Vadászat

ultrabox

Állandó Tag
Állandó Tag

Csatolások

 • Raul H. Francé Az örök erdő.jpg
  Raul H. Francé Az örök erdő.jpg
  58.8 KB · Olvasás: 24

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Peter Hathaway Capstick - Halál a magas fűben

1663732725124.png

A kötet Capstick saját tapasztalataira és kollégáinak megbízható elbeszéléseire alapozva, hűen ábrázolja az afrikai veszélyes nagyvadat – nemcsak az oroszlánt, a leopárdot vagy az elefántot, hanem az őskorból itt maradt orrszarvút és a gyanútlan zsákmányára türelmesen váró krokodilt éppúgy, mint a hatalmas vízilovat vagy az elszabadult gőzmozdony erejével támadó kafferbivalyt.

Capstick született mesélő, akinek színes leírásai, az érdekeset-izgalmasat mindig észrevevő meglátásai, hiteles megjegyzései a szemünk elé varázsolják a világ legvadabb gyilkosait – az olyan lebecsült gyilkosokat, mint a meglepően bátor és ravasz hiéna, az olyan csendes gyilkosokat, mint a villámnál is gyorsabban lecsapó mamba, vagy az olyan csapatosan ölő gyilkosokat, mint a vadkutya.
Az olvasó hátradőlhet karosszékében, és jeges italát szürcsölgetve elmerülhet az olyasfajta történetekben, amilyeneket Hemingway vagy Ruark halhatott a hotelok bárjában Nairobitól Johannesburgig, olyan veterán vadászoktól, akik mindezt a tábortüzek mellett mesélték, vagy maguk látták puskájuk célgömbjén keresztül.

Van olyan érdekes, mint bármelyik regény, van olyan feszes és izgalmas, mint bármelyik kalandos történet – a Halál a magas fűben elragad minket a sötétség mélyére, hogy ott megláthassuk azt az Afrikát, amit alig néhányan láthattak.
2009

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Vízivilág

1663745731145.png


A tavak, folyók, mocsarak, kanyargó patakok, de még az alkalmi tócsák is ezernyi látnivalót rejtegetnek. A titkokkal teli külön világ lakói, madarak, békék, pockok, szitakötők valamilyen formában mind a vízhez, az ott élő növényekhez kötődnek. Róluk, nem egyszer furcsa szokásaikról szólnak a szerzők, sokszor kiegészítve a határozókönyvek nyújtotta ismereteket. De rádöbbenünk arra is, hogy e csodálatos vízivilág fokozottan veszélyeztetett, még akkor is, ha az olyan neveknek, mint a Kis-Balaton, a Velencei-tó vagy a Hortobágy nemzetközileg jó csengése van. Segítenünk kell vizeink lakóinak, hogy unokáink is gyönyörködhessenek a hófehér kócsagokban, kanalasgémekben, a nyári esték hangulatos békakoncertjében.

2001
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Madárdal erdőn-mezőn

1663745984215.png


A városi ember számára már az is felfrissülés, hogy legalább néhány történet erejéig közelebb kerül a természet világához. Ezt a könyvet olvasva részesei lehetünk izgalmas madárfogásoknak, romantikus hajnali kirándulásoknak.
A kötetben elsősorban madarásztörténetek találhatók, de sok érdekeset tudhatunk meg más állatokról is.
Az egész könyvet a természet őszinte szeretete és ismerete jellemzi.
1981
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Hörcsögök, egerek, egyebek

1663746566281.png


Az utóbbi években hazánkban is mind nagyobb a keletje a különböző hobbiállatoknak. Nem mintha korábban nem tartottak volna sokan aranyhalat, hullámos papagájt vagy kanárit, főleg a városi lakásokban, de most valahogy az állatokkal kapcsolatos hobbihullám erősen meglódult. Különösen igaz ez, ha az apró emlősökre gondolunk. Régebben volt a fehér egér, aztán jött a tengerimalac és az aranyhörcsög, ma pedig már egész sor kisrágcsáló között válogathatunk. Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz sem, hogy az utazási lehetőségek növekedésével a kínálat rövidesen tovább bővül, egyre újabb és "izgalmasabb" állatok kerülnek a terráriumokba, válnak nemcsak egyszerű hobbiállatokká, de lelkes fiatal természetbúvárok megfigyelési alanyaivá is.
1989
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Madárvédelem a ház körül

