Vona: Simicska legyen óvatos bármilyen leleplezéssel, mert Orbán szörnyű bosszút forral

  • A Jobbik vezetője azt mondja, hogy ő a demokrácia utolsó bástyája Magyarországon.
  • Magyarország és Lengyelország autoriter-nacionalista, már csak látszatra demokratikus. Más vélemény szerint Orbán még nem lépte át a Rubicont, de Brüsszel a körmére koppint, ha megteszi.
  • Mit eszik a CSU a magyar miniszterelnökön?

Die Presse

Vona Gábor szerint nem kizárt, hogy Simicska kirukkol egy-két vaskos meglepetéssel, de mint mondta, ezt az üzletembernek meg kell fontolnia, mert Orbán heves bosszút készít elő. A politikus hozzátette, hogy a kormányfő nem demokrata, ám rendszere csak akkor omlik össze, ha meginog a népszerűsége. A Jobbik elnöke ezt a lapnak adott hosszú interjúban azzal indokolta, hogy a Fidesz a félelemre alapoz, ehhez pedig a migráció szolgál eszközül. A lakosság hisztérikus állapotban van, ugyanakkor nem látni érdemi kormányzati tevékenységet. Ebből következik, hogy ha a hatalom már nem tudja megnyerni az embereket, akkor vége az uralomnak. A beszélgetésben, amelyet az újság az első oldalán harangoz be, a politikus kitér arra, hogy a miniszterelnök aláássa a sajtó függetlenségét, a magántulajdont, a vállalkozás szabadságát, az állami szervek önállóságát. A civil szervezeteket és a tanszabadságot támadja. Már nincsenek demokratikus biztosítékok. Egyedül a Jobbiknak van esélye megbuktatni a hatalmat a választáson. Vona a demokrácia utolsó bástyájának nevezte saját magát.

Úgy értékelte, hogy a pártja elleni támadások már túlléptek egy bizonyos határt. A helyzetet úgy érzékeltette, hogy ő tisztán, úriemberként küzd, viszont olyan, mintha egy gépfegyverrel felszerelkezett maffiafőnökkel kell megküzdenie a szorítóban, ideértve, hogy aljas vádakkal, pl. homoszexualitással illetik. Orbán lelkileg akarja őt megtörni, a családját is figyelték. A politikus ezúttal is azt bizonygatta, hogy a Jobbik korszerű, hazafias, konzervatív párttá alakult át, hozzátéve, hogy ő maga soha nem tett antiszemita, rasszista, romaellenes kijelentéseket. Igaz, betapasztotta a fülét, amikor ilyeneket hallott, bár már akkor sem értett velük egyet. A Magyar Gárda ellenőrzése pedig annak idején kicsúszott a kezéből. Azon kívül Magyarországon a zsidóellenesség történelmi örökség, minden pártban jelen van. De a Jobbiknál ilyen kisiklások ma már nem történhetnek meg következmények nélkül.

FT

financial_times.jpg


Az ideológiák harcábán válik el a jövő, és a liberálisoknak sürgősen bizonyítaniuk kell, hogy a rendre épülő világ mindenki javát szolgálja. Ezt hangsúlyozza az elemzés, kiemelve, hogy az idén összeszedték magukat a liberális nyíltság hívei, hogy mozgósítsák erőiket az ellenoldallal szemben. 2018 valószínűleg a nagy összecsapás éve lesz. Előbbi táborba tartozik az unió, jónéhány európai ország, valamint Kanada és Japán. Az antiliberálisok vezére egyértelműen Trump, aki a világot nulla összegű játszmának tekinti. Az ő szemében a gazdaságban nem lehetnek győztesek vesztesek nélkül. Valamint minden országnak magának kell kikaparnia a gesztenyét saját maga számára. A 30-as években, majd a hideg háború idején már megtörtént, hogy az államoknak dönteniük kellett, milyen ideológia mögé állnak oda. A viszályt azután a nemzetközi színtéren fegyverrel vívták meg, közvetlenül, illetve helyettesek útján. A liberális kormányok odahaza igyekeztek visszaszorítani a fasizmussal, illetve a kommunizmussal érzett rokonszenvet. Ellenben a diktatúrákban teljesen elnyomták az eltérő nézeteket.

Most nincs jele annak, hogy háború törne ki a szembenálló felek között. Remélhetőleg nemzeti keretekben is elmarad a politikai erőszak. Három területen viszont folyik a csata: a nemzetközi intézményekben, lásd, hogy Trump be akarja dönteni a kereskedelmi világszervezetet. Egyidejűleg zajlik a szövetségek kialakítása. Az amerikai elnök inkább Putyin fel épít hidat és autokratákkal barátkozik, a Fülöp-szigetektől Szaúd-Arábiáig. Ahelyett, hogy megerősítené a kapcsolatokat a szövetségesekkel, vagy fenntartaná a NATO egységét. Magyarország és Lengyelország e tábor felé hajlik. De a legfontosabb hadszíntér a hazai politika. A populista nacionalizmus nagyrészt a rosszul kezelt pénzügyi válságból és abból meríti erejét, hogy nem jó válaszok születtek a gyors szerkezeti változásokra.

Hosszú távon reménykedhetnek a liberálisok, mert tartós károkat szenvednek azok az országok, ahol a bezárkózás támogatói vannak hatalmon, és amelyek elhagyják a liberális rendet. Ám ha összeomlik a liberális rend, megtarthatják az előnyöket azok a kormányok, amelyek már korán szakítottak vele. További fenyegetés, hogy az antiliberális tömb által elért rövid távú előnyök tovább állnak fenn, mint ameddig a liberálisok hatalmon tudnak maradni. Hogy ez ne így legyen, ahhoz a liberalizmusnak az eddiginél radikálisan haladóbb vonalra kell átállnia.

Der Standard

der_standard.jpg


Európában nyomulnak a tekintélyelvű erők és még nincs meg a recept ellenük. Olyannyira, hogy ma már semmi kivetnivaló nincs abban, amit a minap Paul Krugman, a világhírű közgazdász írt a New York Times-ban, hogy ti. az USÁ-ból könnyen lehet új Törökország, vagy Magyarország, vagyis olyan állam, ahol formálisan van demokrácia, de a gyakorlatban autoriter rendszerként működik. Két éve még kinevették volna a véleményéért. Viszont ha Washington már nem a demokrácia szellemi fegyvertára, ahogyan egykor Roosevelt nevezte, akkor igencsak rosszul áll a demokrácia szénája a világban. Az EU-ban magyar-lengyel tömb alakul, időnként az új cseh vezetés támogatásával. Magyarország és Lengyelország már csupán formális demokrácia, az alapirányzat tekintélyelvű, nacionalista. Az új osztrák kormány részben magyar viszonyokat igyekszik teremteni, mármint az FPÖ, a Néppárt pedig becsukja a szemét a magyar demokrácia szétverése láttán.

