"pöttyös" és "csíkos" könyvek

May113

Állandó Tag
Lev Kasszil Az egyetlen szerep

"Milyen borzalmas, ha egy tizenhárom éves kislányra azt mondják, „semmi különös”, és ha az életében sem történt semmi különös. Erről panaszkodik naplójában Szima Krapicina, regényünk hősnője. S lám, alig írja le a panaszos sorokat, óriási esemény bolygatja fel az életét: filmszereplésre hívják. A mi kis hősnőnk boldogan vállalja a szerepet, s mint minden más kislányt, őt is megszédíti a reflektorfény. Bizony, ez a szédület nem múlik el egykönnyen, s csak szenvedés árán lehet abba belenyugodni, hogy a „nagy” szerepből „egyetlen” szerep lett. – Lev Kasszil, a kiváló szerző Az egyetlen szerep című regényében megtalálta a gyógyírt a „mérhetetlen” szenvedésekre."

egyetlen.jpg
 

Csatolások

 • egyetlen.pdf
  2.7 MB · Olvasás: 258

titineni

Állandó Tag
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben (1974)
Jósika Júlia életregénye
Kondor Lajos rajzaival
Kertesz_Erzsebet_-_Csipkebolt_Brusszelben.jpg
Podmaniczky Júlia nyolc esztendőt várt bízó türelemmel, míg szerelmével Jósika Miklóssal, a kor legünnepeltebb írójával egybekelhetett. Házasságuk boldog derűjét hamarosan a forradalom, a szabadságharc és a bujdosás viharos eseményei kavarták fel, majd az emigráció nehéz esztendei következtek. Jósika Júlia bátran és boldogan támogatta férjét politikai szereplésében, s a számkivetettség évei alatt nemcsak a lelket tartotta a csalódott és közönségétől megfosztott íróban, hanem kenyérkereső foglalkozást is vállalt, és brüsszeli boltosasszonyként is remekül megállta helyét. Az ő derűs, talpraesett, gyengéd és áldozatos alakjának állít emléket Kertész Erzsébet regénye.

MOBI itt
EPUB itt
 

Csatolások

 • Kertesz_Erzsebet_-_Csipkebolt_Brusszelben.pdf
  1.5 MB · Olvasás: 272
Utoljára módosítva:

Piroska49

Állandó Tag
Fenákel Judit
Grófnő a répaföldön epub

upload_2019-4-4_9-31-22.jpeg

Köszönet a készítőknek

Hogy miként kerülnek egy vidéki nagyváros diákjai 1952 aszályos nyarán a jánoskúti állami gazdaság répaföldjére, azt még könnyű magmagyarázni: embertelen körülmények között a tervteljesítést volnának hivatottak segíteni, noha kapához nem szokott kezük munkája nyomán több a kár, mint a haszon. De a grófnő…? Nem, nem kitelepített osztályellenség! A főhős diáklány fantáziájában jelenik meg a látóhatár szélén egy gyönyörű hintóban. Ettől kezdve Marica naponta mesél társainak, hogy elviselhető legyen durva, nyers valóságuk, s a képzelet hátán naivan repüljenek kamaszvágyaik.
 

Csatolások

 • Fenakel Judit Grófnő a répaföldön.epub
  120.8 KB · Olvasás: 194

ladybug7spots

Állandó Tag
Jarmila Dědková - Jarmila Dedková
Martina újra táncol
pdf

Dedkova Jarmila Martina újra táncol.jpg

Martina Újra táncol – és ennek nyomatékos jelentősége van: azt jelenti, hogy visszatér az életbe. Jarmila Dedkova, a jeles cseh írónő finom lélektani érzékkel ábrázolja a fiatal lány lelki regenerálódását, azt a lassú és bonyolult folyamatot, ahogyan a sokkot – szülei autóbaleset áldozatai lettek – kiheveri. Martina édesanyja híres táncosnő volt, és leánya is az ő példáját akarta követni, de anyjának halála miatt menekül mindattól, ami rá emlékezteti. Lassan-lassan oldódik a görcs, visszatér az életkedv, Martina újra táncolni kezd, hogy tehetségével bizonyítson. Hozzásegíti ehhez a családi és baráti összefogás s nem utolsósorban az első szerelem elementáris ereje. A szeretet, a művészet, no meg az idő gyógyító hatalmát hirdeti a könyv meggyőzően, finoman, olvasmányosan.
 