1663755369057.png

Akinek telke, hétvégi háza és körülötte kisebb-nagyobb kertje van, természetesen örül az ott megjelenő tollas vendégeknek.
Ahol gyümölcsfák, néhány örökzöld és bokrok is állnak, időről időre megfordulnak a madarak, néha talán költenek is, de ahhoz, hogy számukat növelni tudjuk és rendszeres fészkelésre is bírjuk őket, bizonyos előkészületek szükségesek.
A gyakorlati madárvédelem ráfordítási költségei általában nem magasak, a gondoskodást a madarak csengő énekükkel és szorgos rovarpusztításukkal busásan meghálálják.

1994
 

Csatolások

 • Schmidt Egon - Madárvédelem a ház körül.pdf
  13.8 MB · Olvasás: 71

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Kisemlősök

1663755636798.png


Az emberek nagy többsége nem rokonszenvez az apró emlősökkel, a denevérekkel, cickányokkal, egerekkel és társaikkal. Egyesek „félnek”, mások „irtóznak” tőlük – teljesen alaptalanul. Érdekes, hogy azért akadnak közöttük olyan fajok is, például a sün vagy a mókus, amelyek az előbbiekkel ellentétben általános népszerűségnek örvendenek és számos gyermekmese főhőseivé váltak. Próbáljuk meg túltenni magunkat azon az ellenszenven, melyet valósággal belénk neveltek még gyermekkorunkban. Lássuk meg bennük is a természet más fajokkal egyenértékű tagjait, hogy ha erdőn és mezőn járva, véletlenül találkozunk valamelyikükkel, jó érzéssel gondoljunk az avarban motozó hegyes orrú cickányra vagy a hosszú farkú egérre.
2001
 

Csatolások

 • Schmidt - Gémes - Kisemlosok.pdf
  817.6 KB · Olvasás: 40

bigbud

Állandó Tag
Állandó Tag
Schmidt Egon - Gyakorlati madárvédelem 1982 pdf

951964_6c8faba9aaf8_r.jpg
Iparosodó korunk egyik következménye, hogy az állatok egyre nehezebben találják meg a megfelelő életkörülményeiket, és ha nem segítjük fennmaradásukat, számuk csökken. Így van ez a legtöbb madárral is. Schmidt Egon ornitológus e könyvben a madárvédelem fortélyaival ismerteti meg az olvasókat. Ír a város madárvédelemről, a talált kismadarak felneveléséről, az odúk készítésérről, a madarak téli táplálásáról.
 

Csatolások

 • Schmidt Egon - Gyakorlati madárvédelem.pdf
  8.7 MB · Olvasás: 83

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Árkosi József - A szeretet kutyaiskolája
tanácsok választás előtt, kölyöknevelés, tanulás, tanítás fájdalominger nélkül

1667208795184.png

Miskolczi Gáspár 1691-ben (!) befejezett „Egy jeles Vad-Kert” című művében a következőket olvashatjuk: „Az Ebekről. Ez a mindenek előtt esméretes házi állat sok virtusokról dícsértetik, úgymint: urához való hőséges szeretetiről, állhatatosságáról, vigyázó vóltáról, engedelmességéről, élesen szagló és a dolgokra igen reá emlékező vóltáról… Minden egyéb állatok között is alig vagyon mása, melly urához olly nagy szeretettel vólna… Olly nagy állhatatosság vagyon őbenne, hogy soha meg nem engedi, hogy őtet bárki is elcsábíthassa… Melly nagy engedelmeség is légyen őbenne, ez is mindeneknél tudó dolog. Mindenféle szólgálatra és játékokra reá szoktattathatnak…”
2020
 

Csatolások

 • A szeretet kutyaiskolája - Árkosi József.epub
  2.1 MB · Olvasás: 35

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Gróf Széchenyi Ferdinánd - A "csodaszarvas"