A Kurz-Strache-tengely maga is mutat tekintélyelvű vonásokat, majd meglátjuk, ezek mennyire lesznek erőteljesek. Nem a legjobban alakulnak a dolgok az olaszoknál, hollandoknál, belgáknál, de még a németeknél sem. A frontot Macron tartja a franciáknál. Igazából az a veszélyes, hogy jobboldali-populista, sőt szélsőséges esznék és mozgalmat immár behatoltak a “normális” politikába. Egyelőre legalábbis. A hagyományos baloldali és liberális pártoknak nincs épkézláb gyógymódjuk a lemaradottak bajára. Nem tudnak elfogadható jövőképet kínálni. Ezért nemigen tudnak mit kezdeni a jobboldali populizmus nyomulásával, a feladatot alighanem a civil társadalomnak kell átvennie.

Guardian

guardian.jpg


Az újság úgy látja, a lengyel vitában nem az a lényeg, hogy az EU megbünteti az országot, hanem az, hogy a szervezet a saját egységét, integritását óvja. Azaz érvényt szerez az európai jognak, miután idáig példátlan módon beindította az eljárást, amely elvezethet akár Varsó szavazati jogának felfüggesztéséhez. A szélsőjobb persze dühöng a közösségi médiában, mondván, hogy itt az uniós behemót lecsap egy független államra, lábbal tapodja annak jogait. Meg hogy a lengyelek a nyugati civilizációt, a fehér, keresztény identitását védelmezik a Brüsszel által szervezett muzulmán bevándorlással szemben. Orbán Viktor, az illiberális demokrácia önjelölt bajnoka kijelentette, hogy a Lengyelország elleni támadás egész Közép-Európa ellen irányul. Ő nagyon szívesen kovácsol tőkét bármiből, amit úgy tüntethet fel, hogy másoknak is ugyanaz a bajuk az unióval, mint neki. Pedig a Bizottság csupán arra összpontosított, hogy meg kell őrizni a bíróságok függetlenségét, mert az a tagság alappillére. Semmi köze a kvótákhoz. Továbbá szó sincs arról, hogy bevetnék a nukleáris opciót, mert ahhoz egyhangú határozat kellene. És ez vonatkozik arra is, hogy megvonnák a lengyel vezetéstől a közösségi támogatásokat.

Talán nem meglepő, hogy a lengyel ügy hadba hívja azokat az erőket, amelyek azt remélték, hogy az EU szétesik a Brexit után. És az ellenvéleményeket nem is lehet minden további nélkül félresöpörni, mert hosszú azoknak az államoknak a listája, amelyek nem tesznek eleget az uniós normáknak. Akkor meg miért kell kipécézni a lengyeleket? Nos, erre Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Alapítványoktól úgy válaszol, hogy a jogállam az értékeket és a szervezet alapjait egyaránt érinti. Nélküle egyszerűen nincs meg az alap az egységes piac működéséhez. Brüsszel az európai jogot igyekszik megőrizni, mert ha a politika tartja kézben a bíróságokat, akkor sok minden összeomolhat. És itt legalább annyira szó van a gazdasági közösség megmaradásáról, mint a demokratikus elvekről. Minden kilengése ellenére Magyarország még nem lépte át ezeket a vörös vonalakat. Az Orbán-kormány, netán az új osztrák kabinettel együtt, észre fogja venni, hogy ha megteszi, akkor következményekkel kell számolnia. Viszont hogy elkerülje a kettős mérce vádját, a Bizottságnak határozottabb magyarázattal kell szolgálnia, hogy időnként miért cselekszik úgy, ahogy, és időnként miért nem tesz semmit.

Süddeutsche Zeitung
sdz.png


Másfél hét múlva ismét Bajorországban utazik a magyar miniszterelnök, három éven belül ez már az 5. látogatása lesz a tartományban, és a lap ennek kapcsán azt találgatja, mit eszik a CSU a magyar politikuson, aki az illiberális demokráciát hirdeti, és akit Juncker “Helló, Diktátor!” felkiáltással üdvözöl. A magyar fél ugyan még nem igazolta vissza a meghívást a keresztényszociális parlamenti csoportjának tanácskozására, de ha felbukkan, akkor lehet ismét ünnepelni a politikust. Vagy ahogy Orbán szokta mondani, a “különleges fegyverbarátságot”. Jó egy éve két pártvezér is karjaiba vette: Seehofer és elődje, Stoiber. Előbbi előzőleg Magyarországon kereste fel a “drága Viktort”, aki gátolja Berlin (és a CSU) menekültpolitikáját.

Hogy mi a fene nagy barátság alapja, arra részben az a válasz, hogy antikommunista múltja miatt a bajor pártban heorizálják a magyar politikust. Azon kívül fontosak a gazdasági kötelékek, Audi, stb. Továbbá a jövő hónap elején esedékes tanácskozáson kétszer annyi kamera lesz jelen, hogy felvegyék, ha Orbán netán bármi provokatívat mond. A helyzet sokban emlékeztet 2015 őszére, amikor a miniszterelnököt fogadva a CSU, a menekültválság csúcsán Merkelnek üzent. Seehofer alig tudta leplezni örömét, mivel a vendég erkölcsi imperilizmust vetett a kancellár szemére. Ám jelenleg jó a bajor pártvezér és a CDU viszonya, ezért az üzenet inkább az, hogy a keresztényszociálisok a provokációra helyezik a hangsúlyt az idei tartományi választáson.

Die Presse

die_presse.jpg


Egész Európában figyelik, mire jut az új osztrák koalíció, mert bizonyíthatja, hogy semmi különös nincs abban, ha a földrészen összefog a középjobb (a konzervatív tábor és a szélsőjobb – a szerk. megj.). Azt tükrözi, amit Martin Schulz is mondott, hogy ti. egy sor uniós tagállam jobbra tolódik. Nem csupán a magyaroknál és a lengyeleknél, akiket mindig különleges példaként emlegetnek, hanem a Nyugaton is. Keleten a fordulatot a különleges történelmi feltételekkel magyarázzák. A kontinens másik felén ugyanakkor két katalizátort emlegetnek, ami persze igaz keletre is: az egyre nagyobb elégedetlenséget az EU-val szemben, miután az mind inkább központosító kormányzati és fegyelmező rendszernek tűnik. Az ellentábor inkább a kipróbált nemzetállamot szorgalmazza. A másik tényező a migrációs válság, amelynek még nincs vége, ám a következményeit csak most kezdjük sejteni. Kurz a kvótaügyben Tusk mellé állt Merkellel szemben.

Az új kormánnyal az FPÖ jóval közelebb került céljához, hogy szalonképes legyen a földrészen. Sokat segítene a cél elérésében, ha a párt kilépne az EP szélsőjobbos frakciójából. Mindenesetre a párt már eddig is jelentősen változtatott eddigi elutasító álláspontján Európával szemben. Sok a panasz ugyanakkor amiatt, hogy a Szabadságpárt három kulcsminisztériumot is megkapott. Kurz azonban rájött, hogy a hatalmat nem a védelem, a kül- és belügy jelenti. Az sokkal inkább az oktatásban rejlik. Ott kell végbemennie a “szellemi-erkölcsi fordulatnak”. Az iskolareform tervei mutathatják meg, merre tart a szövetség a gondolkodásmód átalakításában.

