ajánlat.
Sokan vagyunk úgy, hogy nincs szerte-szana egyetlen olyan közeli, de távoli ismerősünk sem :confused:, aki disznóvágásra szánná rá magát.
Mi pedig üres óráinkban elképzeljük :rolleyes: a frissen sült töpörtyűt, kolbászt, hurkát és a frissen sült húsokat, toros káposztát.
Jó volna valahol helyben pihenni :):nem dolgozni,:dr_4: nem segíteni) csak örömködni :rohog: az életnek és finomakat :dr_104: lakmározni.
Ezért ajánlom az alábbi linken kibontható - programot:


http://disznovagas-disznotor.hu/arak/?gclid=COGu5IebzMoCFSEIwwod-UABlQ


A fotókat megnézve kedvem szottyanna ide elmenni, s végig enni :dr_104: az étlapot.
Természetesen a vendégváró pálinkával :cool: koccintani a nagy lakma előtt.
Nosza, akkor nyissuk ki a linket ;), a nézegetéshez jó kedvet :), az esetleges elutazáshoz lehetőséget és jó pihenést kívánnék.
Az ott felkínált ételeket - helyettem is! - kérem az étlapról leenni szíveskedjetek :cool:.
Megköszönném :)

G.B.
 
Utoljára módosítva:

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Párizsban szép a nyár,

még szebbé teszi a gondolat, mely a világon először szervezi/rendezi meg a Menekült séfek fesztiválját. A migránsokról kialakult kép megváltoztatásáért sokat tesz az a tíz párizsi étterem, mely felvállalta ennek a kezdeményezéshez a megvalósítását. Az ENSZ június 20-án tartja a menekültek világnapját. Ebből az alkalomból az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával június 17. és 21. között először rendezik meg a francia fővárosban a Refugee Food Festival elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy megváltoztassa a migránsokról kialakult képet - közölte a fesztivált szervező Food Sweet Food egyesület.
13139091_639911946166605_3855157700286406390_n.jpg


"Megfeledkezünk arról, hogy ezek az emberek kompetensen, tudással, a kulturális örökségükkel érkeznek Franciaországba. Ezek között a konyhaművészet is szerepel és ennek előtérbe helyezésével segíteni lehet beilleszkedésüket a francia társadalomba" - hangsúlyozta Louis Martin, aki feleségével, Marine Mandrilával hívta életre a fesztivált.Hat háborús övezetből, Szíriából, Indonéziából, Iránból, Elefántcsontpartról, Csecsenföldről és Srí Lankáról származó, Franciaországban menekültstátussal rendelkező séf vesz részt az első fesztiválon, amelyet tíz párizsi étteremben rendeznek meg. Az egyik helyszín a Freegan Pony nevű házfoglaló étterem Párizs egyik északi kerületében, ahol a legnagyobb európai, a rungisi piacon megmaradt termékekből főznek, de szerepelnek a listán neves gasztronómiai éttermek is, mint például a L'Ami Jean vagy a Poulette.


A L'Ami Jean sztárséfje, Stéphane Jégo például a hazájában jól ismert szíriai Mohamad El Khadyt hívta meg a konyhájába, ahol együtt fognak főzni.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Az Oktoberfestről
Egyike a legnagyobb európai fesztiváloknak, közel is van Magyarországhoz, ezért érdemes pár napra is kiruccanni, erre a müncheni bulira. Aki azonban azt hiszi, az Oktorberfest csak a sörről szól, az nagyot téved.