1667464736019.png


Gróf Széchényi Ferdinánd A "csodaszarvas" című könyvét emigrációban írta és Belgiumban adta ki.
E szinte ismeretlen könyvből néhány példány Magyarországra is eljutott és igen becses darabnak számít a vadászati könyveket gyűjtők körében.
A mostani kiadás e mű alapján készült. Az elírásokat, helyesírási hibákat kijavítottuk, a szakmai és egyéb pontatlanságokat lábjegyzetben igazítottuk ki.
A szerző 11 évestől 36 éves koráig, 1945-ig, terjedő "vadászéletének" gazdag élményeit emlékeiből vetette papírra. A vadásztörténetek vadászati szempontból adatszerűségükben, hangulatukban hitelesek, amit a történetek helyszíneit korabelien ismerő uradalmi főerdész is tanúsít. Irodalmi szempontból pedig hasonlóak az unokabátyja gróf Széchenyi Zsigmond írásaihoz.
Köszönet illesse a szerzőt, hogy írásaival gazdagította a magyar vadászati irodalmat!
A kiadó jó szívvel ajánlja e könyvet, és hiszi, hogy a vadászati kultúra egy kivételes ritkaságát nyújtja át a kedves Olvasónak.
1995

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Kittenberger Kálmán, Dr. Mészáros Kálmán - Afrikai vadászemlékek

1667987423529.png


Kinek ne jutott volna már eszébe, hogy bár Afrikától igen távol lévő, kis ország vagyunk, néhány hazánkfia révén mégis hozzájárultunk Afrika megismeréséhez, fehér foltjainak eltüntetéséhez. Tulajdonképpen ide kell sorolnunk Afrika-vadászainkat is, akik ugyan nem fedeztek fel tájakat, vidékeket, de kivették részüket Afrika állatvilágának, sőt népeinek megismeréséből is.
E kötet anyagát Afrika-vadászunk: Kittenberger Kálmán és dr. Mészáros Kálmán írásaiból válogattuk össze. Mindkét szerző Kelet- és Közép-, ill. Középkelet-Afrikában járt a tízes, húszas években, ill. Mészáros Kálmán a harmincas évek elején is. Feltűnő, hogy mennyire hasonló mindkét szerző stílusa, életfelfogása, Afrika vadjairól és korabeli embereiről alkotott véleménye, sok szakkérdésben – ítélete is. Nemcsak szenvedélyesen kutatják a vadászott vad életmódját, szokásait, hanem nagy gondossággal mutatják be olvasóiknak az emberek életét, elmaradottságát és az uralkodók meg a gyarmatosítók okozta nyomorát, megfélemlítését stb. Természetesen ebbe a kötetbe mindkét szerző legizgalmasabb kalandjainak, tanulságos meglátásainak leírásából válogattunk, amelyek olvasóink többsége számára teljesen ismeretlenek. Különösen érdekes a vadászok háborús, ill. hadifogságbeli élményei, valamint az Afrika szerencsevadászairól gyűjtött történetek, amelyek kifejezetten nem vadászélmények. A kötetet illusztráló fotók a szerzők eredeti felvételei.
1972 

Csatolások

 • kittenberger_meszaros_afrikai_vadaszemlekek.pdf
  1.6 MB · Olvasás: 41
 • kittenberger_meszaros_afrikai_vadaszemlekek.epub
  392.4 KB · Olvasás: 38

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr. Mészáros Kálmán - Abesszinia a vadászok paradicsoma

39-1-600x846.jpg

A végtelen mongol pusztákról hozott vándorlás ősi ösztönének engedelmeskedtem, amikor egy júniusi sötét estén, hátatfordítva a magasabbrendű kultúrának, a lángsugarú nyár örök hazája, Afrika felé elindultam, hogy feltárjam régi vágyaim előtt Afrika legismeretlenebb, legérdekesebb földrészének, Abesszinia ősvadonjainak elzárt, varázslatos mélységeit.
Hosszú, nehéz és sokszor kegyetlen volt az út, mert magammal kellett vinnem boldogtalan nemzetem visszaütő örökségét, a meg nem értett, elszigetelten élő, szegény magyar elárvult életét is. Néha úgy éreztem, minden elveszett és nem jövök vissza sohasem.
1998
 