Der Standard

der_standard.jpg


Extra Hungariam non est vita, azaz Magyarországon kívül nincsen élet. Ezzel ajánjla az olvasók figyelmébe a recenzió Wilhelm Droste legújabb essszékötetét, a Magyar viszonyokat. A legendás mondás szemforgató vigasz a magányra, amihez a gyakran oly odaadóan ápolt magyar különút vezethet. A szerző részéről mindenesetre szerelmi vallomást jelent. Csak éppen nála az irónia helyébe a magyar állapotok miatti szenvedés lép. Az Orbán által kikiáltott illiberális demokrácia főleg a sajtót és a kultúra képviselőit találta telibe. A kormány az állítólagos történelmi küldetésre hivatkozva teljesen ellenőrizni akarja a társadalmat. Droste szerint az ország kísérteties módon fogságba esett. Elsősorban legérzékenyebb polgárai, költők, gondolkodók, művészek, a legmélyebb lemondásba és elszigeteltségbe zuhantak. Viszont a jelenlegi helyzetre nem találja a magyarázatot. Ezzel együtt van vigasz és remény, mert az irodalmár a piaristáknál, a Dunaparton a nyíltság otthonaként újabb vendéglőt szándékozik nyitni. Még ha Magyarországon kívül nincs is élet, de legyen egy hely, ahol van, túl a mostani viszonyokon.


US News and World Report/Reuters
unnamed_9.png

Romániában a hatalmon lévő szociáldemokraták az idén már másodszor próbálkoznak azzal, hogy enyhítsenek a korrupcióellenes szabályokon, ám ha elfogadják a javaslatokat, az azt jelentené, hogy az ország egy sorba kerülne Magyarországgal és Lengyelországgal, ahol a populista vezetők a jogállam megsértésével szintén igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a bíróságokat. A tegnap benyújtott indítványok értelmében pl. nem büntetnék a vesztegetéseket, ha azok értéke nem éri el átszámítva a 200 ezer eurót. Továbbá otthon is le lehetne tölteni a büntetést, ha az ítélet kevesebb, mint három évre szól. A változtatások már vonatkoznának a kormánypárt vizsgálat alatt álló elnökére, az Alsóház vezetőjére, Dragneára is, de egy sor képviselőnek, illetve polgármesternek szintén kapóra jönnének. Kenőpénzek elfogadása miatt 11 év alatt 72 honatya került a vádlottak padjára. Az Amnesty International listáján Románia az EU egyik legkorruptabb állama. Több ezer bíróság, Johannis elnök, a Bizottság, az USA, valamint 7 uniós tagállam tiltakozott az ellen, hogy a politika kiterjessze befolyását az igazságszolgáltatásra, de a jelek szerint hiába.

Szelestey Lajos

nemzetkozi sajto.jpg
 
Hat ezt nem ertem! Miert nacionalist Lengyel o. es Magyar orszag?
Tudomasom szerint az USA-nal nincs nagyobb nacionalizmus, akkor hogyis van ez ?
Ugyan akkor a Junker meg csokolgata az Orban V,-t lathatuk a filmen!

Magyarország és Lengyelország egy "National-állam", a kormányuk minden erővel ragaszkodik az "egy nemzet egy állam" sémához úgy mind Hitler szeretnének egy etnikai homogenitást.
-
Nemzeti államok természetes módon jöttek létre, a lakóik mozgási lehetőségének a korlátai miatt. A honfoglaló magyarokról tudjuk, hogy hét (mások szerint nyolc) törzsnek (népnek) a szövetségéből állt, "vér-szerződés" és nem "vér- rokonság" volt, ami összetartotta őket.
-
Aztán jött a feudalizmus a földhözkötöttséggel (jobbágyság), a nacionalizmus a fajelmélettel végül a vasfüggöny, ami megtiltotta nekünk a keveredést. Most a magyar és a lengyel kormány ügyel a nemzet higiéniájára, vérrokonság alapján oszt ki választási jogot külföldi állampolgárok számára.
-
Ezek a kormányok megpróbálják újjáéleszteni a "Völkische" (etnikai) mozgalmakat, ami a 19. század óta a Német Birodalmat és az Osztrák-Magyar Monarchiát egyszer már negatív módon befolyásolta.
-
A nemzeti államok ellentéte a soknemzetűségű állam, amelyek területét több mind egy nemzethez tartozok lakják.
-
Ha különböző népek akarnak egy államban közösen akarnak élni akkor ott "tudatosan választott társadalomról“ (Willen, voluntarista- vagy állam-nemzetről) beszélünk. A legjobb példa erre a Schweiz Államszövetség (Eidgenossenschaft) és az Amerikai Egyesült Államok
-
A 21. században amikor minden pillanatban 500.000 ember ül egy repülőgépben és tart valamerre, járművek milliárdjai szállítják az embereket ide-oda... a legtöbbje vízum vagy más megkötöttség nélkül, akkor ott értelmetlenség megpróbálni nációnál-államokra törekedni.
-
(Frankfurt am Main repülőtere 2016-ban 60,8 millió utast, 2,1 millió tonna árut számolt, és ez csak egy város egy országban, egy a 30 legnagyobb repülőtérből.)
-
https://upload.wikimedia.org/wikipe...g/660px-Die_30_größten_Flughäfen_der_Welt.png
-
Az sem elhanyagolható a nemzetállamok történetéből, hogy ezek fenntartása vezetett eddig a leg szörnyűbb háborúhoz, népirtáshoz és a mai napig a mesterséges homogenitással próbálkozás a legnagyobb háborús veszély, nem az atombomba.
 