oktoberfest_foto_pixabay_com_krakauer1962_1.jpg


A közhiedelemmel ellentétben az Oktoberfest nem sörfesztivál, hanem egy romantikus esküvő emlékére szervezett népünnepély. Ennek a gyökerei 1810-ig nyúlnak vissza, amikor Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. Az ünnepség felettébb nagyszabású lett, lévén egész München hivatalos volt az eseményre. A herceg az antik görögök nagy rajongója volt, ezért a bulit az ókori olimpiai játékok mintájára rendezték. Szóval az Oktoberfest eredetileg sportrendezvény volt. Először 1819-ben jelentek meg a sörmérések és attól kezdve nem volt megállás. Az Oktoberfesten nincs is sör! Pontosabban nem „sör” van, hanem „oktoberfestsör”, azaz kifejezetten erre az alkalomra főzött italokat szolgálnak fel 13 hatalmas sátorban és mindössze hat főzde szállítja őket. Az Oktoberfest több, mint sörözgetés, a zene például nagyon fontos része a fesztiválnak, rézfúvós zenekarok nyomnak néha elképesztő feldolgozásokat, de mindenféle hagyományos bajor időtöltésnek is hódolhatunk. Csak az erős marad talpon. A felszolgált sörök ugyanis meglehetősen izmosak, a 6%-os nedű bőven erősebb, mint az átlag, ráadásul ha már ott van, akkor az ember csak kipróbálja az egyliteres korsós megoldást is, nem? (Olyannyira, hogy tavaly 6,4 millió litert vettek belőle). Vannak szabályok! Nem is akármilyenek. Például addig senki sem ihat egy kortyot sem, amíg a ceremóniamester (hagyományosan München polgármestere) meg nem csapolja az első hordót, megnyitottnak nyilvánítva a fesztivált. Nem (is) októberben kezdődik. Furcsán hangzik egy Oktoberfest nevet viselő eseménynél, de tény: nem októberi fesztiválról van szó, olyannyira nem, hogy most szombaton kezdődik és október 3.-án már véget is ér. Az ok egyértelmű: a remélhetőleg minél jobb idő. Egészségünkre! Méghozzá szó szerint. A bajor sörkultúra kialakulásában ugyanis nagyon fontos szerepe volt a borzasztó vízminőségnek, ami a járványos betegségek (kolera, pestis) egyik fő terjesztője volt, így a bajorok inkább a biztonságosabb sört itták. És milyen igazuk volt! Paris Hilton kitiltva. Az önmagáért való híresség megtestesítője még 2006-ban követte el azt a főbenjáró bűnt, hogy előzetes egyeztetés nélkül megjelent az Oktoberfesten és bort (!) reklámozott. A hatalmas felháborodás hatására a szervezők örökre kitiltották a rendezvényről.
A karneváli hangulat mindig is jellemezte a rendezvényt, van itt óriáskerék, hullámvasút, és mindenféle egyéb szórakozási lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

(Fotó: pixabay.com/Krakauer1962)
Forrás: Élet-Érzés/Bella
images

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
thinkstockphotos-701096140-e1546473229850-1024x576.jpg


Fák, melyek fejjel lefelé vannak a vízben?
Igen, igen, úgy látni....
Hol?
Kazahsztánban...
A Tien-san röghegység kazahsztáni oldalán, egy erdős területen található a világ egyik, ha nem a legkülönlegesebb állóvize, írja az Insider.
A Kaindy-tó egy földrengés következtében jött létre 1911-ben. A mai napig számtalan fenyőfának ad otthont, és aki a mélyébe merül, egy mesebeli erdőt csodálhat meg a búvár szemüvegén keresztül.
Amikor a földrengés bekövetkezett, a földcsuszamlás elzárta a szurdokot egy természetes gátat kialakítva. Az évek során az esővíz felhalmozódott, a sérült fákat pedig idővel ellepte a víz.
A helyszínt még vonzóbbá teszi, hogy a fenyőfák ágain több mint 100 esztendő elteltével is ott virítanak a tűlevelek. Ez annak tudható be, hogy a tó közel kétezer méterrel a tengerszint felett terült el, ezáltal a víz hőmérséklete meglehetősen alacsony minden évszakban.
thinkstockphotos-108724021-800x533.jpg

Thinkstock
Kazahsztán egyik legnépszerűbb természeti látványossága híres továbbá az egyedülálló színvilágáról is, ami a világoskéktől a smaragdzöldig változik a vízben lévő ásványi anyagoknak köszönhetően. Ezt tökéletesen szemlélteti az alábbi videó.
Forrás: www.sokszínuvidek.hu
 

varázsdoboz

Állandó Tag
Állandó Tag
thinkstockphotos-701096140-e1546473229850-1024x576.jpg


Fák, melyek fejjel lefelé vannak a vízben?
Igen, igen, úgy látni....
Hol?
Kazahsztánban...
A Tien-san röghegység kazahsztáni oldalán, egy erdős területen található a világ egyik, ha nem a legkülönlegesebb állóvize, írja az Insider.
A Kaindy-tó egy földrengés következtében jött létre 1911-ben. A mai napig számtalan fenyőfának ad otthont, és aki a mélyébe merül, egy mesebeli erdőt csodálhat meg a búvár szemüvegén keresztül.
Amikor a földrengés bekövetkezett, a földcsuszamlás elzárta a szurdokot egy természetes gátat kialakítva. Az évek során az esővíz felhalmozódott, a sérült fákat pedig idővel ellepte a víz.
A helyszínt még vonzóbbá teszi, hogy a fenyőfák ágain több mint 100 esztendő elteltével is ott virítanak a tűlevelek. Ez annak tudható be, hogy a tó közel kétezer méterrel a tengerszint felett terült el, ezáltal a víz hőmérséklete meglehetősen alacsony minden évszakban.
thinkstockphotos-108724021-800x533.jpg

Thinkstock
Kazahsztán egyik legnépszerűbb természeti látványossága híres továbbá az egyedülálló színvilágáról is, ami a világoskéktől a smaragdzöldig változik a vízben lévő ásványi anyagoknak köszönhetően. Ezt tökéletesen szemlélteti az alábbi videó.
Forrás: www.sokszínuvidek.hu
Köszönöm hogy megmutattad! Félelmetesen varázslatos. Nagyon szép, különleges.:dr_24::dr_33:
 
Oldal tetejére