Csatolások

 • Dr. Mészáros Kálmán - Abesszinia a vadászok paradicsomac.pdf
  28.3 MB · Olvasás: 52

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Motesiky Árpád - Lévától Nagymarosig
Kittenberger Kálmán élete és munkássága

1674205668749.png


"Kószálásaim közben is mindig az egzotikus vidék leírásán ábrándoztam. Határunkban volt egy kis mocsaras tó, az Ákossy-tó, a Garam régi medrének maradványa. Hányszor nőtt képzeletemben Tanganyikává vagy más - éppen akkor olvasott - nagy, még át nem kutatott mocsárvilággá. De azért ilyenkor is éles szemmel figyeltem és abban minden állati élet megnyilvánulását. Mindig én voltam, aki tavasszal az első fecskét, az első gólyát, valamint a határunkban elvetődött, kevésbé ismert madarakat meglátta."

2001
 

Csatolások

 • Motesiky Árpád - Lévától Nagymarosig – Kittenberger Kálmán életec.pdf
  15.7 MB · Olvasás: 36

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr. Heltay István - Vadásziskola
A vadászvizsgára készülőknek

1674993787196.png


Öt kerek esztendő telt el a VADÁSZISKOLA első kiadásának megjelenése óta. Az Állami Vadászvizsga Bizottság és legfőképp a vadászjelöltek visszajelzéséből örömmel konstatáltuk, hogy a tankönyv betöltötte szerepét.

Talán emlékeznek rá, hogy a Földművelésügyi Minisztérium akkor egységesítette a vizsgarendet, amelynek eminens része volt maga a tankönyv. Ez azért is volt fontos, mert minden vizsgára készülő pontosan megismerhette a követelményeket és volt miből az ismeretanyagot elsajátítani.
Az 1996-os esztendő a vadászatban nagy fordulatot hozott. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény számos változást eredményezett, amelyek a VADÁSZISKOLA egyes részeit (elsősorban a jogi kötetet) elavulttá tette. Az eltelt időszak miatt több adat sem volt már aktuális (mint például a vadfajok becslési és teríték adatai). Kiderült az észrevételekből, hogy például a „Hagyományos vadászati módok” című kötet nem feltétlenül kell szoros része legyen a tankönyvnek, mert keveseket érint. Többen (és ezért különösen hálásak vagyunk!) felhívták a figyelmünket az egyes kötetekben fellelhető apró hibákra. Sokan hiányolták viszont a vadászkultúrával kapcsolatos ismereteket.
Átdolgoztuk a VADÁSZISKOLÁT. Mint ahogy tapasztalják, megújult tartalmilag és formailag is. Reméljük, hogy a változtatások találkoznak az Önök elképzeléseivel.
Naprakész információkat tartalmaz a tankönyv minden tekintetben. De az idő nem áll meg, csak a kézirat szerkesztése. További változások várhatók a vadászatban, mint ahogy az élet más területén is. Amennyiben azok mértéke olyan nagyságrendet ér el, amely indokolja az újabb átdolgozást, megtesszük. A frissesség megőrzése érdekében kisebb példányszámban kerül a tankönyv kiadásra, így az újranyomás alkalmával van lehetőség mérlegelni az aktualizálás szükségességét. Annak reményében adjuk közre a VADÁSZISKOLA átdolgozott kiadását, hogy a vizsgára készülőkön túl a vadászok és a természetet kedvelők még több hasznos információt olvashatnak, még inkább megismerik a vadgazdálkodás, vadászat kényes helyzetét, a természetvédelemben betöltött szerepét. Mint ezen ismeretekkel felvértezett gyakorló vadászok tudatosan védjék, óvják az élővilágot, és bölcs mértéktartással hasznosítsák a vadállományt. Ez a szerzők szándéka.
Bp., 2000 január… Heltay István (szerkesztő)
 

Csatolások

 • Dr. Heltay István - Vadásziskola.pdf
  22.9 MB · Olvasás: 42
Oldal tetejére