Amíg az ellenzék és a kormánypártok egymásra borogatják a bilit, addig bizony a mai hatalmi helyzetből eltérő helyzet nem fog létre jönni. Az ellenzék feladata egymás gyilkolászása helyett az lenne, hogy folyamatos nyílvános vitára kényszerítse a hatalmon lévőket ezzel érve el, hogy a nagy nyílvánosság, mármint a választók tisztában legyenek a valós tényekkel. S legyen miről dönteniük az urnák előtt s ne az ígéretekre hagyatkozzanak.. A magyar választási rendszer nem egyedül álló a demokratikusnak nevezett világban sem, ugyan nem tökéletes de egész biztos nem ez az oka a Fidesz esetleges újabb választási győzelmének...Akinek nincsenek elérhetetlen céljai, az az elérhetőt sem érheti el, - mondja az ókori bölcs... Az ellenzéki pártok mindegyike csak egy nagyobb szeletet szeretne a tortából, nem akarja az egész tortát.. Hiszen nincs működő elképzelése a hogyan továbbról, vagy gondosan titkolja. A bárhogy, csak ne így tovább, kevés a választási győzelemhez, ahhoz képest, hogy most egy nagyon komoly hivatalnok réteg sütögeti pecsenyéjét a Fidesz tüzénél, s csak annak nem ígértek húsz évre előre semmit, aki még meg sem született. Azt nem akarják tudomásul venni, hogy az egész torta megszerzése külön külön nem reális cél. A rosszabb aki tudja, nem is számol vele, csak ott akar lenni a süteményosztásnál.. Sokkal nagyobb csapda helyzet egy választás után alkudozni az együttműködésről, mint rögzített szabályok szerint kifutni a pályára.. El kéne gondolkodni, hogy Ausztriában is rákényszerültek a kényszer házasságra a Szabadság Párttal, s Merkellel is csak azok léptek volna koalícióra, akikkel éppen Merkelék nem akartak. Nem elég hitelesnek látszani az zászlóra tűzött politikusnak, hanem annak is kell lennie, mert Clintonné is a célnál hasalt el. S még vigaszágon sem tudott befutni, mert Trumpnak nem volt politikai múltja, amit számon kérhettek rajta... Senki sem gondolhatja komolyan statisztikailag mérhetetlen támogatotságú, nem új párt , ráadásul aktívan politizáló politikusa mögé beállnak választók....
 
Utoljára módosítva:
Nagyon érdekes cikk , csak ugye szerintem az "ollózással" van egy kis probléma , meg az idézetekkel is hamár a Standart-t nézzük . Aztán arra sem ad választ , hogy , hogyan is akarja a "civil társadalom" a problémákat megoldani ? Vagy az majd a demokratikusan megválasztott képviselökön kivül mint egy parallél kormány fog müködni ?
Majd a másik cikkben jönn a szállóige melyett Caelius Rhodiginus ugy 1516 körül jegyzett fel tudomásom szerint a Páduában tanuló Magyar egyetemisták szólása volt az étkezéssel kapcsolatban !! Aztán lett belölle ugy 1660 felé megint egy átirás , de talán a legismertebb Szirmay Antal 1804. évböl valója melyett versbe is szedett .
Hungariam passim Europae Chanaan dicitur.
Unde commune est de ea Nationum , quae tertilitatem eius degustarunt , sentimentum:
extra Hungariam non est vita , si est vita , non est ita .
O! Földi Kánaán ! Europa Édene !
Természet tárháza ! Mindennek mindene !
Beléd zárattatni kivánatos fogság ,
Mert határaidon túl nincsen igaz boldogság !
természetesen , ha a verböl , vagy a szállóige kiemeléséböl a lényeget kihagyjuk akkor már teljesen más lesz a mondat jellentése !! Mert ugye 500 évvel ezelött is más volt annak a jellentése mint ha idéznénk és csak röviden . Igy lehet az osztogatásból -fosztogatás ;)

A civil szervezetek nem akarják kivenni az állam kezéböl a teendöket, ök ott tevékenyek ahol az állam tehetetlennek bizonyul.
-
Az EU meghallgatáson hangoztatta Szijarto, hogy Mo.-on 60.000 civil szervezet müködik. Egy kormány amelyik nem képes megszervezni a beteg polgárainak a normalis ellátását mert focistadionok épitésével van elfoglalva, annak csak örülni kéne ha néhány szervezet önkéntes alapon segit.
-
Engem nagyon meglepett husvétkor (Bp.-en voltam) amikor Orbán közölte a rádioban, hogy
"Jobb lenne ha az NGO-k pénze az állam rendelkezésére állna mert ök tudják hol van szükség"
Nahát ekkora orcátlanságot és butaságot még nem halottam egy államfötöl sem.
 
Az ellenzék feladata egymás gyilkolászása helyett az lenne, hogy folyamatos nyílvános vitára kényszerítse a hatalmon lévőket ezzel érve el, hogy a nagy nyílvánosság, mármint a választók tisztában legyenek a valós tényekkel. S legyen miről dönteniük az urnák előtt s ne az ígéretekre hagyatkozzanak.. .

Elnézést, hogy csak ennyit ragadok ki a hozzászólásodból - amivel egyetértek - de ma Mo-n sajnos nincs sehol sem lehetőség nyilvános vitára.


Hogyan is lehetne, ha a hatalmon lévő politikusok szó szerint menekülnek mindenki elől, aki egyáltalán fel tehetne nekik bármilyen kérdést. Egymással pedig még a parlamentben sem nagyon akarnak szóba állni, nemhogy ország-világ elé nyilvános vitára.

Független média pedig mint olyan, megszűnt ebben az országban. Az a pár TV és rádió csatorna pedig alig jut el az emberekhez. Ugyanis fizetni kell érte. Akkor, amikor a kajára nincs pénz, nem pont kábel tévét és internetet fog előfizetni.
 
De vigyázat! Nem jó akármilyen civil szervezet, csak Magyarországon működik több tízezer. Azokra kell bízni a feladatot akiket valaki külföldről pénzel, és az elvárásoknak megfelelően bírálja a kormányt nemzetközi fórumokon.

Nézd a külföld kiadhatja a pénzt fegyverre is, hogy megvédje magát az elégedetlen szomszédok haragjától (Kelet európai blokk) de sokkal olcsóbb, sokkal rizikó mentesebb ha segítünk nekik a problémáik megoldásánál, ha a problémáikat a magunkénak nevezzük.
-
Magyarország kormánya egy nagyon buta politikát folytat és csak arra jó, hogy a hatalmát egy-két évvel meghosszabbítsa.
-
Orbán a legaljasabb magyar politikusok mellett lesz megemlítve a történelmünkbe ha igy folytatja.
-
Orbán számára a külföld az egyenlő ellenséggel.

Ez egy nagyon veszélyes taktika, elsősorban mert megmérgezi az emberek lelkét.
-
Ha a cigarettafüst, az autók okozta kipufogógáz, a környezeti zaj ártalma konkrétan kifejezhető idejekorán meghalt emberek számával akkor ebben a versenyben a gyűlölet szitás nagyon elöl járhat.
-
A magyar kormány nem fogta fel mit jelent Europa. Az ellenség képe a politikai kultura alapja.
Europa pedig nem tud elzárkozni a volt kommunista blokk országaitol mert a polgárai elszaladnának nyugatra, ami csak komplikálná a helyzetet.
-
 
-Az sem elhanyagolható a nemzetállamok történetéből, hogy ezek fenntartása vezetett eddig a leg szörnyűbb háborúhoz, népirtáshoz és a mai napig a mesterséges homogenitással próbálkozás a legnagyobb háborús veszély, nem az atombomba.
Már meg ne sértődj, de ezt a baromságot honnan vetted?
Kommunizmus - 100 millió halott - semmi köze a homogenitáshoz.
Lehet számháborúzni, de semmi értelme.
 
