Valogatas Rejtotol

... próbáld meg itt :
http://mek.oszk.hu
... a jobb felső sarokban van egy olyan rész, hogy keresés a gyűjteményben -- alatta van az, hogy szerző -- ide be kell írni, hogy rejtő jenő [lehet kisbetűvel is] -- 4 sorral lejjebb van az, hogy súgó // összetett // keres -- ebből rá kell bökni a keres szóra ...
... per pillanat 78 darab tétel, ebből kábé 50 eBook, a többi hangoskönyv ...

Csakugyan volt egy időszak, amikor a Rejtő könyvek - úgy tudom, valami szerzői jogi ok miatt - nem voltak elérhetők a mek.oszk.hu-n, de már újra fent van minden.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
“– Drága doktor úr – panaszkodtam –, kissé meghűltem, náthás vagyok.
– Náthás? – riadt föl az orvos s a szoba túlsó sarkába hátrált, zsebkendőjével takarva el száját. – Akkor kérem, fordítsa el a fejét, mert még innen, öt méterről is, megfertőzhet. Gyermekeim vannak.
– Meg se vizsgál?
– Fölösleges. Nátha ellen nincs orvosság. Gyógyíthatatlan betegség, mint a rák.
– Ne izzadjak?
– Izzadhat. De ez se használ. Általában az a tudományos tapasztalatunk, hogyha a náthát kezeljük, akkor eltarthat egy hónapig is. Ha nem kezeljük, akkor esetleg másnapra is elmúlhat.
– Hátha tüdőgyulladásom lesz?
– Akkor meg fog halni – jelentette ki.
Elgondolkozott, majd így szólt:
– Nagy Frigyes egyszer az ütközet után a csatatéren sétálgatott. Egy haldokló közvitéze siránkozva tárta feléje a karját. A császár lovaglóostorával a katona felé suhintott s így rivallt rá: „Gazember, hát örökké akarsz élni?” Ezt a kis történetet szoktam idézni betegeimnek. Mély bölcsesség van benne.”
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
“Az orvos úgy érezte, hogy hős, akiről könyvet fognak írni, mert a szörnyű kór ott lüktetett a koponyájában, de azért vitézül járt kabinról kabinra betegeihez, és csak akkor ült le kimerülten egy kötélcsomóra, amikor az utolsó injekciós tűt is beletörte a különc svéd hölgy alsókarjába.
Az ilyen orvosokról nemegyszer megemlékezik a szépirodalom. Az utasok már jóval kevesebb heroizmussal viselték el sorsukat.”
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
“Az orvos valóságos Prügelknabe. Azt mindenért ütik. Ha kicsibe veszi a beteg baját, megharagusznak rá, hogy lelketlen kutya, ha nagyba veszi, megharagszanak rá, hogy megrémíti a beteget és még betegebbé teszi. Ha a beteg meggyógyul, azt mondják, hogy magától is meggyógyult volna, ha nem gyógyul meg, azt mondják, hogy a doktor rontotta el. Ej, cudar egy pálya ez! Hálára ne számítson az ember.”
Illyés Gyula: Puszták népe
“Tífusz tör ki a családban, nagyapa, nagyanya, valamennyi gyerek ágynak esik. Végre kimegy hozzájuk a szomszéd faluból az orvos. Nem az új, nem a poros, hanem a boros, a régi híres, akinek gyógyító módjáért az egész megye rajong. Az öreg, aki minden nyavalyára bort rendel, köhögésre szekszárdit, gyomorbajra homokit, szívbetegségre könnyű sillert, legénybajra spriccert, vederszámra. Hozzá kell tennem, hogy betegei mind meggyógyulnak, legalábbis alacsonyabb köztük a halálozási arányszám, mint a többi orvos betegei közt. Tífuszra is szekszárdit rendel, nehéz vöröset, fejenként három messzelyt, amelynek iccéje már nem tudom, hány krajcár, egyszóval megfizethetetlen. Szerencsére van belőle egypár hordó az uradalom pincéjében is. Este, az orvos tántorgó távozása után, amikor a tehetetlen család a gondban jobban vergődik, mint a váltólázban, bekopog az ablakon a kulcsár, és a konyhából szó nélkül elviszi a vízhordósajtárt. És – nagyanyám negyven év múlva is könnyezve beszéli – három hétig reggel, este, hűségésen telehozza borral, amelytől ők is meggyógyulnak; csupán a hajuk hullik ki. De később az is kinő.”
Aisoposz: A BETEG ÉS AZ ORVOS
“Egy betegtől megkérdezte az orvosa, hogy van. A beteg azt felelte, hogy többet izzad a kelleténél. Az orvos kijelentette, hogy ez jó. Mikor másik alkalommal érdeklődött, hogy van, a beteg elmondta, hogy makacs hidegrázás gyötri; de az erre is azt mondta, hogy ez jó. Mikor harmadszor is eljött, és megkérdezte, mi van a betegségével, a beteg megmondta, hogy vízkórság jött rá; az orvos erről is megállapította, hogy ez jó. – Mikor aztán az egyik hozzátartozója eljött a beteghez, és megérdeklődte, mi van vele, ő így felelt: „Belehalok a sok jóba.”
Ugyanígy sok embert felületes vélemény alapján olyan dolgok miatt tartanak boldognak a többiek, amelyeket azok a legnehezebben viselnek el.”
Alekszandr Szolzsenyicin: Rákosztály
Az öreg doktor
“Mert mit jelent az „ingyenesség”? Hiszen az orvos nem ingyen dolgozik. Csak nem a beteg fizeti, hanem a költségvetés, ami egyébként ugyanazoktól a betegektől származik. Ez az egészségügy nem ingyenes, hanem személytelen. Ha a pénz a betegeknél maradna, ők tízszer is meggondolnák, de ha szükségét látják, ötször is eljönnének.”
Mika Waltari: Szinuhe
“Minden orvos talán csak akkor válik igazi orvossá, amikor alázattal eltelten bevallja magának, hogy valójában semmit se tud.”

1610348703097.png
 
Oldal tetejére