Milyen külföldön a háziorvos ellátás

macikaa

Új tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni elsősorban külföldön élőktől-pl német,osztrák földön -
milyen az ottani ellátás?
tényleg jobb vagy rosszabb a magyarhoz képest?
mit csinál konkrétan egy háziorvos?
kimegy házhoz?
hogyan látja el a betegeket?
milyen a hozzáállása?
hálapénz?
nagyon kiváncsi vagyok a válaszokra!
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Macikaa,
mondjuk az otthonihoz már nemtudok hozzá szólni , de Németországban az ugynevezett Hála pénz ismeretlen dolog ! Ök fizetést kapnak és nem is keveset , ez igy volt még a múltban is amikor 2 részre volt osztva és ma is igy müködik . Amugy gondolom a "Házi orvos" vállogatja , mert manapság nagyon ritkán juttnak "házi" látogatásra mivel vidéken sokhelyen még a 70-80 évesek is dolgoznak a praxisukban mert nincsen utánpotlás ! Amugy az ellátással nemlehet panaszkodni , legfeljebb ha szakorvosi rendelésröl van szó , akkor néha sokáig kell várakozni . Ajánlatos , ha a házi orvos szerez egy szakorvosi terminust akkor gyorsabban sorra kerülsz illetve beutalóval töle is . Na meg ha "privát" páciens vagy .
 

macikaa

Új tag
Köszönöm a választ!
Mi a helyzet a várólistákkal pl.ultrahang stb?
mi számít műhibának?
mit értesz privát alatt? olyan,mint nálunk, ha elmész egy magánrendelőbe?
 

udvarfy

Állandó Tag
Állandó Tag
Macikaa ,
nemtudom most mit értesz a "várólistákkon" , az ultrahangot ha arra szükségem volt azt a háziorvosom készitette el . De ha esetleg "komolyabb ultrahangos vagy szerinte CT, MRT , Röntgen vizsgálatra van szükség akkor Ö maga vagy én az általa kiállitott átutalóval megyek a szakorvosi rendelésre és igy rövidebb idöalatt kerül rám a sor . Mert ha átutaló nélkül jellentkezem mint "normáló" akkor sokszor hónapokig kell várakoznom amig eljutok a szakorvoshoz .
privát alatt értem a magánbiztositot illetve az állami hivatalnokok biztositását , Ök külön kasztba tartoznak ! Nemtudom otthon milyen a magán rendelö , de a mühibákról sem tudok neked segiteni , mivel nemvagyok e téren járatos értve szakember .
Privát biztositást kell minden olyan személynek köttnie akik , ha nemtévedek többet keresnek mint havi 7 ezer€ illetve az állami hivatalnokok öket mi adófizetök fizetjük ! Amig az illetö személy fiatal addig érdemes a privátbiztositás használni , de idöskorra nagyon felmegy a tarifa és több tizezer személy emiatt biztositás nélkül van !! Az állami hivatalnok visszakapja a biztositól a kifizetett költségeket , a maszek az nem :)
 

macikaa

Új tag
köszi a választ,ez nagyon érdekes!
nálunk a várólista az,hogy a háziorvos elküld különböző vizsgálatokra és arra időpontot kell kérni.ez régen,kb2 évvel ezelőtt még pár nap,hét volt most 3-4 hónap.
az állam a fizetésekből levonja a biztosítást,mégis ingyenes eü.ről beszélnek,pedig sose volt az! mindig kellett fizetni,csak most még plusz pénzt kell fizetni a vizsgálatokért.ez a szemétség! 2x kell fizetni.
mióta élsz kint? szoktál hazajárni?
 
Oldal tetejére