Azt kérdezte az elöbb valaki: "Mi a probléma a Lengyel kormánnyal?"
Hát ez. "A nök nemcsak kisebbek mind a férfiak hanem butábbak is. Ezért kapnak alacsonyabb fizetést" :eek:
-

Politikus. Mit vársz tőle?
Amúgy minden - MINDEN - politikustól lehet idézni vérlázító baromságokat. Még Merkeltől is! :D
 
Már meg ne sértődj, de ezt a baromságot honnan vetted?
Kommunizmus - 100 millió halott - semmi köze a homogenitáshoz.
Lehet számháborúzni, de semmi értelme.
Ha szorosan vesszük több mint 100 millió, na de békében és nem háborúban. Sőt Indiában a kapitalizmus segítségének köszönhető 80 millió halott.. Azt gondolom Ernő háborúról írt. Tessék megnézni a Szovjetunió felbomlását, Jugoszlávia szétesését, vagy ha visszamegyünk a Török nemzetállam kialakulását az" ifjú törökök" tetteivel...S azt hiszem Te is fel tudnál sorolni néhányat...
 

-
Szégyellem, hogy az ilyen videok leforditásában eddig nem vettem részt. Rengeteg van.
-
Természetesen vannak magyarnyelvü kivonatok EU vitákrol, és meghivásokrol.
A Passaui podiumdiszkusszio is fenn van az interneten magyarul.
De csak az amit Orbán mond, annak pedig csodálatos modon soha semmi köze nincs ahoz amit tölle kérdeztek.
A kérdéseket amit hozzá szegeztek nem forditják le a kormánypártiak, mi meg lusták vagyunk. Szégyellem magam.
 
Már meg ne sértődj, de ezt a baromságot honnan vetted?
Kommunizmus - 100 millió halott - semmi köze a homogenitáshoz.
Lehet számháborúzni, de semmi értelme.

Már megbocsáss, a Szovjetunio 11 idözonát fogott át és ha jol emlékszem 105 nemzet élt a területén akik nem egy emberként léptek az unioba. A domináns nemzet megprobálta az akaratát rányomni a többire.

Hány Szovjet halt meg az elsö és második világháboruban?
Csak Berlin bevételénél 300.000 orosz esett el.
 
Utoljára módosítva:

  • A Jobbik vezetője azt mondja, hogy ő a demokrácia utolsó bástyája Magyarországon.
    Magyarország és Lengyelország autoriter-nacionalista, már csak látszatra demokratikus. Más vélemény szerint Orbán még nem lépte át a Rubicont, de Brüsszel a körmére koppint, ha megteszi.
    Mit eszik a CSU a magyar miniszterelnökön?
Die Presse

Vona Gábor szerint nem kizárt, hogy Simicska kirukkol egy-két vaskos meglepetéssel, de mint mondta, ezt az üzletembernek meg kell fontolnia, mert Orbán heves bosszút készít elő. A politikus hozzátette, hogy a kormányfő nem demokrata, ám rendszere csak akkor omlik össze, ha meginog a népszerűsége. A Jobbik elnöke ezt a lapnak adott hosszú interjúban azzal indokolta, hogy a Fidesz a félelemre alapoz, ehhez pedig a migráció szolgál eszközül. A lakosság hisztérikus állapotban van, ugyanakkor nem látni érdemi kormányzati tevékenységet. Ebből következik, hogy ha a hatalom már nem tudja megnyerni az embereket, akkor vége az uralomnak. A beszélgetésben, amelyet az újság az első oldalán harangoz be, a politikus kitér arra, hogy a miniszterelnök aláássa a sajtó függetlenségét, a magántulajdont, a vállalkozás szabadságát, az állami szervek önállóságát. A civil szervezeteket és a tanszabadságot támadja. Már nincsenek demokratikus biztosítékok. Egyedül a Jobbiknak van esélye megbuktatni a hatalmat a választáson. Vona a demokrácia utolsó bástyájának nevezte saját magát.

Úgy értékelte, hogy a pártja elleni támadások már túlléptek egy bizonyos határt. A helyzetet úgy érzékeltette, hogy ő tisztán, úriemberként küzd, viszont olyan, mintha egy gépfegyverrel felszerelkezett maffiafőnökkel kell megküzdenie a szorítóban, ideértve, hogy aljas vádakkal, pl. homoszexualitással illetik. Orbán lelkileg akarja őt megtörni, a családját is figyelték. A politikus ezúttal is azt bizonygatta, hogy a Jobbik korszerű, hazafias, konzervatív párttá alakult át, hozzátéve, hogy ő maga soha nem tett antiszemita, rasszista, romaellenes kijelentéseket. Igaz, betapasztotta a fülét, amikor ilyeneket hallott, bár már akkor sem értett velük egyet. A Magyar Gárda ellenőrzése pedig annak idején kicsúszott a kezéből. Azon kívül Magyarországon a zsidóellenesség történelmi örökség, minden pártban jelen van. De a Jobbiknál ilyen kisiklások ma már nem történhetnek meg következmények nélkül.

FT

financial_times.jpg


Az ideológiák harcábán válik el a jövő, és a liberálisoknak sürgősen bizonyítaniuk kell, hogy a rendre épülő világ mindenki javát szolgálja. Ezt hangsúlyozza az elemzés, kiemelve, hogy az idén összeszedték magukat a liberális nyíltság hívei, hogy mozgósítsák erőiket az ellenoldallal szemben. 2018 valószínűleg a nagy összecsapás éve lesz. Előbbi táborba tartozik az unió, jónéhány európai ország, valamint Kanada és Japán. Az antiliberálisok vezére egyértelműen Trump, aki a világot nulla összegű játszmának tekinti. Az ő szemében a gazdaságban nem lehetnek győztesek vesztesek nélkül. Valamint minden országnak magának kell kikaparnia a gesztenyét saját maga számára. A 30-as években, majd a hideg háború idején már megtörtént, hogy az államoknak dönteniük kellett, milyen ideológia mögé állnak oda. A viszályt azután a nemzetközi színtéren fegyverrel vívták meg, közvetlenül, illetve helyettesek útján. A liberális kormányok odahaza igyekeztek visszaszorítani a fasizmussal, illetve a kommunizmussal érzett rokonszenvet. Ellenben a diktatúrákban teljesen elnyomták az eltérő nézeteket.

Most nincs jele annak, hogy háború törne ki a szembenálló felek között. Remélhetőleg nemzeti keretekben is elmarad a politikai erőszak. Három területen viszont folyik a csata: a nemzetközi intézményekben, lásd, hogy Trump be akarja dönteni a kereskedelmi világszervezetet. Egyidejűleg zajlik a szövetségek kialakítása. Az amerikai elnök inkább Putyin fel épít hidat és autokratákkal barátkozik, a Fülöp-szigetektől Szaúd-Arábiáig. Ahelyett, hogy megerősítené a kapcsolatokat a szövetségesekkel, vagy fenntartaná a NATO egységét. Magyarország és Lengyelország e tábor felé hajlik. De a legfontosabb hadszíntér a hazai politika. A populista nacionalizmus nagyrészt a rosszul kezelt pénzügyi válságból és abból meríti erejét, hogy nem jó válaszok születtek a gyors szerkezeti változásokra.