Csatolások

 • Dedkova Jarmila - Martina újra táncol.pdf
  613.4 KB · Olvasás: 208

Biseka

Állandó Tag
Kertész Erzsébet: Fiút vártak, lány született : Ez az életem
2000.
pdf

Kérésre:
covers_9087.jpg
„Talán azért lettem író, mert bizonyítani akartam. Megmutatni apámnak, hogy nem olyan nagy szerencsétlenség, ha nincs fia.” Kertész Erzsébet több mint hat évtizede tucatnyi regénnyel bizonyít. Történelmi hősnőinek személyisége mögé rejtezve végigélte a XIX. századot, és végigélte a huszadikat is. Ám ez egyszer ő maga a regényhős, a régimódi kisasszonyból lett modern, független szellemű íróasszony, a szeretteiért rettegő anya és feleség. Aki kilencven évesen is őriz valamit kamaszkori önmagából. Megrendítően őszinte legújabb regényével talán még az ifjúkori barát, Szerb Antal elismerő szemhunyorítását is sikerülne elnyernie.
 

Csatolások

 • Kertész Erzsébet - Fiút vártak, lány született.pdf
  1.3 MB · Olvasás: 193

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
Sohonyai Edit Macskaköröm és Molnár Géza A tizennyolcadik születésnap senkinek sincs meg elektronikusan?
SOHONYAI EDIT - MACSKAKÖRÖM (1990)
PDF formátum
upload_2020-3-29_16-10-51.jpeg
Tartalom: Ha lenne egy tündér, aki három kívánságomat teljesítené, akkor a következőket kívánnám: 1. Legyen a papagájaimnak fiókájuk. 2. Költözzünk családi házba. 3. Legyek szép!" Így, ebben a fontossági sorrendben sorolja álmait a tizennégy éves Mészáros Zsófi. Csakhogy a megvalósulásra nem sok az esély. A lakótelepi panellakást családi házra cserélni például még a mindenható tündér sem tudná. Kész szerencse, mert különben hogyan fedezné fel hősnőnket a szemközti ház kilencedik emeletéről egy bizonyos Zsolti, aki szőke, és nagyon is jóképű. Nem úgy, mint hősnőnk, akinek küllemére a 3. kívánságból következtethetünk. Vagy talán mégsem? Talán csak a tükör mutat fintort, valahányszor Zsófi belenéz?
 

Csatolások

 • Sohonyai Edit - Macskaköröm.pdf
  562.3 KB · Olvasás: 191
Utoljára módosítva:

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
SOHONYAI EDIT - SZERELEMLÉK (Macskaköröm 2.)
PDF formátum
upload_2020-3-29_16-20-29.jpeg
Tartalom: Az ifjú írónő első regényének, a Macskakörömnek hőse, Mészáros Zsófi pattanásos bakfisból valódi nagylánnyá serdül. Osztálya, az I. A, a suli legtrehányabb bandája, akivel örökké csak baj van, barátságbomlasztó viszontagságok után harmadik-negyedikre mégiscsak jó közösséggé formálódik. S noha Zsófink a ballagáskor is csak a celofánon átszúró rózsatüskét érzi, az a tüske alighanem mélyebbre bök. Hősnőnknek csak a külseje változik – előnyére –, eredeti humora, frappáns helyzetlátása és kamaszos érzékenysége szerencsére változatlan. Talán ezt szereti meg benne annyira az „igazi”, a „nagy Ő” (vagyis akit a tizennyolc éves Zsófi a napló írásakor éppen annak gondol).
 

Csatolások

 • Sohonyai Edit_Szerelemlék (1991).pdf
  342.7 KB · Olvasás: 169

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
BALÁZS ÁGNES - LUFI ÉS A HAJMERESZTŐ SZERELEM (Lufi 4.)
PDF formátum
upload_2020-3-30_21-14-55.jpeg
Tartalom: „Amikor véletlenül összefutok Szamócával, és ő rám emeli a kedves vadgesztenye szemét, akkor én egy jókora ütést érzek a mellkasomban, amitől néhány percre teljesen megbénulok, jéghideg lesz a tenyerem, és fülig vörösödöm…” Lufi maga sem érti azt a különös érzést, ami váratlanul hatalmába keríti Szamóca közelében, tüsire vágatja a haját miatta, és nevetségessé válik az egész suli előtt. Persze nemcsak Lufit éri utol a szerelem, hanem Pierre-t, a szomszéd francia fiút, a bombázó Gombos Zsuzsit, a gimnazista rocksztár Bitász Ferit, a kényeskedő Pál Laurát és még Szamócát is.
 