Hosszú távon reménykedhetnek a liberálisok, mert tartós károkat szenvednek azok az országok, ahol a bezárkózás támogatói vannak hatalmon, és amelyek elhagyják a liberális rendet. Ám ha összeomlik a liberális rend, megtarthatják az előnyöket azok a kormányok, amelyek már korán szakítottak vele. További fenyegetés, hogy az antiliberális tömb által elért rövid távú előnyök tovább állnak fenn, mint ameddig a liberálisok hatalmon tudnak maradni. Hogy ez ne így legyen, ahhoz a liberalizmusnak az eddiginél radikálisan haladóbb vonalra kell átállnia.

Der Standard

der_standard.jpg


Európában nyomulnak a tekintélyelvű erők és még nincs meg a recept ellenük. Olyannyira, hogy ma már semmi kivetnivaló nincs abban, amit a minap Paul Krugman, a világhírű közgazdász írt a New York Times-ban, hogy ti. az USÁ-ból könnyen lehet új Törökország, vagy Magyarország, vagyis olyan állam, ahol formálisan van demokrácia, de a gyakorlatban autoriter rendszerként működik. Két éve még kinevették volna a véleményéért. Viszont ha Washington már nem a demokrácia szellemi fegyvertára, ahogyan egykor Roosevelt nevezte, akkor igencsak rosszul áll a demokrácia szénája a világban. Az EU-ban magyar-lengyel tömb alakul, időnként az új cseh vezetés támogatásával. Magyarország és Lengyelország már csupán formális demokrácia, az alapirányzat tekintélyelvű, nacionalista. Az új osztrák kormány részben magyar viszonyokat igyekszik teremteni, mármint az FPÖ, a Néppárt pedig becsukja a szemét a magyar demokrácia szétverése láttán.

A Kurz-Strache-tengely maga is mutat tekintélyelvű vonásokat, majd meglátjuk, ezek mennyire lesznek erőteljesek. Nem a legjobban alakulnak a dolgok az olaszoknál, hollandoknál, belgáknál, de még a németeknél sem. A frontot Macron tartja a franciáknál. Igazából az a veszélyes, hogy jobboldali-populista, sőt szélsőséges esznék és mozgalmat immár behatoltak a “normális” politikába. Egyelőre legalábbis. A hagyományos baloldali és liberális pártoknak nincs épkézláb gyógymódjuk a lemaradottak bajára. Nem tudnak elfogadható jövőképet kínálni. Ezért nemigen tudnak mit kezdeni a jobboldali populizmus nyomulásával, a feladatot alighanem a civil társadalomnak kell átvennie.

Guardian

guardian.jpg


Az újság úgy látja, a lengyel vitában nem az a lényeg, hogy az EU megbünteti az országot, hanem az, hogy a szervezet a saját egységét, integritását óvja. Azaz érvényt szerez az európai jognak, miután idáig példátlan módon beindította az eljárást, amely elvezethet akár Varsó szavazati jogának felfüggesztéséhez. A szélsőjobb persze dühöng a közösségi médiában, mondván, hogy itt az uniós behemót lecsap egy független államra, lábbal tapodja annak jogait. Meg hogy a lengyelek a nyugati civilizációt, a fehér, keresztény identitását védelmezik a Brüsszel által szervezett muzulmán bevándorlással szemben. Orbán Viktor, az illiberális demokrácia önjelölt bajnoka kijelentette, hogy a Lengyelország elleni támadás egész Közép-Európa ellen irányul. Ő nagyon szívesen kovácsol tőkét bármiből, amit úgy tüntethet fel, hogy másoknak is ugyanaz a bajuk az unióval, mint neki. Pedig a Bizottság csupán arra összpontosított, hogy meg kell őrizni a bíróságok függetlenségét, mert az a tagság alappillére. Semmi köze a kvótákhoz. Továbbá szó sincs arról, hogy bevetnék a nukleáris opciót, mert ahhoz egyhangú határozat kellene. És ez vonatkozik arra is, hogy megvonnák a lengyel vezetéstől a közösségi támogatásokat.

Talán nem meglepő, hogy a lengyel ügy hadba hívja azokat az erőket, amelyek azt remélték, hogy az EU szétesik a Brexit után. És az ellenvéleményeket nem is lehet minden további nélkül félresöpörni, mert hosszú azoknak az államoknak a listája, amelyek nem tesznek eleget az uniós normáknak. Akkor meg miért kell kipécézni a lengyeleket? Nos, erre Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Alapítványoktól úgy válaszol, hogy a jogállam az értékeket és a szervezet alapjait egyaránt érinti. Nélküle egyszerűen nincs meg az alap az egységes piac működéséhez. Brüsszel az európai jogot igyekszik megőrizni, mert ha a politika tartja kézben a bíróságokat, akkor sok minden összeomolhat. És itt legalább annyira szó van a gazdasági közösség megmaradásáról, mint a demokratikus elvekről. Minden kilengése ellenére Magyarország még nem lépte át ezeket a vörös vonalakat. Az Orbán-kormány, netán az új osztrák kabinettel együtt, észre fogja venni, hogy ha megteszi, akkor következményekkel kell számolnia. Viszont hogy elkerülje a kettős mérce vádját, a Bizottságnak határozottabb magyarázattal kell szolgálnia, hogy időnként miért cselekszik úgy, ahogy, és időnként miért nem tesz semmit.

Süddeutsche Zeitung
sdz.png


Másfél hét múlva ismét Bajorországban utazik a magyar miniszterelnök, három éven belül ez már az 5. látogatása lesz a tartományban, és a lap ennek kapcsán azt találgatja, mit eszik a CSU a magyar politikuson, aki az illiberális demokráciát hirdeti, és akit Juncker “Helló, Diktátor!” felkiáltással üdvözöl. A magyar fél ugyan még nem igazolta vissza a meghívást a keresztényszociális parlamenti csoportjának tanácskozására, de ha felbukkan, akkor lehet ismét ünnepelni a politikust. Vagy ahogy Orbán szokta mondani, a “különleges fegyverbarátságot”. Jó egy éve két pártvezér is karjaiba vette: Seehofer és elődje, Stoiber. Előbbi előzőleg Magyarországon kereste fel a “drága Viktort”, aki gátolja Berlin (és a CSU) menekültpolitikáját.

Hogy mi a fene nagy barátság alapja, arra részben az a válasz, hogy antikommunista múltja miatt a bajor pártban heorizálják a magyar politikust. Azon kívül fontosak a gazdasági kötelékek, Audi, stb. Továbbá a jövő hónap elején esedékes tanácskozáson kétszer annyi kamera lesz jelen, hogy felvegyék, ha Orbán netán bármi provokatívat mond. A helyzet sokban emlékeztet 2015 őszére, amikor a miniszterelnököt fogadva a CSU, a menekültválság csúcsán Merkelnek üzent. Seehofer alig tudta leplezni örömét, mivel a vendég erkölcsi imperilizmust vetett a kancellár szemére. Ám jelenleg jó a bajor pártvezér és a CDU viszonya, ezért az üzenet inkább az, hogy a keresztényszociálisok a provokációra helyezik a hangsúlyt az idei tartományi választáson.

Die Presse

die_presse.jpg


Egész Európában figyelik, mire jut az új osztrák koalíció, mert bizonyíthatja, hogy semmi különös nincs abban, ha a földrészen összefog a középjobb (a konzervatív tábor és a szélsőjobb – a szerk. megj.). Azt tükrözi, amit Martin Schulz is mondott, hogy ti. egy sor uniós tagállam jobbra tolódik. Nem csupán a magyaroknál és a lengyeleknél, akiket mindig különleges példaként emlegetnek, hanem a Nyugaton is. Keleten a fordulatot a különleges történelmi feltételekkel magyarázzák. A kontinens másik felén ugyanakkor két katalizátort emlegetnek, ami persze igaz keletre is: az egyre nagyobb elégedetlenséget az EU-val szemben, miután az mind inkább központosító kormányzati és fegyelmező rendszernek tűnik. Az ellentábor inkább a kipróbált nemzetállamot szorgalmazza. A másik tényező a migrációs válság, amelynek még nincs vége, ám a következményeit csak most kezdjük sejteni. Kurz a kvótaügyben Tusk mellé állt Merkellel szemben.

Az új kormánnyal az FPÖ jóval közelebb került céljához, hogy szalonképes legyen a földrészen. Sokat segítene a cél elérésében, ha a párt kilépne az EP szélsőjobbos frakciójából. Mindenesetre a párt már eddig is jelentősen változtatott eddigi elutasító álláspontján Európával szemben. Sok a panasz ugyanakkor amiatt, hogy a Szabadságpárt három kulcsminisztériumot is megkapott. Kurz azonban rájött, hogy a hatalmat nem a védelem, a kül- és belügy jelenti. Az sokkal inkább az oktatásban rejlik. Ott kell végbemennie a “szellemi-erkölcsi fordulatnak”. Az iskolareform tervei mutathatják meg, merre tart a szövetség a gondolkodásmód átalakításában.

Der Standard

der_standard.jpg


Extra Hungariam non est vita, azaz Magyarországon kívül nincsen élet. Ezzel ajánjla az olvasók figyelmébe a recenzió Wilhelm Droste legújabb essszékötetét, a Magyar viszonyokat. A legendás mondás szemforgató vigasz a magányra, amihez a gyakran oly odaadóan ápolt magyar különút vezethet. A szerző részéről mindenesetre szerelmi vallomást jelent. Csak éppen nála az irónia helyébe a magyar állapotok miatti szenvedés lép. Az Orbán által kikiáltott illiberális demokrácia főleg a sajtót és a kultúra képviselőit találta telibe. A kormány az állítólagos történelmi küldetésre hivatkozva teljesen ellenőrizni akarja a társadalmat. Droste szerint az ország kísérteties módon fogságba esett. Elsősorban legérzékenyebb polgárai, költők, gondolkodók, művészek, a legmélyebb lemondásba és elszigeteltségbe zuhantak. Viszont a jelenlegi helyzetre nem találja a magyarázatot. Ezzel együtt van vigasz és remény, mert az irodalmár a piaristáknál, a Dunaparton a nyíltság otthonaként újabb vendéglőt szándékozik nyitni. Még ha Magyarországon kívül nincs is élet, de legyen egy hely, ahol van, túl a mostani viszonyokon.


US News and World Report/Reuters
unnamed_9.png

Romániában a hatalmon lévő szociáldemokraták az idén már másodszor próbálkoznak azzal, hogy enyhítsenek a korrupcióellenes szabályokon, ám ha elfogadják a javaslatokat, az azt jelentené, hogy az ország egy sorba kerülne Magyarországgal és Lengyelországgal, ahol a populista vezetők a jogállam megsértésével szintén igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a bíróságokat. A tegnap benyújtott indítványok értelmében pl. nem büntetnék a vesztegetéseket, ha azok értéke nem éri el átszámítva a 200 ezer eurót. Továbbá otthon is le lehetne tölteni a büntetést, ha az ítélet kevesebb, mint három évre szól. A változtatások már vonatkoznának a kormánypárt vizsgálat alatt álló elnökére, az Alsóház vezetőjére, Dragneára is, de egy sor képviselőnek, illetve polgármesternek szintén kapóra jönnének. Kenőpénzek elfogadása miatt 11 év alatt 72 honatya került a vádlottak padjára. Az Amnesty International listáján Románia az EU egyik legkorruptabb állama. Több ezer bíróság, Johannis elnök, a Bizottság, az USA, valamint 7 uniós tagállam tiltakozott az ellen, hogy a politika kiterjessze befolyását az igazságszolgáltatásra, de a jelek szerint hiába.

Szelestey Lajos

Csatolás megtekintése 1582087
*
Amit Vona felsorolt, az igaz. De ha IGAZ is, mindezek ellenére Vonának még azt sem hiszem el - - ha levegőt vesz.
Nem fújok egy követ a Jobbikkal, sőt minden ízemben kapálódznék ellenük, de soha nem velük és pláne nem értük. Voltak olyan visszataszító tetteik, sőt kijelentéseik, amit képtelen vagyok és nem is akarnék elfogadni.
A külföldi sajtó viszont rendkívül érdekes és figyelemre méltó.
 
Már meg ne sértődj, de ezt a baromságot honnan vetted?
Kommunizmus - 100 millió halott - semmi köze a homogenitáshoz.
Lehet számháborúzni, de semmi értelme.

Gondolom, nem olyan vitakultúrából, amihez tartozol. Jelzős szerkezetet használsz érv helyet, és rögtön utána bizonyítod, hogy rád is áll a jelző.
Itt a canadahunon mindig véditek a védhetetlent, Orbánt. Aki a magyarok mérhetetlen ostobaságának következménye.
Dögöljön meg a szomszéd tehene is effektus.
Ettől vagytok boldogok. Szánalmas.
 