Csatolások

 • Balázs Ágnes - Lufi és a hajmeresztő szerelem.pdf
  2.7 MB · Olvasás: 149

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
JANIKOVSZKY ÉVA - A HÉT BŐR (1985)
PDF formátum
upload_2020-4-1_17-57-17.jpeg
Tartalom:
A 7. b., azaz a HÉT BŐR részesül abban a „megtiszteltetésben”, hogy az iskola tatarozásának végeztéig vendégeskedhet néhány hétig a kertvárosi iskolában. Hát nem kiderül, hogy iskolába – persze a sajátjukba – járni egész jó dolog? Élményeiket a rajnaplóban fogják rögzíteni, ez a HÉT BŐR rajvállalkozása. Meg az is, hogy segítenek a kissrácoknak és az egyedülálló öregeknek. Ja, hogy a kissrácok cseppet sem szorulnak segítségre, és Vilma néni is köszöni szépen, inkább egyedül menne moziba?
Csupa régi-új helyzet Janikovszky Éva jól ismert, feje tetejére állított világából. Az sem számít, hogy nincsenek már őrsök és rajok, nincs takarékbélyeg és kazettás magnó sem, a gyerekek és a szülők nem változnak. Ahogy Janikovszky Éva és Réber László sem.
 

Csatolások

 • Janikovszky Éva - A hét bőr.pdf
  4.5 MB · Olvasás: 177

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
PALOTAI BORIS - VIHAROS MENNYORSZÁG (1960)
PDF formátum
upload_2020-4-1_18-23-59.jpeg
Tartalom: A francia vendégművészeket bájos fiatal tolmácsnő kalauzolja Budapesten. Színházba, hangversenyre kíséri őket, előkelő éttermekben vacsorázik velük, nem csoda, hogy megszédül a csillogó, idegen világtól. Pedig Huszár Sárika, a frissen végzett tolmács, éppen most kezd új életet, alig néhány hónapos asszony Csorba Ferenc énektanár oldalán. Sok éve már, hogy az első olvasók megismerhették Huszár Sárika és Csorba Ferenc viharos szerelmének, szakításának és újbóli egymásra találásának történetét. Azóta sok minden változott. Nemcsak a szegfű és a rövidkaraj ára, nemcsak az egyébként is szeszélyes női divat, hanem mindennapi vágyaink és pletykáink tárgya is – egész környezetünk. Nem változott azonban a regény igazsága: az emberi kapcsolatok viharán átsegíti az őszinteség, a megértés, a tartalmas szerelem.
 

Csatolások

 • Palotai Boris - Viharos mennyország.pdf
  970.9 KB · Olvasás: 147

Kovács Júlia Mária

Állandó Tag
SOHONYAI EDIT - LE A CSAJOKKAL, avagy kinek kell a szerelem (2002)
PDF formátum
upload_2020-4-2_13-31-43.jpeg
Tartalom: Az emlékezetes alternatív buli után Tamás pontosan eltervezte, másnap a suliban mit fog mondani Böbének. Mintha mi sem történt volna, lazára veszi a figurát. „Ezer bocs, béb, hogy felkértem azt a csajt, míg te a sarokban unatkoztál. Tudom, borzasztó lehetett." Mélyen a szemébe néz majd, és magyarázóan folytatja: „Nagyon szeretlek téged, de értsd meg: fiú vagyok, bizonyos igényekkel…" – ezután a büfében fizet neki egy túrós palacsintát, s az ügy ezzel el is lesz intézve. Ajaj! Dehogy lesz elintézve! Még csak most kezdődik. Mert Kincses Tamás a 10/A-ból nem ismeri a női lélek rejtelmeit. Sohonyai Edit, a Macskaköröm, a Szerelemlék és más sikeres regények írója annál jobban ismeri. A lányokét is, meg a fiúkét is. És őszintén, nyíltan, nagyon mulatságosan avatja be az olvasót a kamaszok titkaiba. Ha valaki önmagára ismer, az nem a véletlen műve.
 

Csatolások

 • Sohonyai Edit_03_Le a csajokkal (2002).pdf
  1.4 MB · Olvasás: 135
Oldal tetejére