A Spinoza egy nagyon hangulatos étterem, színház és koncertterem, magyaros ételek, még a töltöttkáposztát is megengedheti magának az ember este mert nem nagy de roppant ízletes. Ha a belvárosban szállunk meg a feleségem szívesen megy oda már csak az élő zene, piano miatt is.
-
Nemrég szemrehányást kaptam az egyik ismerősömtől: "Kiderült milyen helyre jártok ti? A jobbikosok törzs vendéglőjébe." :(
-
Nagyon megvoltam lepve mert nehéz elképzelnem, hogy egy párt amelyik a Duna parti cipők bepiszkításával vált népszerűvé megtudná magának engedni, hogy esténként Klezmert hallgasson, anélkül, hogy elfutnának tőle a választok. Utánanéztem és találtam egy videot, amiben a jobbik vezetője valóban ott ül Spinoza színpadán és kivan téve újságírói tárgyilagossággal feltett kritikus kérdéseknek.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
A Spinoza egy nagyon hangulatos étterem, színház és koncertterem, magyaros ételek, még a töltöttkáposztát is megengedheti magának az ember este mert nem nagy de roppant ízletes. Ha a belvárosban szállunk meg a feleségem szívesen megy oda már csak az élő zene, piano miatt is.
-
Nemrég szemrehányást kaptam az egyik ismerősömtől: "Kiderült milyen helyre jártok ti? A jobbikosok törzs vendéglőjébe." :(
-
Nagyon megvoltam lepve mert nehéz elképzelnem, hogy egy párt amelyik a Duna parti cipők bepiszkításával vált népszerűvé megtudná magának engedni, hogy esténként Klezmert hallgasson, anélkül, hogy elfutnának tőle a választok. Utánanéztem és találtam egy videot, amiben a jobbik vezetője valóban ott ül Spinoza színpadán és kivan téve újságírói tárgyilagossággal feltett kritikus kérdéseknek.
-

conslusió? Te és Vona is jól álltok... (bocsi ,de nem bírtam kihagyni:D)
 
A Spinoza egy nagyon hangulatos étterem, színház és koncertterem, magyaros ételek, még a töltöttkáposztát is megengedheti magának az ember este mert nem nagy de roppant ízletes. Ha a belvárosban szállunk meg a feleségem szívesen megy oda már csak az élő zene, piano miatt is.
-
Nemrég szemrehányást kaptam az egyik ismerősömtől: "Kiderült milyen helyre jártok ti? A jobbikosok törzs vendéglőjébe." :(
-
Nagyon megvoltam lepve mert nehéz elképzelnem, hogy egy párt amelyik a Duna parti cipők bepiszkításával vált népszerűvé megtudná magának engedni, hogy esténként Klezmert hallgasson, anélkül, hogy elfutnának tőle a választok. Utánanéztem és találtam egy videot, amiben a jobbik vezetője valóban ott ül Spinoza színpadán és kivan téve újságírói tárgyilagossággal feltett kritikus kérdéseknek.
-


Mi is voltunk egy Candahun talalkozot csinaltunk a Spinozaba.
Nagyon klasz hely.
Igen sokan megdobbentek a Vona ottani fellepesen. hisz hiaba mosakodik meg az alelnoke , jo par vezeto beosztasu jobbikos antiszemita kirohanasai vannak meg a szereplese utan is.
HA a sajat parttarsait nem tudja meggyozni a cukisag kampanyjaval , nem hiszem van akit be tud etetni, hogy o mar nem antiszemita , meg a vegen bevallalja azt is hogy zsido felmenoi vannak ,akkor se fog valtozni a mentalitasuk a radikalis partagok es vezetoi miatt.
 
Utoljára módosítva:
én nem a zsidó felmenőkre gondolnék hanem...;)

Majd elgondolkom mit akartál mondani. :)
-
Bevallom neked én nem félek emberekkel vitázni még akkor sem ha extremista véleményen vannak.
Azért mert biztos vagyok benne, hogy jobb érveim vannak mind az eröszak, vagy az ö egyszerü parolák.
-
Az AfD nem az elsö szélsöjobboldali párt No. történetében, ti vagy nem emlékeztek rá mert fiatalok vagytok vagy elfelejtettétek.
-
Ezért felelevenitem, hogy a keleti blokk felbomlása után itt még paprikásabb volt a helyzet mind most, 1.5 millio nyugatra özönlött keleteuropai, ugy érezte nekik több joguk lenne europában mind az évtizedek ota itt élö törökök, vietnamiak akik valojában Berlin "megörzöinek" kell tekintenünk, mert a nyugatnémetek nem akartak Berlinben lakni. A külföldiek nélkül a város-negyed tönkrement volna mind egy lakás amit nem laknak.
-
Rengeteg Volga-deutsche választott most AfD-t mert elfelejtették már, hogy a 90-es években ök voltak a "muszlemok" akik loptak a boltokban, késeltek, leváltották az olasz és a kinai maffiát... érdemes tanulmányozni, hogy volt ez korábban.
-
Az idö nem halad csak visszaváltozik, tanuljunk a multbol, tanuljunk a jelenböl
 
Majd elgondolkom mit akartál mondani. :)
-
Bevallom neked én nem félek emberekkel vitázni még akkor sem ha extremista véleményen vannak.
Azért mert biztos vagyok benne, hogy jobb érveim vannak mind az eröszak, vagy az ö egyszerü parolák.
-
Az AfD nem az elsö szélsöjobboldali párt No. történetében, ti vagy nem emlékeztek rá mert fiatalok vagytok vagy elfelejtettétek.
-
Ezért felelevenitem, hogy a keleti blokk felbomlása után itt még paprikásabb volt a helyzet mind most, 1.5 millio nyugatra özönlött keleteuropai, ugy érezte nekik több joguk lenne europában mind az évtizedek ota itt élö törökök, vietnamiak akik valojában Berlin "megörzöinek" kell tekintenünk, mert a nyugatnémetek nem akartak Berlinben lakni. A külföldiek nélkül a város-negyed tönkrement volna mind egy lakás amit nem laknak.
-
Rengeteg Volga-deutsche választott most AfD-t mert elfelejtették már, hogy a 90-es években ök voltak a "muszlemok" akik loptak a boltokban, késeltek, leváltották az olasz és a kinai maffiát... érdemes tanulmányozni, hogy volt ez korábban.
-
Az idö nem halad csak visszaváltozik, tanuljunk a multbol, tanuljunk a jelenböl
Kedves Ernő!
Tudod mi bosszant? Mindig utólag jön rá az ember,hogy megtévesztették, átverték.
A politikusok hosszútávú terveikben nagy szemfényvesztők.
Mesterien értenek az átveréshez-talán ezért is jutnak el oda, ahová.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

aladzsics wrote on AgnesB73's profile.
Köszönöm szépen a fordítást, hihetetlenül rendes Tőled.
Sany
macskusz12 wrote on Dobrosi Mezei Józsefné's profile.
oké akkor megvagyunk... menj fel a szójátékokra ami neked a legkönnyebben megy és 20 játékot játsz le utána bármihez hozzáférsz...
petrucy wrote on dreaming58's profile.
Szia!
Sajnos elírtam a jelszót.Helyesen: DKKTi (a végén kis " I "
Sziasztok! Üdv mindenkinek! Nagyon örülök, hogy a kolléganőm megmutatta ezt az oldalt. Remélem innen sok jó olvasmányt tudok letölteni és elolvasni. Ha csak tehetem, akkor olvasok. A fantázia nagyon fontos számomra. Immár túl vagyok egy könyvtárra való könyv kiolvasásán. De ez az, amiből sohasem lehet elég. Szinte minden műfajt szeretek olvasni. Talán az önéletrajzot nem. Régen sok könyvem volt, ma már nem igazán.
gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!

Statisztikák

Témák
38,287
Üzenet
4,831,013
Tagok
617,176
Legújabb tagunk
N.Simon Katalin
Oldal tetejére